Hazır gıdalarda yer alan olestra, kanser ve obezite gibi hastalıklara neden olabilen bir maddedir. Sentetik bir yağ molekülü olan bu bileşen günlük hayatta tükettiğimiz birçok gıdanın içerisinde bulunmaktadır ve uzmanlar olestra içeren besinlerin yenmemesi konusunda uyarmaktadır.
Olesta Nedir, Ne Demek?
Yüksek sıcaklıklara dayanıklı bir yağ olarak nitelendirilen olestra yağı kızartma yağı olan kullanılan bir bileşendir. Yağ molekülü bir yapıya sahip olmasına rağmen yağ asitlerine, glukoz yerine sükroz molekülüne bağlanan bir maddedir. Genel olarak besinlerini kalori ve yağ değerini artırmamak için kullanılmaktadır. Paketlenmiş hazır gıdaların birçoğunun içerisinde yer almaktadır. Bu bileşeni içeren besinlerin insan sağlığı açısından faydalı olmadığı belirtilmektedir.
İçeriğinde yüksek oranda yağ içeren besinlerin tüketilmemesi konusunda uyaran uzmanlar, aynı zamanda olestra içeren gıdalar konusunda birtakım uyarılarda bulunmaktadır. Patates cipsi gibi hazır atıştırmalıkların yağ değerinin daha düşük gözükmesi için bu bileşenden yararlanıldığı belirtilmektedir. Uzun yıllar boyunca bu yağ değerinin düşürülmesi ve hatta ortadan kaldırılması için kullanılmıştır.
1968 yılında bulunan olestra asıl olarak yanlışlıkla keşfedilmiştir. 1996 yılında hazır birçok besinin içerisinde kullanılması için onay almıştır. 1990'lı yıllarda ise olestra ishal, gaz ve kramp gibi yan etkilerde neden olması bakımından kullanımı azalmıştır. Fakat günümüzde de birçok besinin içerisinde bulunur ve yan etkilerine rağmen tüketimine devam edilir.
Olestra İçeren Besinler Nelerdir?
Yağ oranını düşürmek amacı ile birçok besinde kullanılan olestra patates cipsinde bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, baharatlı çerezlerde, krakerlerde ve birtakım hazır gıdalarda yer almaktadır. Asıl olarak içerisine konulduğu besinlerin yağ oranı yüksektir. Değer olarak her ne kadar düşürülmüş gibi olsa da olestra vücuda zararlı olduğu için bu tarz besinlerin gereğinden fazla tüketilesi vücutta birtakım yan etkilerde sebep olmaktadır. Olestra içeren besinler enerji değeri olmayan sentetik bir içeriğe sahip olmaktadır. Normal yağlara benzetilen yağ asidi bazlı sükroz etkileşimden meydana gelen bu bileşen lezzet, görünüş ve ısı bakımından diğer yağlar ile benzerlik göstermektedir.
Olestranın Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?
İnsan vücudunda ishal, gaz ve kramp gibi yan etkileri bulunan olestranın zararları bunlarla sınırlı kalmamaktadır. Bunları belirtecek olursak:
- Beden gücünün zayıflamasına ve direncin kırılmasına neden olur.
- Kanda karotenoid değerinin azalmasına bağlı olarak retina ve görme bozukluğu meydana getirebilir.
- Akciğer ve prostat kanserine neden olarak tehlikeli sonuçlar meydana getirebilir.
- A,D,E ve K vitaminleri yanı sıra karotenoid gibi maddelerin bağırsakte emiliminin engellenmesine neden olur. Aynı zamanda bu maddelerin vücuttan atılmasına sebebiyet verir.
- Kanser ve obeziteye neden olabilir.
Vücutta vitamin emiliminin azalmasına neden olan ve mikroorganizmalarda yer alan biyolojik pigment olan karotenoid bileşenin dışarı atılmasına neden olan bu bileşeni içeren yiyeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır.
Olestra Yağı Kanser Yapar mı?
Lezzetli ve yağ oranı düşük hazır gıdaların üretilmesi için kullanılan olestra yağı, kan değerlerini etkileyen bir maddedir. Aynı zamanda bağışıklık ve vücut direncinin zayıflaması gibi sorunlara neden olmaktadır. Bunun sonucunda da kanser rahatsızlıklarının oluşmasına sebebiyet vermektedir. Bundan dolayı kesinlikle uzak durulması gereken bir bileşen olduğu konusunda uyarılar yapılmaktadır.