Sağlık 04 Ekim 2021 - 05:50:03

Pamukçuk Nedir? Neden Olur? Pamukçuk Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pamukçuk Nedir? Neden Olur? Pamukçuk Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pamukçuk; Candida albicans mantarının ağız iç yüzeyinde enfeksiyonel bir rahatsızlık olarak tanımlanır ve krem renginde lezyonlar ile karakterize olan bir rahatsızlıktır.

Pamukçuk Nedir? Bulaşıcı mı?

Normal şartlarda candida albicans mantarı ağzın içerisinde bulunan bir organizmadır Bu mantar bazı durumlarda aşırı miktarda çoğalır ve sonrasında pamukçuk hastalığına neden olur. Dil ya da yanakların iç kısımlarında krem rengine benzer bir tonda beyaz yapılar ile karakterize olan pamukçuk, damak dokusuna, diş etlerine, bademciklere, yemek borusuna doğru boğazın arka kısımlarına yayılabilmektedir.

Bir mantar enfeksiyonu olarak tanımlanan pamukçuk, eğer ağızda meydana gelirse oral kandidiyazis, boğaz bölgesinde meydana gelirse de orofaringeal kandidiyazis olarak tanımlanmaktadır.

Bağışıklık sisteminin zayıf olmasından dolayı çocuklarda ve bebeklerde çok sık görülen pamukçuk, bununla birlikte yetişkin kişilerde de görülmektedir. Genel olarak dilin üst tarafında beyaz renkli tabakalar ile kendini göstermektedir. Çok ciddi komplikasyonlara neden olmayan pamukçuk, hafif bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Pamukçuk bulaşıcı değildir ve doğal yöntemler ile tedavi edilebilmektedir.

Pamukçuk Hastalığı Neden Olur?

Genel olarak her birimizin ağız içerisinde pamukçuk sebeplerine neden olan C. Albicans isimli mantar organizması bulunmaktadır. ağız içi florasında belli miktarda bulunan bu canlılar eğer dengede kalırsa bir sorun teşkil etmemektedir. Bir nedenden dolayı bu mantar türünün üremesi kontrolden çıkarsa pamukçuk meydana gelir.

Çoğunluklukla antibiyotik kullanımından dolayı meydana gelen pamukçuk, bu ilaçlar nedeniyle ağız içerisinde bakterilerin çoğunun ölmesine neden olur ve bu da pamukçuğa sebebiyet verir. Bununla birlikte kemoterapi ve radyoterapi gibi uygulamalar da yetişkinlerde pamukçuk hastalığına neden olabilir. Çünkü sağlıklı hücreler zarar görür ve bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi söz konusu olur. Ayrıca diyabet hastalarının da bu rahatsızlığa yakalanması yüksek bir ihtimaldir.

Pamukçuk Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

İlk meydan ageldiği zaman çok hafif belirtiler meydana getiren pamukçuk çoğu zaman anlaşılmamaktadır. Fakat fark edilmediği zaman kendiliğinden iyileşemeyebilir ve farklı belirtiler ile kendini gösterebilir. -Pamukçuk nasıl anlaşılır diye baktığımızda;

  • Yanakların iç yüzeyleri, dilin üst kısmı, diş etleri, boğaz ve bademcik üzerinde beyaz renkli tabakalar meydana gelebilir.
  • Beyaz lezyonlar ile birlikte hafif kan sızıntıları oluşabilir.
  • Ağız içerisinde kötü bir koku oluşabilir.
  • Beyaz lezyonların olduğu yerlerde ağrı ve hassasiyet oluşabilir.
  • Yutma güçlüğü söz konusu olabilir.

Bebeklerde pamukçuk zor anlaşılmaktadır. Bundan dolayı emme güçlüğü, aç olmasına rağmen beslenmeyi reddetme, huysuzluk ya da sürekli ağlama gibi durumlar görülüyorsa eğer, ağız içerisine dikkat etmeli ve en yakın sağlık kuruluşundan destek alınmalıdır.

Pamukçuk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eğer kendinizde ya da çocuğunuzda ağız mantarı oluştuysa pamukçuğa ne iyi gelir diye merak ediyorsanız; hastalığın şiddetine göre tedavi uygulanması gerektiğini belirtebiliriz. Öncelikle mantarın ağız içerisinde yayılmasını önlemek gerekir. bireyin yaşı ve enfeksiyonun etkisi burada öneli bir detaydır. Altta yatan nedenin giderilmesi iyileşmeyi sağlar.

Uzman doktorlar farklı pamukçuk ilacı isimleri önerebilir. Antifungal ilaçlardan destek alınır. Pastil, tablet ya da gargara verilebilir. Emen çocuklar için annenin göğüslerine mantar önleyici krem verilebilir. Bağışıklık sistemi zayıflamışsa eğer, mantar önleyici ilaçlar da kullanılabilmektedir.

  • pamukçuk
  • pamukçuk nedir
  • pamukçuk hastalığı
  • pamukçuk hastalığı neden olur
  • pamukçuk sebepleri
  • yetişkinlerde pamukçuk
  • pamukçuk belirtleri
  • pamukçuk nasıl anlaşılır
  • bebeklerde pamukçuk
  • pamukçuk tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Karahindiba Nedir? Karahindibanın Faydaları ve Zararları