Sağlık 05 Eylül 2021 - 00:01:09

Nabız Düşüklüğü Sonuçları, Tedavisi ve Belirtisi Nedir?

Nabız Düşüklüğü Sonuçları, Tedavisi ve Belirtisi Nedir?

Nabız düşüklüğü belirli sebeplerden ötürü meydana gelen ve tedavisi mümkün rahatsızlıklardan biridir.

Nabız Düşüklüğü Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kalbin bir dakika içerisinde kaç defa kasıldığını nabız göstermektedir. Kabin hız seviyesini gösteren nabız yetişkin kişilerde atmış ila yüz aralığında atmaktadır. Göğüs bölgesinde nefes darlığı, sıkışma, ağrı ve halsizlik gibi etkenlerin oluşmasıyla bu hastalığın ciddiye alınması gerekmektedir. Nabız sayısının yüksek veya düşük olması fark etmeksizin vücut bu sayıya göre kendisini düzenlemektedir. Sağlıklı yetişkinlerin yetmiş ila seksen aralığındaki nabız atışı, nefes verme sürecinde artarken nefes alma süresinde yükselmektedir. Nabız hızlı attığı zaman kalp hızlı çalışır anlamına gelir.

Nabız Düşüklüğünün Nedenleri Nelerdir?

Nabzın düşük olmasının nedenlerinden biri kalpteki problemlerdir. Yaşlanma ve çeşitli kalp hastalıklarının olması nabzın düşmesine sebep olabilmektedir. Vücudun dengesiz olması ve bazı hastalıklara sahip olması bu sorunu oluşturur. Vücuttaki elektrolit dengesi bozulduğunda bazı minerallerin eksikliği nabzın düşmesine yol açar. Dolayısı ile mineral dengesizliğine dikkat edilmelidir. Kullanılan ilaçların yan etkisinden dolayı oluşabilir. Uyku apnesi, bazı ameliyatların yapılması, organ uyum süreci gibi durumlar nabız düşüklüğüne neden olabilir. Egzersiz ve sporunu düzenli biçimde yapan bireylerde kalp kuvvetli hale gelmektedir. Güçlenen kalp daha az atmakta ve bu şekilde çalışmaya başlamaktadır. Dolayısı ile sporcuların nabzı düşük olur.

Nabız Düşüklüğü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavinin yapılması için kişinin herhangi bir hastalığının olup olmadığına bakılır. Hastalık durumu kontrol edildikten sonra var olan hastalığa göre tedavi yapılır. Mineral eksikliğinin olması halinde mineral takviyesi yapılır. Nabzın düşük olmaması için kalbe iyi bakılması şarttır. Kolesterol yüksekliğinden uzak durulması önerilir. Bunun yanı sıra alkol ve sigara kullanılmamalıdır. Tansiyon kontrol altında ve dengeli olmalıdır. Yaşa uygun olan egzersizlerin yapılması gereklidir.

Nabız Düşüklüğüne Ne Yapmalı? Nasıl Önlem Almalı?

Nabzın düşük olması halinde ayakların vücuttan yüksek bir şekilde koyulması ve uzanılması gerekir. Ayakların altına yastık veya minder koyulabilir. Bunun sayesinde vücut normale dönmektedir. Nadir şekilde mide bulantısı ile beraber görülebilir. Kadınlarda sırt ağrısı, çarpıntı, nefeste daralma hali mide bulantısıyla beraber oluyor ise kişide kalp riski olasılığı vardır. Kalp krizi rahatsızlığı erkek ve kadınlarda çeşitli belirtilerle ortaya çıkar. Bu tarz bir durumdan şüphe duyan kişi zaman kaybetmemelidir. Doktora gitmek ve hastalığın hangi sebepten kaynaklandığını bilmek gerekir. Kalp krizi olasılığında 40 yaşından sonra dikkat edilmesi tavsiye edilir. Kalp krizi durumu ani bir şekilde gelişirse kişinin bulunduğu yerin camını açması tavsiye edilir. Bu sayede içeriye temiz hava girer. Nabız düşüklüğü rahatsızlığını engelleyebilmek için ilk önce yaşa uygun hareketler yapılmalıdır. Yaşlı insanların yaptığı hareketlere dikkat etmeleri gerekir. Aşırı derecede yoran davranışlardan uzak durulması gerekir. Bunun yanı sıra sağlıklı beslenmek ve kaliteli yaşam tarzı hakkında bilgi sahibi olmak gereklidir.

  • nabız düşüklüğü
  • nabız atışı
  • nabzın düşük olması
Yorumlar
Nebahat Çetiner Son 3 aydır nabız düşüklüğü ve nefes darlığı için tedavi görüyorum. Tansiyon yüksekliği ile başladı bunun için doktora gittim ama şuan nefes almakta biraz güçlük çekiyorum. Nabzım da biraz düşük. Henüz neden olduğu bilinmiyor. Ama 40 yaşından sonra gerçekten her şeye dikkat edilmeli. Ben 55 yaşındayım keşke biraz daha düzenli beslenseydim. cevapla
Emine Yakut Nabız düşüklüğünün sebebi olarak genelde kalpte yaşanan bazı problemler gösteriliyor. Benim kalbimde gençliğimden beri ritim bozukluğu var. İlaçlarla vs kontrol altında tutuluyor. Çok ileri derecede değil fakat nabız düşüklüğü yapıyor. Nefes problemlerini ise kalbim yorulduğunda yaşıyorum. Kendimi fazla yorduğum günlerde oluyor genelde. cevapla
yorum yaz
Deniz Salyası (Müsilaj) Nedir? Nasıl Geçer? Zararlı mı? Neden Olur?