Sağlık 30 Mayıs 2021 - 05:50:00

Sibo Hastalığı Nedir? Belirtileri, Diyeti ve Bitkisel Tedavisi

Sibo Hastalığı Nedir? Belirtileri, Diyeti ve Bitkisel Tedavisi

Sibo hastalığı; ince bağırsaklarda aşırı bakteri çoğalması şeklinde tanımlanan ve aynı zamanda bakterilerin tiplerinin de değişmesi olarak nitelendirilen bir rahatsızlıktır. SIBO hastalığı belirtileri, beslenme detaylarını öğrenmek ve bitkisel tedavisi nasıl olur sorusuna yanıt bulmak için yazımızı okumaya devam ediniz.

Sibo Hastalığı Nedir? Açılımı Nasıl Olur?

İnce bağırsağın yapısının ve işlevlerinin olumsuz etkilenmesi olarak tanımlanan sibo hastalığı; mukoza hücrelerine hasar vererek gıdaların sindirimini ve emilimini etkileyen bir rahatsızlıktır. İnce bağırsak mukozasında meydana gelen bu hasar bağırsak geçirgenliğini artırarak, büyük moleküllerin kan akımına karışmasına neden olmaktadır. Bağırsak duvarındaki bu geçirgenliğin artması durumu gıda alerjisine neden olabilmektedir. Bu sorun aynı zamanda kronik enflamasyona, bağışıklık sistemi hastalıklarına neden olan birtakım komplikasyonlara da sebep olabilir. Çoğalan bakterilerin salgıladığı asitler, beyinde enflamasyona neden olarak zihin bulanıklığı benzeri nörolojik birtakım semptomlara sebebiyet olabilir. Sibo açılımına baktığımızda Small Intestinal Bacterial Overgrowth şeklindedir. İnce bağırsaktaki bakteri sayısının artması sonucunda gaz ve şişkinlik gibi sorunlar meydana gelmektedir.

Sibo Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Vücutta birçok semptoma neden olan sibo hastalığı sonucunda çoğalan bakteriler B12 vitamini gibi B vitaminlerinin yeteri kadar emilmesini önler. Besinlerden alınan amino asitleri ya da proteinleri tüketirler ve bu durum sonrasında protein yetersizliği ve amonyak üretimine neden olurlar. Bu bakteriler aynı zamanda safra asitlerinin üretimini ektiler ve yağ emilimini azaltıp, A ve D vitaminlerinin eksikliğine neden olurlar. Sibo hastalığının belirtilerine baktığımızda şunları sayabiliriz:

Gaz ve şişkinlik: Bakteri sayısının artmasına bağlı olarak birtakım metabolik reaksiyonlar meydana gelmektedir. Bunların sonrasında gaz ve şişkinlik meydana gelebilir.

Karın ağrısı ve ishal: Meydana gelen şişkinlik sonrasında karın ağrısı oluşabilmektedir. Ağrı genel olarak tek bir noktada meydana gelmez. Dışkılama hissine benzer bir durum meydana gelebilir. Bakteriler fazla mayalanma yaparsa ishal oluşabilir. Fakat bazı durumlarda kabızlık da oluşabilir.

Yorgunluk: Bakterilen aşırı çoğalması vitamin eksikliği meydana getirdiği için vücutta halsizlik ve kronik yorgunluk gibi etkiler oluşabilir.

Kilo kaybı: Yeteri kadar vitamin alınamaması durumunda kilo kaybı meydana gelebilmektedir.

Genel olarak sibo hastalığı karbonhidrat ağırlıklı beslenen, işlenmiş gıdalar tüketen ve alkolü aşırı miktarda içen kişilerde görülmektedir. Bu hastalık geçirgen bağırsak sendromuna sebep olabilir. Ayrıca karaciğeri de etkilemektedir.

Sibo Diyeti ve Beslenme Önerileri

İnce bağırsak duvarını olumsuz yönde etkileyen bu rahatsızlıktan kurtulmak için diyet ve beslenme önerilerine dikkat edilmelidir. Sibo diyeti, sindirim sisteminde meydana gelen iltihaplanmanın giderilmesi ve bakterilerin azalması için kademeli olarak bir eliminasyon diyeti uygulanabilir. Bu diyetler genel olarak en fazla 6 hafta sürmektedir. Bu diyetler semptomların giderilmesini sağlar ama hastalığın altında yatan sebebi iyileştirmeyebilir. Sibo beslenme önerilerine baktığımızda az, az sık beslenme sağlanmalıdır. Şeker oranının düşük olduğu gıdalara odaklanılmalıdır. Gün içerisinde bol miktarda su içilmelidir. Bu sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca FODMAP besinlerden de kaçınılmalıdır.

Sibo Hastalığı Bitkisel Tedavisi Nasıl Olur?

Kronik bir hastalık olarak nitelendirilen SIBO tedavisi birtakım bitkiler ile desteklenebilir. Bunlardan biri sarımsaktır. Sarımsağın tümü değil ekstratı önerilmektedir. İçerisindeki alisin sayesinde kuvvetli bir bakteri öldürücü olarak nitelendirilmektedir. Tarçın, kekik yağı, greyfurt çekirdek ekstresi, nane yaprağı, çörek otu da etkilidir. Sibodan kurtuldum demek için doktorun önerdiği antibiyotik tedaviler aksatılmamalıdır. Uyku düzeni sağlanmalı, stresi yönetmek, gıdaları iyi çiğnemek, tuvalet ihtiyacını tutmadan yapmak gibi durumlara da dikkat edilmelidir.

  • sibo hastalığı
  • sibo hastalığı nedir
  • sibo açılımı
  • sibo hastalığının belirtileri
  • sibo diyeti
  • sibo beslenme
  • sibo hastalığı bitkisel tedavisi
  • sibo hastalığı tedavisi
  • sibodan kurtuldum
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Chia Zayıflatır mı? Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır? Ne Kadar Tüketilmeli? Zayıflayanlar Var mı?