Diyet 27 Mart 2021 - 17:40:17

Safra Kesesi Çamuru Nedir? Diyeti Nasıl Yapılır?

Safra Kesesi Çamuru Nedir? Diyeti Nasıl Yapılır?

Safra kesesi çamuru; safra kesesini oluşturan kalsiyum, lesitin, kolesterol ve bilirubin maddelerinin arasındaki dengesin bozulması sonucunda ortaya çıkan, uzun süreli açlık durumlarında artış gösteren bir yapıdır.

Safra Kesesi Çamuru Nedir?

Safra taşlarının oluşumunda rol oynayan safra kesesi çamuru, çökelti halinde bulunan ve insan hayatını olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Safra kesesi içerisinde bulunan safrayı kanallara akıtırken eğer çamur ya d ataş olursa bu kanallar tıkanır. Büyük taşlara nazara çamur ve küçük taşlar daha tehlikeli sonuçlar meydana getirmektedir. Safra kanallarının tıkanması sarılık ya da iltihaplanma gibi durumların oluşmasına neden olabilir. Hatta taş ve çamur eğer ki pankreasa geçerse, durum da daha vahim bir durum alır. Pankreasta iltihaplanma meydana gelebilir. Bu pankreatit olarak nitelendirilir.

Safra çamurları ve taşları genel olarak ilk zamanlarda belirti vermeyebilirler. İnsan hayatının büyük bir bölümünde bu taşlar çoğunlukla belirti vermeden yaşama devam etmeyi sağlamaktadır. Bu organda taş ya da çamur oluştuğun ağrı meydana gelmektedir. Ağrı genel olarak karnın sağ üst kısmından kürk kemiğine doğru yayılmaktadır. Genel olarak yemek yedikten sonra oluşmaktadır. Aşırı terleme ve mide bulantısı gibi durumlara neden olabilen bu ağrı pozisyon değiştirmeye cevap vermez ve zaman içerisinde kendiliğinden geçer. Bazı durumlarda ateş de görülebilmektedir. Buna aynı zamanda enfeksiyon eklenirse durum daha da ciddi bir hal almaktadır.

Safra Kesesi Çamuru Diyeti Nasıl Yapılır?

Tükettiğimiz her yağlı besin safra kesesine gitmektedir. Sadece yemekler değil aynı zamanda ağzımıza attığımız ufak krakerler de bu duruma neden olabilmektedir. Yağları ve diğer maddeleri sindirmeye yardımcı olan safra kesesi düzenli beslenme ile daha sağlıklı olabilmektedir. Safra kesesi çamuru oluşmaması ya da giderilmesi için öncelikle baharatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Yemeklerin kavrulmadan ve kızartılmadan pişirilmesi önerilmektedir. Aşırı yağlı olan börek, çörek, hamur tatlılar ya da hamur işlerini tüketmekten kaçınınız. Yemekler dahil olmak üzere 1 gün içerisinde 3 tatlı kaşığından daha fazla yağ tüketimi sağlamamanız gerekmektedir. Alkollü içeceklerden uzak durmalı ve süt, yoğurt gibi ürünleri light olarak tüketmek gerekmektedir. Hayvansal yağlar yerine bitkisel yağları tercih ediniz. Yağlı kırmızı et tüketmeyiniz. Çok az yağlı olmasına özen gösteriniz. Bunun yanı sıra yağsız ya da az yağlı beyaz et daha fazla önerilmektedir.

Safra kesesi çamuru diyeti yanı sıra düzenli beslenme tüyoları önem taşımaktadır. Gün içerisinde bol miktarda su tüketmeye, az ama sık yemek yemeye dikkat edilmelidir. Gaz yapan posalı gıdalardan uzak durunuz. Yumurta ve yumurta içeren besinler, sucuk salam gibi gıdalar, kahve ve kakao, kuruyemişler ve yağlı tohumlar, konserveler, kuruyemişler, yağlı tohumlar, nohut kuru fasulye gibi gaz yapan yiyecekler tüketilmemelidir.

Safra Kesesi Çamurunun Zararları Nelerdir?

İnsan hayatı için oldukça tehlikeli olan safra kesesi çamuru, kasılmalar sonucunda pankreasa ilerleyebilir ve burada iltihaplanma meydana getirebilir. Bu durum safra kesesi haricinde bir başka organın daha zarar görmesi anlamına gelmektedir. Eğer safra taş ya da çamur gibi yapılar varsa, mutlaka müdahale edilmeli ve ameliyat ile alınmalıdır.

Safra Kesesi Çamuru Ameliyat Gerektirir mi?

Bu tarz durumlarda ameliyat ile safra kesesinin alınması gerekmektedir. Safra kesesi çamuru ya da taşı alınıp kesenin bırakıldığı bir ameliyat türünün bulunmadığı öne sürülmektedir. Bu yapılsa bile kesede tekrardan taş ve çamur oluşması oldukça mümkündür. Duruma göre kapalı ya da açık ameliyat yapılabilmektedir. Buna hastalığın durumu ve ilerleme şekli, ağrı gibi etkenler ile karar verilmektedir.

  • safra kesesi çamuru
  • safra kesesi çamuru nedir
  • safra kesesi çamuru diyeti
  • safra kesesi çamuru diyeti nasıl yapılır
  • safra kesesi çamurunun zararları
  • safra kesesi çamuru ameliyat gerektirir mi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Saçları Uzatmak İçin Ne Yapılmalı? Saç Uzatmanın Yolları