Sağlık 12 Ağustos 2021 - 07:58:38

Renk Körlüğü Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer?

Renk Körlüğü Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer?

Renk körlüğü; değişik renkleri ve gölgeleri ayırmada zorluk yaşanması olarak tanımlanan, özellikle sarı ile maviyi ya da yeşil ile kırmızıyı ayırmadan güçlük yaşanması olarak betimlenen kalıtsal bir göz hastalığıdır.

Renk Körlüğü Nedir, Ne Demek?

Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülen renk körlüğü oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Kadınlarda görülme olasılığı %0.6-0.8 arasındayken erkeklerde görülme oranı yaklaşık olarak %10 civarındadır. Renk körlüğü; gözün retina tabakasındaki bazı pigmentlerin yetersiz olması ya da hiç olmaması durumudur. Bu göz hastalığı aynı rengin farklı tonlarını ayırt etmede güçlük yaşanması olarak nitelendirilebileceği gibi aynı zamanda farklı renkleri ayırmada güçlük yaşanması şeklinde de ortaya çıkabilmektedir. Yani hafif olabileceği gibi şiddetli olarak da görülebilmektedir.

Renk körlüğü hastalığının en çok görülen çeşidi kırmızı ile yeşili ayırt edememektedir. Nadir olarak bazı vakalarda hiçbir rengin görülememesi ve gözlerin sadece siyah beyaz görmesi gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Her 20 erkekten ve her 200 kadından birinde renk körlüğü bulunmaktadır. Kişi bunu dışarıdan biri söylemediği sürece anlayamayabilir. Genel olarak renk körleri için hiçbir rengi göremediklerine dair birtakım tutumlar ve duyumla söz konusu olmaktadır. Bu oldukça yanlıştır. Renk körleri renkleri görürler ama bazılarını daha soluk gördükleri için onları tam olarak ayırt edemezler.

Renk Körlüğü Neden Olur?

Gözümüzün retina tabakasında koni ve rod olarak isimlendirilen fotoreseptörler bulunmaktadır. Renkleri görmede ve ayırt etmede koni sorumlu tutulmaktadır. Kalıtımsal olarak bazı kişilerin göz retinasında konik eksiktir ve buna bağlı olarak renk körlüğü meydana gelmektedir. Genel olarak bu göz hastalığı doğumda mevcut bulunmaktadır. Yani bebeğe kalıtımsal olarak geçmektedir. Fakat bazı durumlarda kalıtımsal olmadan da ortaya çıkabilmektedir. Doğum sırasında lens saydamdır ve yaşlandıkça bu koyulaşmaya başlar. Göz hastalıklarında kullanılan bazı ilaçlar ve göz sinirlerinde meydana gelen bazı rahatsızlıklar renk körlüğünün oluşmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle herhangi bir göz rahatsızlığı olduğunda mutlaka doktora gidilmesi ve ilaçların doktor kontrolü ile kullanılması gerekmektedir.

Renk Körlüğü Nasıl Teşhis Edilir?

Ailesinde renk körlüğü bulunan çocuklar mutlaka göz muayenesine götürülmelidir. Renk körlüğü testi ile bu durum fark edilebilmektedir. Renkleri ayırmada güçlük çeken kişiler mutlaka dokta başvurmalıdır. Çünkü bu göz hastalığını kişi kendisi anlayamayabilir. Özellikle kalıtsalsa ve doğumdan beri bu şekildeyse anlaşılması daha güçtür. Bu hastalık doğuştan olduğu zaman kişiler zaman içerisinde bazı tonları ayırt edebilirler. Genel olarak bu hastalıkta sarı, yeşil, kırmızı ve turuncu renkleri aynı şekilde algılanmaktadır. Bazı durumlarda renk körlüğü ilerleyici olabilir ve tamamen siyah beyaz görmek gibi durumlar meydana gelebilir. Renk körü kişiler denizcilik ve sürücülük yapamazlar. Çünkü önemli uyarıları ve işaretleri göremeyebilirler. Günlük yaşamda kişi hayatına devam edebilir ve renk ayırması gereken işlerde çalışamaz.

Renk Körlüğü Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eğer ki rahatsızlık kalıtsal olarak geliyorsa bunun için bir tedavi bulunmaktadır. Görme sinirlerinin zayıflığından dolayı kaynaklanıyorsa bazı tedavi yöntemleri ile belirli ölçüde düzeltilerek ilerlemesi önlenebilir. Renk körlüğü doğuştan olursa bu çok zararlı olmaz. Renk körlüğü tedavisi için mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

  • renk körlüğü
  • renk körlüğü nedir
  • renk körleri
  • renk körlüğü neden olur
  • renk körlüğünün oluşması
  • renk körlüğü nasıl teşhis edilir
  • renk körlüğü nasıl geçer
  • renk körlüğü tedavisi
  • renk körlüğü testi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Çiğ Yumurta Nasıl İçilir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?