Sağlık 18 Kasım 2021 - 15:40:34

Rsv Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir? Bulaşıcı mı? Kaç Günde Geçer?

Rsv Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir? Bulaşıcı mı? Kaç Günde Geçer?

RSV virüsü; soğuk algınlığı ve grip benzeri belirtiler meydana getiren, akciğerleri tehdit eden, bebeklerde ve yaşlılarda ciddi anlamda üst solunum enfeksiyonu meydana getirebilen ve son yıllarda çok sık görülen bir rahatsızlıktır.

Rsv Virüsü Nedir? Neden Olur?

Tüm yaş gruplarında görülen fakat özellikle yaşlı ve bebekler için tehlike oluşturan RSV virüsü, her çocukta 2 yaşına kadar mutlaka görülen ve hayat boyu tekrar sık sık oluşabilen bir enfeksiyon çeşididir. Büyük çocuklarda ve yetişkinlik üst solunum yollarını etkileyen bu virüs, prematüre doğanlarda, küçük çocuklarda, bebeklerde ve bağışıklığı düşük olanlarda alt solunum yollarını etkilemektedir. Altı aydan küçük çocuklarda meydana gelen bronşit, zatürre gibi hastalıkların çoğunun oluşum nedeni RSV virüsüne bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Ellerde yarım saatten daha fazla yaşayan RSV virüsü, ortak kullanım alanlarının çoğunda görülmektedir. Genel olarak bu tarz yerlere temas edilmesi sonucunda vücuda girerek burada gelişi ve hastalığa neden olmaktadır. Her yaş grubunu etkileyebilen bu bakteri kış aylarında çok yoğun bir şekilde görülmektedir. Ocak ve şubat aylarında oldukça fazla görülen bu virüs vakaları Nisan ayından sonra havaların ısınmaya başlaması ile azalmaya başlamaktadır.

Rsv Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak nezle ve grip benzeri semptomlar gösteren RSV virüsü yetişkinlerde belirtileri ve diğer yaş gruplarındaki semptomları farklılık gösterir. Herkeste aynı şekilde belirtiler meydana getirmez. Prematüre doğanlarda ve bebeklerde huzursuzluk, yeterli beslenememe gibi problemler meydana getirmektedir. Ayrıca sık sık nefes alma ve solunum düzensizliklerinin oluşması söz konusu olabilmektedir. Yeni doğan bebeklerde ya da prematüre doğanlarda ölümcül sonuç meydana getirebilen RSV virüsü kesin tedavi olan bir virüs değildir. Bundan dolayı ölümcül sonuçlar da meydana getirebilmektedir.

Ateş, tıkanıklık ve öksürük gibi semptomlar bu virüsün belirtileri arasında en sık görülenlerdir. Bebeklerde hırıltı, zor nefes alma, mavimsi bir cilt, halsizlik, sinirlilik ve nefes darlığı gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. 1 yaş altındaki çocuklar semptomlar oldukça etkili şekilde gözlemlenmektedir. Enfeksiyon yaklaşık olarak 4-6 gün arasında ortaya çıkmaktadır.

Rsv Virüsü Bulaşıcı mı? Bitkisel Tedavisi ve Aşısı Var mı?

RSV virüsünün aşısı yoktur. Bu hastalık için genel olarak ilaç tedavisi gibi yöntemler uygulanmaktadır. Virüsün bulaşması için tek kaynağın insan olduğunu belirten uzmanlar, kişinin çevresinde ya da yakınlarında virüsü taşıyan biri varsa bulaşma riskinin oldukça yüksek olduğunu belirtmektedir. Kalabalık ortamlarda virüsün yayılmasına zemin hazırlamaktadır. Özellikle çocukların bu tarz riskli yerlere sokulmaması gerekmektedir. Hasta kişiler ile kesinlikle temas halinde olunmaması gerekmektedir. Aksi durumda bulaşma etkisi meydana gelebilmektedir. Virüsü taşıyan kişinin 1-2 metre çevresine virüs kolaylıkla bulaşabilmektedir. Çocuklarınıza mutlaka el yıkama alışkanlığı kazandırın. elde yarım saat yaşayabilen bu virüsü engellemek için sabunlu su ile ellerin yıkanması gerekmektedir. Ortak eşya kullanımı önlenmelidir. Sigara dumanı da bulaşmayı arttıran etmenler arasında yer almaktadır. Yetişkin bireylerde rsv virüsü bitkisel tedavisi ile önleme ve iyileştirme etkileri oluşturulabilmektedir. Fakat bu her yaş grubu ve her insan için aynı değildir.

Rsv Virüsü Kaç Günde Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kuluçka süresi birkaç gün ile 1 hafta arasında değişkenlik gösteren RSV virüsü tedavisi için birtakım ilaçlar kullanılmaktadır. Aşısı bulunmayan bir virüs antibiyotik benzeri ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir. İyileşme süresi kişiye göre değişmektedir. Sağlıklı beslenme, bol su tüketimi ve bağışıklığı güçlendiren yiyecekler ile tedavi sağlanmalıdır.

  • rsv virüsü
  • rsv virüsü nedir
  • rsv virüsü belirtileri
  • rsv virüsü bulaşıcı mı
  • rsv virüsü kaç günde geçer
  • rsv virüsü tedavisi
  • rsv virüsü yetişkinlerde belirtileri
  • rsv virüsünün aşısı
  • rsv virüsü bitkisel tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Emziren Annelerde Kalsiyum Eksikliği