Osmanlı döneminden beri ülkemizde şerbet kültürü bulunurken insanlar birçok farklı organik malzemeyi kullanarak değişik lezzetlere sahip şerbetler yapabilirler. Sirkengebin şerbeti bunlardan biridir.
Sirkengebin Şerbeti Nedir? Ne İşe Yarar?
Farklı dillerden dilimize geçen kelimelerden birisi de sirkengebin kelimesidir. Bazı yerlerde bu şerbet için "sirkencübin" kelimesi de kullanılır. Farsçada "encübin" kelimesi bal anlamına gelmektedir. Sirke kelimesi ile birleşen bu kelime, ballı sirke anlamına gelmektedir. Eski dönemde Osmanlı mutfağında çok sık bir şekilde kullanılan bu ürün, günümüze kadar ulaşmayı başarmış ve günümüzde de tercih edilen bir içecek olmuştur. İlk etapta düşünüldüğünde sirke ve balın tatlarındaki farklılık sebebiyle uyumlu olmadıkları düşünülür. Ancak birbirleri üzerinde dengeleyici lezzetler sunan bu iki ürün bir araya geldiğinde ortaya oldukça güzel bir içecek çıkarken çok sayıda faydası bulunmaktadır.
Sirkengebin Şerbeti Faydaları Nelerdir?
Bu şerbetin en önemli özelliği çok uzun süreli tokluk hissi yaratıyor olmasıdır. Özellikle diyet yapan kişiler için sirkencebin şerbetin önemi oldukça yüksektir. İçerisinde bal olduğundan kalori değeri çok düşük olmasa da uzun süre yemek yemeden durmayı düşünen kişiler tarafından kullanılmaktadır. Buna ek olarak hazımsızlık sorununu ortadan kaldıran doğal ürünler arasında gösterilmektedir. Kabızlık sorununun çözülmesinde insanlara büyük yardımları olan sirkengebin şerbeti, metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlamaktadır. Bu sayede kişilerin daha yüksek miktarda kalori yakmasını sağlayacaktır. Son olarak vücudun günlük B vitamini ihtiyacını büyük oranda karşılamayı başarmaktadır.
Sirkengebin Şerbeti İçin Hangi Malzemeler Kullanılır?
Osmanlı döneminde tercih edilen şerbetler, genel olarak düşük miktarda malzemeye ihtiyaç duyulmasıyla ünlüdür. Eski dönemlerde insanlar ellerinde bulunan malzemelerden lezzetli içecekler yapmayı denedikleri için bu tür ürünler ortaya çıkmıştır. Sirkengebin şerbetinde de talep edilen malzemeler su, bal ve sirkedir. Bunun dışında farklı bir malzeme kullanımına ihtiyaç duyulmaz. Burada miktar oldukça önemlidir. 5 su bardağı suyun içerisine 5 yemek kaşığı kadar bal ve 5 yemek kaşığı kadar sirke katılmalıdır. Bu oranları dikkate alarak şerbetlerini oluşturan kişiler eğer tat olarak memnun kalmazlarsa ürünlerin oranlarında küçük değişimler yaparak kendi istedikleri lezzete ulaşabilirler.
Sirkengebin Şerbeti Tarifi Nasıldır?
Ürünün malzemelerinin az olmasının yanı sıra tarifi de çok basittir. Tamamen soğuk olarak imal edilen ve bunun yanında soğuk bir şekilde tüketilen bir ürün olarak gösterilir. İlk olarak ihtiyaç duyulan miktarda su bir sürahi içerisine alınır. Hemen ardından bal ve sirke sürahinin içerisine bırakılarak iyice karıştırılır. Bunun ardından dolaba alınan sirkengebin şerbetinin soğuması beklenmektedir. İstenen soğukluğa gelen ürün bardaklarla servis edilerek tüketilebilmektedir. Yapımının çok kolay olması ve istenen malzemelerin evde sürekli olabilen ürünler olması acil durumlarda hemen bir çözüm üretmek isteyen kişiler için çok önemlidir. Osmanlı döneminden günümüze ulaşan lezzetler arasında yer alan sirkengebin şerbeti çok fazla bilinmiyor oluşuna karşın muhteşem lezzeti ile deneyen kişileri şaşırtabilen içecekler arasında yer alır.