Sağlık 13 Kasım 2021 - 10:53:53

Tiroid Nedir? Az Çalışması ve Çok Çalışması Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tiroid Nedir? Az Çalışması ve Çok Çalışması Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tiroid; nefes borusunun ön kısmında yer alan, kelebeği andıran, yaklaşık olarak 25-40 gram ağırlığında olan, vücuttaki pek çok fonksiyonun düzenlenmesini sağlayan hormonlardan sorumlu olan bir organdır.

Tiroid Nedir, Ne Demek?

Boynun ön kısmında yer alan tiroid bezi; U ve H harflerini andıran kelebek görünümünde bir organdır. Salgılamış olduğu hormonlar vücuttaki birçok fonksiyonun düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Tiroid bölgesinde yaşanan sorunlar çok ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olur.

T3 ve T4 hormonlarının salgılanmasına yardımcı olan tiroid, aynı zamanda kalsitonin hormonunun üretilmesini ve depolanmasını sağlamaktadır. Büyüklüğü yaklaşık olarak bir ceviz büyüklüğü kadardır. Tiroid bezinden salgılanan hormonlar kana karışarak ilgili organlara iletilmesini ve uyarılmasını sağlamaktadır.

Tıp dilindeki adı prominentia laryngea olan halk arasında adem elması olarak bilinen kıkırdak yapının hemen altında yer almaktadır. Beyinde yer alan hipofiz bezi tiroid bezini uyarır ve sonrasında harekete geçer. Tiroidi uyaran hormon TSH'dir ve dolaşım sistemi ile bu organa ulaşarak, hormon salınımının gerçekleşmesini sağlar. Eğer tiroid bezi yeterli hormon salgılamazsa, hipofiz bezi daha fazla TSH üreterek uyarı etkisi göndermektedir.

Tiroid Bezinin Fazla Çalışmasının Belirtileri Nelerdir?

Tiroid bezinin aşırı çalışması sonrasında hipertiroid söz konusu olmaktadır. Tiroid çok çalışması belirtilerine bakacak olursak eğer;

  • İstemsiz bir şekilde ani kilo kaybı gözlemlenir.
  • Sinirlilik hali ve beraberinde artan kaygı, depresyon söz konusu olur.
  • Kalp atışlarının hızlanması ile çarpıntı meydana gelir.
  • Yorgunluk, kaslarda güçsüzlük ve aynı zamanda uyku problemleri oluşur.
  • Saç dökülmesi söz konusu olur.
  • Menstrüal döngüde değişkenlik meydana gelir.
  • Göz yapısının dışa doğru çıkması şeklinde bir değişiklik gözlemlenir.
  • Yüksek tiroidin zararları aynı zamanda boyun bölümünde şişlik gözükmektedir.

Hastalar üzerinde tiroid belirtileri oldukça fazladır. Bu belirtilerden bazıları son derece yaygınken bazıları nadiren görülmektedir. Yorgunluk ve uyku düzensizliği bu hastalığın en fazla görülen belirtisi olarak gösterilmektedir.

Hastalar sürekli olarak kendilerini yorgun hissederken sürekli olarak uyma isteği içerisinde olurlar. Eğer buna engel bir durum bulunmazsa günün büyük bir kısmını hastalar uyuyarak geçirmeye başlar.

Bunun dışında halk arasında guatr olarak da bilinen boyun genişlemesi tiroid bezlerinin sorun yaşadığını gösteren etmenler arasında yer almaktadır. Boyun kısmında şişlik meydana gelirken ses telleri de çok ciddi biçimde bu durumdan etkilenmektedir.

Tiroid Bezinin Az Çalışmasının Belirtileri Nelerdir?

Tiroid bezinin gereğinden az çalışması hipotiroid olarak tanımlanmaktadır. Buna bağlı olarak tirod hormonları da az salgılanmaktadır. Metabolizma hızında belirgin oranda azalma meydana getiren bu durumun belirtileri şöyledir:

  • Halsizlik gözlemlenir.
  • Kabızlık ve beraberinde kiloda artış gözlemlenir.
  • Soğuğa karşı hassasiyet ve ciltte kuruma gözlemlenir.
  • Kan kolesterol düzeyinde yükselme olabilir.
  • Kaslarda ağrı, şişlik ve hassasiyet gözlemlenir.
  • Eklem ağrıları söz konusu olur.
  • Adet düzeninde dengesizlik oluşabilir.
  • Saç ve tırnaklar incelme meydana gelirken, saçların dökülmesi söz konusu olur.
  • Kansızlık meydana gelebilir.

