Sağlık 28 Mayıs 2021 - 17:32:59

Peyronie Hastalığı Nedir? Penis Eğriliği Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Peyronie Hastalığı Nedir? Penis Eğriliği Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Peyronie hastalığı; penis eğriliği olarak da tanımlanan, doğuştan ya da sonradan meydana gelebilen erkeklerde yaşanan cinsel sorunlardan biri olarak nitelendirilmektedir.

Peyronie Hastalığı Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Sağlıklı bir erkekte penis ereksiyon halindeyken 90 derecelik bir açıda olması gerekmektedir. Peyronie hastalığı, penisin gövde kısmında normal olmayan şekilde bağ dokularının meydana gelmesi ile sağa, sola, yukarı ya da aşağı doğru olması şeklindeki deformasyona verilen isimdir. Cinsel ilişki sırasında zorlanma sonrasında meydana gelebilen bu durum aynı zamanda uzun süreli ve tekrarlayıcı olan bazı pozisyonlar sonrasında ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak diyabet hastalığı ile birlikte görülmektedir. Aynı zamanda hipertansiyon, kronik böbrek yetmezliği gibi hastalıklar için kullanılan ilaçlar sonrasında gelişebilmektedir. Alkol ve sigara gibi etkenler de penis eğriliği oluşmasına neden olabilir. bu durum cinsel ilişki sırasında sertliğin korunamaması ve cinsel birleşme sırasında zorluk yaşanması gibi sorunlara neden olmaktadır.

Penis Eğriliğinin Belirtileri Nelerdir?

Penisin gövde bölgesinde meydana gelen fibrtoik bağ dokunun bulunduğu konuma ve büyüklüğe göre değişkenlik gösteren peyronie hastalığı belirtileri şu şekildedir:

  • Bu hastalıkta peniste küçük ve sert alanlar olarak betimlenen mercimek ya da nohut büyüklüğünde peyronie plakları meydana gelir. Bu yapılar penisin esnemesine ve sertleşmesine engel olur. Aynı zamanda ele gelen sertlikler söz konusu olmaktadır.
  • Şekil bozukluğu görülür. Penis boyunda kısalma ve aynı zamanda penis eğriliği söz konusu olur.
  • Sertleşme sorunları meydana gelir ve aynı zamanda sertleşmenin korunması çok güç bir hal alır.
  • Ağrılı ereksiyon söz konusu olmaktadır.
  • Çoğunlukla 40-60 yaşlarında meydana gelmektedir. Peyronie kendiliğinden geçer mi diye merak ediyorsanız evet bu şekilde iyileşebilmektedir. Fakat bazen tedaviye rağmen düzelme olmaz ve cerrahi işlemler gerekli olur.
  • Cinsel ilişkiye girmekte güçlük yaşanır. Bu durum yaşam kalitesini düşürür.

Genel olarak penis eğriliğinde fibrotik doku meydana gelir ve bu bazı vakalarda tek bir bölgede sınırlı kalmaz. Penis boyunca uzayabilir ve penisi sayabilir. Tedavi edilmediği zaman ciddi sonuçlara neden olabilir. Ağrı oluşabilir. Bununla birlikte bu yapılar penisin farklı bölgelerinde meydana geldiği zaman kıvrımlı penis görüntüsü de meydana gelebilir. Peyronie zencefil uygulaması konusunda araştırmalar yapılsa da öncelikli olarak bir sağlık kuruluşuna danışma yerinde olacaktır.

Peyronie Hastalığı Neden Olur?

Doğuştan meydana gelebile penis eğriliği sonradan da oluşabilmektedir. Penis üzerinde meydana gelen fibrotik dokuda meydana gelen cilt altı dokusunun kanaması sonucunda gelişebildiği gibi birtakım genetik faktörlere bağlı olarak da oluşabilir. Ayrıca başka hastalıklara bağlı olarak da görülebilir. Yapılan birtakım araştırmalara göre nedeni tam olarak belirlenememiştir. Fakat tetikleyici etkenler vardır. Penisin uğradığı bir travma sonucunda gelişebilir. Bu travmalar penisin bükülmesi ve ereksiyon halindeyken hasar alması şeklindedir. Böyle bir durum yaşandığı zaman peyronie hastalığı kesin çözüm için uzman bir doktora gitmek gerekmektedir.

Genel olarak 40 yaş sonrasında meydana gelen bu hastalık 40 yaş altında da görülebilmektedir. 40 yaş altındaki kişilerde oldukça şiddetli ve ağrılı ereksiyon, erektil disfonksiyon gibi ciddi sonuçlara neden olabilir. Genel olarak penise uygulanan mikrotravmalar ve iliki sırasındaki sert penis hareketleri bu duruma neden olmaktadır. Penis eğriliği nasıl ölçülür ve nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız doktora danışmanız gerekir.

Peyronie Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalık meydana geldiği zaman peyronie evde tedavi yöntemler araştırılsa da uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir. Genel olarak 1 yıllık süreçte birtakım ilaç tedavileri uygulanır. Eğer 30 dereceden fazla eğrilik varsa peniste meydana gelen plaklara ilaç enfekte edilir. Bu şekilde sertliğin giderilmesi amaçlanır. ayrıca penis yüzeyine ilaç da uygulanır. Gerekli durumlarda eğrilik için cerrahi işlemler yapılabilir. Peyronie ameliyatı olanların yorumlarına bakarsanız düzelme görüldüğünü fark edebilirsiniz. bu hastalık nedeniyle ileri derecede sertleşme bozukluğu yaşayanlara eğrilik düzeltmek ve sertlik sağlamak amacı ile penil protezler uygulanabilir.

  • peyronie hastalığı
  • penis eğriliği
  • peyronie hastalığı nedir
  • penis eğriliğinin belirtileri
  • peyronie kendiliğinden geçer mi
  • peyronie zencefil
  • peyronie hastalığı neden olur
  • peyronie hastalığı kesin çözüm
  • penis eğriliği nasıl ölçülür
  • peyronie hastalığının tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Stres Hormonları Nelerdir? Salınım Yerleri Nerelerdir?