Sağlık 20 Şubat 2020 - 21:03:32

Radyasyon Nedir? Radyasyonun Zararları ve Korunma Yolları

Radyasyon Nedir? Radyasyonun Zararları ve Korunma Yolları

Atomların içerisinde yer alan nötronlarda belirli düzeyde parçalanmalar olurken bu parçalanmalar sonrasında ortaya çeşitli ışınlar yayılır. Bu ışınlar da radyasyon olarak isimlendirilir.

Radyasyon Nedir, Ne Demek?

Bilindiği üzere dünya üzerindeki varlıklar atomlardan oluşmuştur. Atomların içerisinde de nötron proton ve atomun etrafında dolaşan elektronlar bulunur. Eğer nötronların sayısı protonların sayısından fazla ise bu durum nötronlar parçalanmaya başlar. Bu durum atomlarda kararsızlık durumu olarak isimlendirilir. Nötronların parçalanması ile birlikte ortaya alfa, beta ya da gama gibi ışınlar çıkar. Bu ışınların tamamı radyasyon olarak isimlendirilir. Gözle görülemeyen bu ışınlar, insan vücudu için zararlı olabilirken belirli alanlarda kullanılması ile birlikte fayda da gösterebilir.

Radyasyonun Zararları Nelerdir? Yan Etkileri Nelerdir?

İnsan vücudunun kodları olarak gösterilen DNA sarmalları, sağlıklı bir yaşamın devamı için oldukça önemlidir. Bu ışınların yayılması durumunda ışınlar içlerine belirli bir enerji taşırken bu enerji, DNA üzerinde kopmaların ve bozulmaların meydana gelmesine sebep olur. Eğer kişilerin DNA sarmallarında kopmalar yaşanırsa dokular zarar görür ve kanser hastalığı ortaya çıkar. Bunun yanı sıra bu zararlı ışınlara maruz kalan kişilerde genetik bozukluklar da meydana gelebilmektedir. Hem kendilerinde hem de kendilerinden sonrasında gelen nesillerde bu genetik bozukluklar kendilerini göstermeye devam edecektir. Günümüzde gençlerin yüksek radyasyona maruz kalma durumu genelde gözleri hedef alır ve çeşitli göz bozukluklarının ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Radyasyondan Korunma Yolları Nelerdir?

Bu zararlı ışınlar hayatımızın içerisinde yer alan çok sayıda üründe ciddi biçimde bulunur. Televizyon, cep telefonu ve bilgisayar gibi en çok kullanılan elektronik cihazlar bu ışınları yayarak insanlara belirli oranda zarar verirler. Bunun yanı sıra hastanelerde tedavi öncesinde tetkiklerin başarılı bir biçimde yapılabilmesi için kullanılan röntgen ya da tomografi cihazları da yoğun bir radyasyon kaynağıdır. Bu doğrultuda zararlı ışınlardan tamamen uzak kalmak mümkün olmazken minimum düzeyde etkilenmek mümkün olabilir. Bilgisayar seçiminde düşük ışınlı ekranları seçmek, kullanılmayan elektronik cihazların fişini çıkarmak, yattığımız yerde bu elektronik cihazların olmamasını sağlamak, cep telefonu gibi cihazları kalp hizasından uzak tutmak, alınabilecek olan önlemler arasında gösterilmektedir.

Radyasyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu ışınlara maruz kalan kişilerde kanser oluşumu başlamışsa farklı organlarda tümörler görülmeye başlanır. Bu durumda tümörlerin organdan kesilip alınması ve kanserli hücrelerin vücuttan uzaklaştırılması gerekir. Küçük tümörlerin alınması için kemoterapi de tercih edilebilirken organın büyük bir kısmına yayılan kanser hücreleri için ameliyat gerekli olacaktır. Ülkemizde bu konuda son derece başarılı olan yüzlerce cerrah bulunurken insanların umutsuzluğa kapılması gereken bir durum yoktur. Erken teşhisini önemi çok büyük olduğundan belirli aralıklarla kontrollerin yapılması ve kişilerin sağlıklı olduklarından emin olmaları gerekmektedir. Radyasyona maruz kalan kişiler, ciddi bir tehdit altında kalırken bunu engellemek ve bundan korunmak adına belirli adımlar atılarak etkiler minimum düzeye çekilebilmektedir.

  • radyasyon
  • radyasyon nedir
  • radyasyonun zararları
Yorumlar
İlyas Taşkın Günlük hayatta fazlasıyla radyasyona maruz kalıyoruz. Radyasyon işareti birçok yerde bulunuyor. Etkilerini önlemek için ne yapmak gerekir? İnsan hayatına zararları çok mu? Yönetmeliğinin maddeleri nelerdir? cevapla
Serpil Eryıldız Radyasyon tehlikesi hayatımızda birçok şeyde var. Bilgisayarlar ve telefonlar için genelde kullanımla ilgili uyarı yapılıyor. Bunları önlemek için ihtiyaç duyulduğu ölçüde kullanılması gerekiyor. Bağımlılık düzeyine getirmemek gerekiyor. cevapla
yorum yaz
Laktozsuz Yoğurt Ne Demek? Faydaları ve Kalorisi