Terlemenin azalması, işitme problemleri, kaşların seyrekleşmesi, depresif ruh hali, kalt atışlarında yavaşlama gibi etkiler oluşmaktadır. Eğer çocuklarda ve ergenler meydana gelirse, büyümenin yavaşlaması, dişlerin gelişmemesi, zihinsel gerilik, ergenliğin gecikmesi gibi durumlar söz konusu olabilir.

Tiroid Nelere Sebep Olur?

Vücudun farklı bölgelerinde bu hastalığın semptomları ortaya çıkabilmektedir. Bağırsak sorunları tiroid belirtileri arasında üst sıralarda yer almaktadır. Özellikle uzun süreli devam eden kabızlık problemleri genel olarak bu hastalık sebebiyle oluşmaktadır. Bağırsak ağrıları artık kişilerin hareket etmesini dahi zorlaştıracak seviyeye gelebilir. Huzursuz bağırsak sendromu olarak adlandırılan bu durum belirtiler arasında sayılmaktadır.

Kas ya da eklemlerde bu hastalıkların etkisi uyuşma ve karıncalanma olarak kendisini göstermektedir. Vücudun kas ve eklem sisteminin herhangi bir bölgesinde bu hisler oluşmaya başlayabilir. Genel olarak bu durum beyne gereğinden daha az sıklıkta sinyal gönderilmesi sonucunda yaşanmaktadır. Bu durum kollarda ya da bacaklarda yaygın olmak üzere tüm eklemlerde uyuşmalara sebep olabilmektedir.

Kadınlarda ve erkeklerde cinsel hormonları da etkileyen bu rahatsızlık, kadınlarda adet gecikmelerine sebep olurken erkeklerde libido problemleri ve kısırlığa sebep olabilmektedir.Genel olarak bu rahatsızlık saç dökülmelerine sebep olmasa da ciddi anlamda saçların canlılığını kaybetmesine sebep olmaktadır. Eğer müdahale edilmezse ileride hastalığın etkileri olarak saç dökülmeleri başlayabilir. Bu saç dökülmeleri hala tedavi edilmezse kirpik ya da kaş dökülmelerine kadar devam edebilmektedir.

Tiorid hormonları vücudun genelini etkilemektedir. Tiroid bezinin az çalışması ya da tiroid yüksekliği farklı etkiler oluşturmaktadır. Bu tarz durumlarda mutlaka tedavi sağlanmalıdır.

Tiroid ve Kolesterol İlişkisi Nedir?

Kolesterol rahatsızlığı olan kişilerin bunu direkt olarak tiroid belirtileri arasında görmesi doğru değildir ancak bu hastalığın kolesterol üzerinde çok ciddi etkileri ortaya çıkabilmektedir. Kan basıncı üzerinde düzensizlikler yaratan bu rahatsızlık, kişilerin normalden 3 ya da 4 kat daha fazla tansiyon problemleri yaşamasına sebep olmaktadır.

Tiroid yetmezliği sonrasında kanda kolesterol değerinin yükselmesi söz konusu olur. Son olarak kalp hızında düzensizlikler bu rahatsızlığın ortaya çıktığı hakkında hastalara belirtiler göstermektedir. Kalbin çok hızlı ya da çok yavaş atması bu sebeple gerçekleşebilmektedir.

Tiroid Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eğer tiroid nodülü varsa ve büyümüyorsa, hastayı rahatsız etmiyorsa tedaviye gerek yoktur. Nodül iyi huylu olsa bile belli bir büyüklüğün üzerinde ise tedavi gerekmektedir. İyi huylu nodüllerde tedavi cerrahi olarak sağlanmaktadır. Son yıllarda alkol ablasyonu, lazer ablasyonu ve radyofrekans ablasyonu gibi yöntemler cerrahi uygulamaların yerini almaktadır.

Her sağlık probleminde olduğu kişiye özel yöntemler uygulanmaktadır. Birtakım ilaçlar, tiroide iyi gelen besinler tedavinin kapsamında yer alabilmektedir. Tiorid problemleriniz varsa iç hastalıkları doktoruna başvurabilirsiniz. Uzman hekim gerekli durumda Endokronoloji bölümüne sizi gönderebilir.

  • tiroid
  • tiroid hastalığı
  • tiroid hastalığı nedir
  • tiroid hastalığı nelere yol açar
Yorumlar
Ceylan Şen Tiroid olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Ben kilo veremiyorum bu tiroide bağlı olabilir mi acaba? cevapla
Gizem Can Tiroid nodülü kanseri belirtileri nelerdir? Ameliyatı için nodülün kaç mm olması gerekir? Bu hastalığın tamamen geçmesi için nasıl bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır? Büyüklüğü ne kadar olmalı? cevapla
yorum yaz
İç Bacak Sıkılaştırma Yöntemleri