Sağlık 24 Ağustos 2021 - 05:50:00

Nefes Darlığı Neden Olur? Ne İyi Gelir? Hangi Bölüme Gidilir?

Nefes Darlığı Neden Olur? Ne İyi Gelir? Hangi Bölüme Gidilir?

Nefes darlığı; derin ve yeterli bir şekilde nefes almaya çalışırken bu konuda zorluk ve kısıtlama yaşama durumu olarak ifade edilen bir durumdur. Nefes darlığı kişiden kişiye farklı semptomlarla görülmektedir.

Nefes Darlığı Nedir? Nasıl Olur?

Birtakım çeşitli hastalıklar ve psikolojik sebeplerden ötürü meydana gelen nefes darlığı, ciddi sağlık problemlerinden meydana gelebileceği gibi basit nedenler sonrasında da görülebilir. Kişinin nefes alamaması ya da nefes alırken zorlanması durumu olarak ifade etmiş olduğumuz nefes darlığı, kişinin oksijen ihtiyacını yeterli şekilde karşılayamaması durumudur. Kimi insanlar nefes alıp verirken zorlanma olarak yaşarken bu durumu, bazıları ise göğüste ağırlık ve baskı olarak yaşamaktadır. Genel olarak nefes darlığı objektif ve subjektif olarak iki şekilde görülür. Objektif olarak görüldüğünde kandaki oksijen seviyesi, kan gazı, fiziki muayene nefesi ve solunum sayısına göre değerlendirilir. Subjektif olanı ise bu objektif parametrelerin olmadığı türdür.

Nefes Darlığı Neden Olur?

Çoğunlukla nefes darlığı akciğer kaynaklı olarak görülür. Bunun haricinde sigara kullanımı, kilo alımı, kondisyon eksikliği ve çevresel faktörler eşliğinde gelişebilir. Ayrıca akciğer ve kalp hastalıkları sonrasında da oluşabilir. Nefes darlığı neden kaynaklanır diye bakarsak eğer;

  • Göğüs rahatsızlığı olan astım ve KOAH, kronik solunum yolu hastalığıdır. Bunar nefes darlığına neden olurken aynı zamanda enfeksiyon sonrasında gelişen zatürre, covid gibi hastalıkları, akciğer dokusundaki rahatsızlıklar bu durumun kaynağı olabilir. Akciğeri tahrip eden bazı iş dalları da nefes darlığına neden olabilir.
  • Üst solunum yolu rahatsızlıkları nefes darlığı oluşturabilir. Öksürük, balgam gibi semptomlar göğüste nefes alıp verme sırasında ağrı oluşturur. Bu durum nefes darlığı olarak tanımlanabilir.
  • Akut ya da kronik akciğerde pıhtı gibi durumlar nefes darlığına neden olur. Pıhtı emboli olarak da tanımlanır. Pulmoner emboli uzun süre hareketsiz kalan kişilerde görülmektedir. 8 saat üzeri yolculuklar, yatarak tedavi, ameliyat ya da doğum sonrası hareketsiz kalmak bu duruma neden olabilir. Hematolojik ve onkolojik hastalıklar sonrasında da emboli gelişebilir.
  • Göğüs hastalıklarından biri olan diyafram rahatsızlıkları nefes darlığına sebep olabilir. Diyaframın iç kısmının felç olması nefes almakta güçlü oluşturur. Trafik kazası, düşme, karın ve göğüs bölgesindeki travmalar ve ameliyatlar, diyafram sinirinin hasar görmesine sebep olur. Bu paralize oluşturur. Paralize sonrasında nefes darlığı riski artar.
  • Kan hastalıkları ve kansızlık nefes darlığı ve halsizlik oluşturabilir.
  • Anksiyete nefes darlığı oluşturabilir. Göğüste baskı ya da boğazda düğümlenme oluşturabilir.
  • Tiroid rahatsızlıkları ve hormonal bozukluk sonrasında görülen kalp çarpıntısı sonrasında nefes darlığı söz konusu olabilir.
  • Kalp hastalıkları sonrasında da nefes almada güçlük yaşanabilir. Kalp yetmezliği, akut ya da kronik iskemik kalp hastalıkları, kalp kapak hastalıkları, ritim bozukluğu, kapak daralması, kalp kapağında kaçak olması nefes darlığı oluşturabilir.

Yukarıdaki sebeplerden dolayı meydana gelebilen nefes darlığı doğuştan da olabilir. Ayrıca son birkaç yıldır görülen covid nefes darlığı sorunlarına neden olabilir.

Nefes Darlığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Genel anlamda nefes darlığı için kardiyoloji bölümüne başvurulur. Eğer göğüs bölgesinde tam yeri belli olmayan sıkışma hissi varsa bu bölüme gidilir. Sol kola ve çeneye doğru bir ağrı yayılıyorsa, ağrı hareket etme ile artıyorsa, dinlenirken azalıyor fakat geçmiyorsa kalp ile ilgili bir sorun olabilir. Ağrıya ek olarak soğuk terleme ve mide bulantısı görülüyorsa mutlaka doktora başvurunuz. Eğer nefes darlığı sebebi kalpten kaynaklanmıyorsa, psikolojikse buna yönelik bir bölüme gidilmelidir. Eğer solunum yolu enfeksiyon söz konusu ise başka bir bölüme gidilmelidir. Yani nedene bağlı olarak tedavi gerekir.

Nefes Darlığı Bitkisel Tedavi

Günümüzde birçok kişi nefes almakta güçlü yaşamaktadır. Nefes darlığını ne açar diye baktığımızda ise iyi gelen bitkilerden bahsedebiliriz. Adaçayı, zencefil, zencefil ve karabiber çayı, akgünlük, limonlu su, soğan ve bal karışımı, nane, sarımsak, ılık sütün ya da suyun içerisine bal atılarak tedavi sağlanabilir. Ayrıca nefes darlığına iyi gelen hareketler de uygulanabilir.

  • nefes darlığı
  • nefes darlığı nedir
  • nefes darlığı neden olur
  • nefes darlığı neden kaynaklanır
  • anksiyete nefes darlığı
  • covid nefes darlığı
  • nefes darlığı için hangi bölüme gidilir
  • nefes darlığı sebebi
  • nefes darlığı bitkisel tedavi
  • nefes darlığını ne açar
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kanda Enfeksiyon Olması Ne Demek? Değeri Kaç Olmalı? Korona Belirtisi mi? Nasıl Geçer?