Vücudun en önemli organlarından biri olan akciğerlerde biriken katran, mukus, toksin ve çeşitli zararlı maddelerin dışarı atılmasına akciğerlerin temizlenmesi denir.
Sigara Akciğere Zarar Verir mi?
Sigara ciğerlere zarar veren en kötü alışkanlıklardan biridir. Sigara kullanımı ilerleyen zamanlarda ciğerlerin çeşitli hastalıklara yakalanmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra sigara kullanımı ciğerlere mukus, katran ve çeşitli zararlı maddelerin dolmasına yol açmaktadır. Hal böyle olunca sigarayı bırakmak ciğerlerin sağlığı için gerekli bir hale gelmektedir. Bu zararlı alışkanlığın bırakılması ile ciğerler belli bir zaman dilimi içerisinde temizlenmektedir.
Sigarayı Bırakmak Ciğerlerin Temizlenmesini Sağlar mı?
Bu konu ile ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalara göre sigara kullanımının ciğerleri uğrattığı hasar gün içinde kullanılan sigara oranı ve kişinin tiryakiliğinin ne kadar süre olduğu ile bağlantılıdır. Sigara kullanmak insan sağlığı üzerinde zararlı etkilere sahiptir. Sigaranın en çok zarar verdiği alanlar solunum yolları ve akciğerlerdir. Fakat sigaranın bırakılması ile ciğerlerin bir aşamaya kadar iyileşmesi mümkündür.
Sigara İçmenin Zararları Nelerdir?
Sigaranın dumanında yer alan kimyasallar ciğerlere çekildiği zaman ciğerlerin hassas yüzeyleri zayıf düşmekte ve zaman içerisinde yıpranmaktadır. Sigara kullanımından bir iki saat sonrasında ciğerlerin üst kısmında var olan cilia ismindeki tüylerin hareketlerinin yavaşladığı ifade edilmektedir. Yavaşlamadan kaynaklı olarak ciğerler geçici felce uğramaktadır. Bu durumdan dolayı toz, balgam şeklindeki maddeler solunum yollarından atılmakta zorlanmaktadır. Sigara içen kişilerin ciğerlerinde çeşitli değişiklik meydana gelir. Bunlardan biri balgam üretimindeki artmalar ve ciğerin kalınlaşma durumudur. Cilia ismindeki tüyler balgamı akciğerlerden sağlıklı bir şekilde atamamaktadır. Bu yüzden solunum yolları tıkanır ve öksürükler meydana gelir. Bunun yanı sıra balgamın birikmesiyle kronik bronşit ve benzeri enfeksiyonlar meydana gelmektedir.
Akciğer Kaç Günde Temizlenir?
Ciğerlerde sigaradan dolayı meydana gelen kısa süreli tahribatlar sigaranın bırakılması ile iyileşebilmektedir. Ciğer hücrelerinin balgam üretmesi ve ciğerlerin üzerinde bulunan şişmeler azalmaktadır. Yeniden tüysü hücreler büyür ve bu sayede balgam salgıları etkili olarak temizlenmektedir. Sigaranın bırakılmasıyla 2 hafta gibi bir zaman tiryakilerin egzersiz yapmalarıyla nefes darlıkları azalma göstermektedir. Nefes darlıklarının azalması karbon monoksitin kanın içinden atılmasıyla ilgili olduğu belirtilmektedir.
Sigarayı Bırakmanın Faydaları Nelerdir?
Sigarayı bırakmak akciğer kanserinin meydana gelme olasılığını azaltmaktadır. Sigara tiryakilerinin sigarayı erken bırakmaları durumunda kanser riski de azalmaktadır. Bir sigara tiryakisinin on yıl öncesinde sigarayı bırakması, sigara kullanmaya devam eden bir kişiye göre kansere yakalanma riski ciddi bir oranda düşmektedir. Bunun yanı sıra sigara kullanmış olan biriyle hiç sigara kullanmamış birinin kanser riski aynı değildir. Sigarayı bıraktıktan sonra akciğerlerin temizlenmesi durumu ise sigara içilen yıla, tüketilen sigara miktarına göre değişkenlik göstermektedir. Fakat akciğerlerin temizlenme süresi genel itibari ile 1 yıl olarak ifade edilmektedir. Kişinin detaylı bilgi alması için doktora başvurması tavsiye edilmektedir.