Sağlık 19 Ocak 2021 - 06:50:22

Sedef Hastalığı Bulaşıcımı? Geçer mi? Belirtileri, Tedavisi ve Çeşitleri

Sedef Hastalığı Bulaşıcımı? Geçer mi? Belirtileri, Tedavisi ve Çeşitleri

Sedef hastalığı bağışıklık sistemi hastalıklarından biri olmasına rağmen genetik olarak daha fazla meydana gelmektedir. Bu hastalık hücrelerin hızlı bir şekilde yenilenmesinden kaynaklanan bir hastalıktır.

Sedef Hastalığı Nedir? Bulaşıcı mı?

Deri yüzeyindeki hücrelerin çoğalması ve olgunlaşması sonucu deride bozukluk meydana getirir. Normal sağlıklı bir bireyde hücre yenilenmesi 28 günde bir olurken sedef hastalığı olan kişilerde 3- 4 içinde hücre yenilenmesi oluşur. Derideki kabukların birikerek deri yüzeyindeki hücrelerin artması ile meydana gelir.

Sedef Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Daha çok kadınlarda görülen sedef hastalığı genetik olarak yatkınlığı olan kişilerde küçük yaşlarda ortaya çıkabilmektedir. Genetik yatkınlık bu hastalıkta önemli rol oynar. Ömür boyu süren bu hastalık alevlenme ve iyileşme dönemi ile karşımıza çıkmaktadır. Özellikle kalp, tansiyon, fiziksel travma, yaralanma ve bazı ağrı kesicilerdeki kimyasallar nedeni ile daha da belirgin hale gelmektedir. Kış aylarında güneşin çok fazla vücuda etki etmemesinden kaynaklı olarak daha da artar. Güneş bu hastalık üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir. Dolayısıyla güneşin az olduğu mevsimlerde belirginleşerek kişinin hastalığı ortaya çıkmaktadır.

Sedefin Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Ömür boyu süren cilt hastalıklarından biri olan sedef hastalığı özellikle deri yüzeyinde kırmızı ve üzeri beyaz pullu olan kabukların oluşması ile belirebilir. Ayrıca ilerleyen sedef hastalıklarında eklem rahatsızlıkları da meydana gelmektedir. Hastalık deri döküntüleri ile başlayarak iyileşme süreci ile devam eder. Bu durum sürekli hale gelebilmektedir.

Sedef Hastalığının Çeşitleri ve Türleri Nelerdir?

Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalığın da çeşitleri bulunmaktadır. Genel olarak saç derisinde, diz kapak arkalarında ve dirseklerde görülen bu hastalık ayrıca tüm vücutta ve iltihaplı olarak görülen çeşitleri bulunmaktadır. Saç derisinde ve diğer bölgelerde görülen çeşidinin dışında en sık karşılaşılan çeşit ise iltihaplı olan çeşididir.

Sedef Hastalıı Teşhisi Nasıl Konur?

Tipik lezyonlar ile teşhisi konulan bu hastalık tırnak örnekleri ile de teşhis edilmektedir. Bunun yanı sıra deriden alınan örnek ile de sedef hastalığı teşhisi konulabilmektedir.

Sedefin Tedavisi Nasıl Yapılır? Geçer mi?

Bu hastalık kişinin ömrü boyunca süren bir hastalık olduğu için ve deride görüntü bozukluğu yarattığı için sadece iyileşme sürecinin uzun sürmesi için tedavi uygulanabilmektedir. Ateşlenme dönemi hastanın en zor zamanlarından biridir. Bulaşıcı olmadığından kişinin çevresine bulaştırma riski bulunmamaktadır. Kortizonlu merhemler tercih edilerek hastanın derisinde hücre yenilenmesini durduracak ilaçlar tercih edilir. Bazı hastalarda hap ya da iğne ile tedavi edilmektedir. Sedef hastalığının belirtileri meydana geldiğinden itibaren doktor kontrolünün yapılması hastanın ilerleyen dönemlerde daha rahat bir süreç geçirmesine yardımcı olacaktır. Doktor dışında herhangi bir ilaç ya da merhem kullanılmamalıdır. Hasta en ufak değişiklikte dahi mutlaka doktora başvurarak tedavi yöntemi izlemelidir. Aksi halde hastalık ilerleyerek eklem romatizmasına sebep olabilir. Bu da şiddetli ağrıların meydana gelmesine sebep olur.

  • sedef hastalığı
  • sedef hastalığı nedir
  • sedef hastalığının nedenleri
  • sedef hastalığının belirtileri
Yorumlar
Esma Kavas Sedef hastalığı başlangıcı nasıl olur? Belirtileri nelerdi nasıl anlayabiliriz? Sebeplerinin başında stres var diye biliyorum. Bu hastalığın kesin tedavisi var mı? Dirsek bölgemde kaşıntılar var sedeften şüpheleniyorum ve endişe içindeyim. cevapla
Leyla Güzel Sedef hastalığının tedavisi bulundu diye bir haber okumuştum. Son gelişmeler arasında kesin çözüm içeren yöntemler var mı bilmiyorum ama umarım etkili sonuçlar alabiliriz. 2 yıldır sedef hastalığını yaşıyorum ve gerçekten geçmesini istiyorum artık. cevapla
yorum yaz
Mandalina Kilo Aldırır mı? Zayıflatır mı?