Sağlık 01 Mart 2021 - 06:16:12

Şeker Ameliyatı Nedir? Sonrasında Beslenme Nasıl Olur? Olanlar, Riskleri ve Yorumları

Şeker Ameliyatı Nedir? Sonrasında Beslenme Nasıl Olur? Olanlar, Riskleri ve Yorumları

Şeker hastalığının cerrahi olarak tedavi edilmesi anlamına gelen şeker ameliyatı, mideye alınan besinlerin sınırlandırılması kapsamında gerçekleştirilen operasyonlardır. Midenin küçültülmesi anlamına gelen bu ameliyat ile midenin %70-80'lik kısmı alınmaktadır.

Şeker Ameliyatı Nedir? Tip 2 Diyabet Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Midenin büyük bir kısmının alınması ile birlikte vücutta iştah hormonunun salgılanmasını da sağlayan şeker ameliyatı, besin miktarının çift yönlü vücuda alınmasını önlemektedir. Fiziki anlamda besinlerin depolanacak yeri olmadığı için hasta olan kişi daha az yemek yer. Bu da insülin hormonunu dengeler ve şekerin yükselmesi önlenir. Meydana gelen tokluk hissi sayesinde gün içerisinde uzun süreler boyunca yemek tüketimi meydana gelmez.

Tip 2 diyabet ameliyatında midede meydana gelen hacimsel küçülmez sonrasında emilimin bozulması ve hormon salgısının değiştirilmesi için bağırsaklara da müdahale yapılmaktadır. Şeker hastalığının türü bağırsak müdahalesinin de türünü belirlemektedir. Bu kapsamda üst bağırsak bölümleri değiştirilebilir ya da ikinci bir bağırsak yolu oluşturulabilir. Genel olarak bağırsak için yeni bir yol bulunması yöntemi uygulanmaktadır. Bu iki yönteminde avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Şeker hastalığı ameliyatı için birtakım kriterler bulunmaktadır. Bu kriterler ameliyat yöntemini belirlerken aynı zamanda uygunluğu da test etmektedir. Eğer hasta fazla kiloluysa ve vücut kitle endeksi 35'in üzerindeyse obezite yönlü ameliyat uygulanmaktadır.

Şeker Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olur?

Şeker ameliyatının amacı hastaların daha az acıkması ve iştahın kontrol altına alınmasıdır. Az yemek tüketip tok hissetme amaçlanmaktadır. Metabolik cerrahi ameliyatı sonrası beslenmede hastalar ilk 15 gün sıvı beslenme uygularlar. Herhangi bir mide komplikasyonunun oluşmaması için bu süreç içerisinde taneli besin tüketimi yapılmamalıdır. Protein içeren sıvıların tüketilmesi gerekmektedir. Hastalar aç kalmamalıdır. Et suyu, tavuk suyu gibi besinlerin tüketimi gerçekleştirilebilmektedir.

Transit bipartisyon ameliyatı sonrasında konsantre meyve suları asla tüketilmemelidir. Ev yapımı şekersiz ve tane içermeyen kompostolar tüketilebilmektedir. Ekşi ve asitli meyve suları tüketilmemelidir. Ara öğünlerde tok kalmak amacı ile ayran, süt ya da protein tozları tüketilebilir. Süt ve ayran laktozsuz olmalıdır. Et ve tavuk sularının içerisine baharat tarzı şeyler eklenmemelidir.

15 gün tamamlandıktan sonra 1 aya tamamlarken püre diyeti dönemi başlamaktadır. Bu süreçte porsiyon miktarı oldukça önemlidir. Püre şeklinde yumurta beyazı, yağsız peynir tercih edilebilir. Asitli, ekşi ve çok şekerli meyveler püre olarak dahi tüketilmemelidir. Çiğ sebzeler tüketilmemelidir. Ayrıca et, balık ve tavuk gibi besinler blenderdan geçirilmelidir. 1 ay sonrasında katı beslenmeye geçilmektedir. Protein değeri yüksek besinlerin tüketilmesi, besinlerin küçük parçalar ayrılması, salça ve baharat kullanımının olmaması önemlidir. Salça ve baharat tüketimi 3 ay sonrasında başlamaktadır.

Şeker Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Genel anlamda şeker ameliyatı riskleri normal bir sindirim sistemi ameliyatı ile aynı şekildedir. Narkoz verildiği zaman hastaların bazıların yan etkiler meydana gelebilmektedir. Bununla birlikte, enfeksiyon, sızma ve apse gibi durumlar oluşabilir. Fakat bunların olasılığı oldukça düşüktür. Gelişen teknoloji ile birlikte ameliyat sonrası meydana gelebilecek riskler her geçen gün azalma göstermektedir. Ameliyata karar verilmeden önce hastanın değerleri bir süre gözlemlenir. Operasyon sırasında oluşabilecek her türlü risk hesaplanır. Bunlar en az seviyeye kadar indirilir ve ameliyat bu şekilde gerçekleştirilir. Şeker hastalığı ameliyatı ölüm riski hastanın durumuna göre değişmektedir. Ama normal anlamda diğer ameliyatlar ile aynı şekildedir.

Tip 2 Diyabet Ameliyatı Olanlar ve Yorumlar

Son zamanlarda birçok kişinin olduğu şeker hastalığı ameliyatından bazıları şikayetçi olurken bazıları memnun kalmaktadır. Ameliyat sonrasında hastanın beslenme sürecine uyması ve vücudunun buna uyum sağlaması oldukça önemlidir. Şeker ameliyatı yorumlarına baktığımızda her operasyonun hastaya özel bir şekilde uygulanmaktadır. Uzman doktorların işiyi uygun görmesi ve gerekli sürecin başlaması için bir süre hastanın değerleri incelenmektedir.

Şeker Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Her tip 2 diyabet hastası aynı seviyede ve özellikte hasta değildir. Bundan dolayı şeker ameliyatı da herkese uygulanmamaktadır. Bazı hastalarda bu rahatsızlık uzun süredir mevcuttur. Bazılarında ise kontrol altındadır. Bazı kişiler ilaç kullanmadan da hastalığı kontrol edebilmektedir. Bazılarında ise ilaç olmadan hastalık kontrol edilememektedir. İnsülin rezervleri tamamen bitmiş olan hastalara bu ameliyat uygulanmaz. Çünkü ameliyatın amacı henüz üretim kapasitesine sahip olan insülin rezervlerini korumaktır. Hastalığın derecesi, kişinin ne kadar zamandır hasta olduğu, hastalığın kaç yaşında başladığı, kullanılan ilaçları, kan şekeri seviyesi, insülin dozu değerlendirilen kriterler arasındadır.

  • şeker ameliyatı
  • şeker ameliyatı nedir
  • tip 2 diyabet ameliyatı
  • tip 2 diyabet ameliyatı nasıl yapılır
  • şeker ameliyatı sonrası beslenme
  • metabolik cerrahi ameliyatı sonrası beslenme
  • transit bipartisyon ameliyatı
  • şeker ameliyatı riskleri
  • şeker hastalığı ameliyatı ölüm riski
  • tip 2 diyabet ameliyatı olanlar
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Göbek ve Basen Eritme Kürü Nasıl Yapılır?