Genetik özellikler, stres, yanlış bakım ya da birtakım hastalıklara bağlı olarak gelişen, erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülen saç dökülmesine çare olarak geliştirilen doğal ve cerrahi pek çok yöntem bulunmaktadır.
Ani Saç Dökülmesinin Çaresi Var mı?
Saç köklerinde meydana gelen güçsüzlük ve yıpranma nedeniyle ortaya çıkan saç dökülmesinin oluşmasında farklı pek çok sebep bulunmaktadır. Kalıtsal olarak meydana gelebilen bu durum stresi mevsimsel değişiklikler, tiroid, demir eksikliği ve hormonal bozukluklar gibi etkenler nedeniyle de oluşabilmektedir. Ani saç dökülmesi yaşanması ve normal zamandan daha fazla saç kaybının oluşması bir hastalık sonucu oluşabilmektedir.
Saçlarınızda meydana gelen ani dökülmelerin çaresini bulmak için öncelikle dökülme nedenine odaklanmak gerekmektedir. Yetersiz beslenme, vitaminsizlik gibi nedenler aniden saçların dökülmesine sebep olabilmektedir. Beslenme düzeni vücut sağlıklı oldukça önemlidir. Aldığımız vitaminler saçların yeniden oluşumu ve uzaması için oldukça önemlidir. Uzun süreli yapılan düşük kalorili diyetler metabolizma düzenini etkiler ve bu da zaman içerisinde saç köklerinin güçsüzleşmesine neden olur. Bu nedenle kalıtsal olmayan dökülmelerde beslenmenin oldukça büyük bir etkisi bulunmaktadır.
Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Her saç telinin belli bir ömrü vardır. Gerekli miktarda uzadıktan sonra dökülür ve kökten yeni bir saç meydana gelir. Bu şekilde devam ettiği sürece seyrelme, açılma ya da kellik gibi problemler meydana gelmemektedir. Kellik saç dökülmesinin en ileri halidir. Öncelikle başın üstünde kademeli olarak açılmalar meydana gelir. Bu açılmalar kadınlarda da erkeklerde meydana gelebilmektedir. Bunun ileri hali dairesel ya da düzensiz şekilde oluşan ufak kel bölgelerin oluşumudur. Sonrasında da dökülme iyice artarak tamamen kellik meydana gelmektedir.
Genel olarak saçlar her gün dökülür ve dökülen saçların yerine yenileri gelir. Saçlardaki bu döngüde düzensizlik meydana gelirse seyrelmeler gözükmeye başlar. Genel olarak dökülmelerin çoğu genetik sebeplerden meydana gelmektedir. Genetik saç dökülmelerini önlemek çok mümkün olmasa da ertelemek mümkündür. Bunun için saç bakımınıza özen göstermeli, kimyasal ürünlerden kaçınmalı, yüksek ısılı aletleri kullanmamalı, kan dolaşımını hızlandırmak için saçları her gün taramalı, ultraviyole ışınlardan korumalı, alkol ve sigara gibi alışkanlıklar bırakılmalı ve saça zara verecek her türlü etmenden kaçınmak gerekir. Fakat dökülme genetik değilse nedenine yönelik bir çözüm yaratılmalıdır.
Saç Dökülmesine Çare ve Çözüm
Her saç telinin ömrü 2 ile 6 yıl arasında değişkenlik göstermektedir. Bu süre sonrasında saçlar dökülür ve yerine yenisi çıkar. Eğer saçlarınızda normalin üzerinde bir dökülme varsa bir uzmana görünmelisiniz. Dökülmelerin azalması için B vitamin ve protein içerisinde besinler tüketilmelidir. Eğer ki aşırı A vitamini tüketiyorsanız bu dökülmeye neden olabilir. Böyle bir durum söz konusu ise azaltmalısınız. Saç dökülmesine çare bulmak için saç derisine zarar veren her türlü etkenden kaçınmak gerekmektedir. Saçları besleyen zeytinyağı ve yumurta maskesi gibi doğal çözümlerden yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda PRP ve mezoterapi gibi saç köküne faydalı olan uygulamalardan destek alabilirsiniz.
Saç Dökülmesine Çare Bulundu mu?
Dökülmenin temel kaynağı saptanırsa kesin çözüm ve çare bulmak kolay olmaktadır. Saç dökülmesinin çaresi dökülme tipi ve nedenine göre değişkenlik göstermektedir. Eğer ki saç dökülmesi şikayetleriniz varsa öncelikle genetik olup olmadığını öğrenmeli ve sonrasında uygun bir bakım yöntemi seçmelisiniz.