Sağlık 13 Kasım 2021 - 08:25:12

Saçkıran Hastalığı Nedir? Neden Olur? Belirtileri, Tedavisi

Saçkıran Hastalığı Nedir? Neden Olur? Belirtileri, Tedavisi

Saçkıran hastalığı; hem kadınlarda hem erkeklerde görülebilen ve saçın bölgesel olarak dökülmesine neden olabilen bir tür otoimmün bozukluk olarak nitelendirilmektedir.

Saçkıran Hastalığı Nedir? Nasıl Olur?

Tıptaki adı alopesi areata olan saçkıran hastalığı; bağışıklık sisteminin kendi hücre ve dokularına saldırması ile ortaya çıkan bir durumdur. Saçların, kaşın, kirpiklerin ya da sakalların böle bölge dökülmesi gene anlamda saçkıran olarak tanımlanmaktadır.

Kıl köklerini etkileyen bir durum olan saçkıran, bazen bölge bölge bazense daha ağır şekilde meydana gelebilmektedir. Saçların tamamında dökülme meydana gelebilir ya da vücut kıllarının kaybı söz konusu olabilir.

Başlangıçta küçük yama şeklinde dökülmeler ile kendini gösteren bu rahatsızlık, daha sonra belirtin şekilde kendini göstermektedir. Saçkıran bulaşıcı mıdır diye bakacak olursak bulaşıcı bir rahatsızlık değildir ve dönem dönem ataklar halinde dökülmelere sebep olabilir.

Saçkıran Hastalığı Neden Olur?

Genel olarak saçkıran hastalığı bölge bölge saç dökülmesi problemi olarak tanımlanabilmektedir. Ancak genel bir saç dökülmesinden bahsetmek oldukça zordur. Hastaların saçlarının belirli bir bölgesinde saçlar dökülmeye başlar. Küçük saçkıran olarak oluşabildiği gibi aynı zamanda yayılabilmektedir.

Bu rahatsızlık her yaştan insanda görülebilirken çocuklarda görülme sıklığı oldukça fazladır. Çocukların dirençlerinin daha düşük olması sebebiyle bu rahatsızlık daha sıklıkla görülür. Hastaların %5'inde tüm saçın kaybedilmesi durumu ortaya çıkabilir. Buna ek olarak %1 oranında da vücutta yer alan kılların tamamının dökülmesi gibi etkiler görülmüştür.

Bağışıklık sisteminin kıl köklerini yabancı bir madde şeklinde algılaması sonrasında meydana saç kıran hastalığına sebep olan mantar aynı zamanda vücutta farklı bölgelerde enfeksiyon da oluşturabilir. Tiroid bezi hastalığı, şeker hastalığı, romatoid artrit gibi hastalıklar konusunda aile öyküsü bulunan kişilerde daha fazla gözlemlenmektedir.

Bu rahatsızlık doğrultusunda belirli bölgelere etki eden mantarlar bu bölgede bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine karşı çalışmasına sebep olur. Bu sebeple de o bölgelerde saç üretimi durması söz konusu olur. Kadınlarda ve erkeklerde etkileri farklı görülürken genelde bayanlarda çok daha hızlı yayılan bir rahatsızlıktır. Buna ek olarak kısa saçlı kişilerde bu rahatsızlık çok daha kolay bir biçimde görüleceğinden erkekler de sosyal açıdan büyük zorluklar yaşayabilmektedir.

Saçkıran Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın başlangıcında sivilce ya da küçük kabarcıklar ortaya çıkmaktadır. Bu kabarcıklar belirli bir süre sonrasına gelişmeye ve büyümeye başlamaktadır. Kabarcıkların sayısının artması ve büyümesi, bölgede saç üretiminin durması anlamına gelir. Bu açıdan değerlendirdiğimizde saçkıran ilk belirtileri öncelikle saç dökülmesi olarak meydana gelir.

Genel olarak yama şeklinde saç dökülmesi ile görülen saçkıran sadece kafa derisinde değil, kaş ve sakalda da oluşabilir. Saç dökülmesi ani bir şekilde meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra yanma ve kaşınma gibi belirtiler de gözlemlenmektedir.

Bu rahatsızlıkta kıl folikülleri tamamen yok olmamaktadır. eğer kıl köklerindeki iltihap azalırsa tekrar saç oluşumu söz konusu olabilir. Her hastayı farklı bir şekilde etkilemektedir. Bazılarında şiddetli dökülmeler söz konusu olabilir. Tırnaklarda sertleşme, beyaz lekeler, tırnakların soluk gözükmesi gibi farklı bölgelerde de belirtiler söz konusu olabilir.

Saçkıran Tedavisi Nasıl Yapılır? Sarımsak Etkili mi?

Bu hastalığın tedavisinde ilk olarak mantarların vücuttan uzaklaştırılması gerekmektedir. Bu duruma sebep olan mantarlar, toz ya da tablet şeklinde olan saçkıran ilaçları ile kısa süre içerisinde uzaklaştırılabilir. Son dönemde krem şeklinde, kan akışının hızlanmasına yardımcı olan ilaçlar da piyasaya sürülürken bu ilaçlar bölgeye direkt olarak uygulanmaktadır.

Bu aşamada mantarların vücuttan uzaklaşması sonrasında saçkıran hastalığı da ortadan kaybolmaktadır. Ancak bu hastalığın geçmesinden sonra bölgede tekrar saç çıkmayabilir. Bazı kişilerde ilk dönemde gri ya da beyaz renkte saçlar oluşacaktır. Saç gelişimini destekleyen yöntemler ve ilaçlar ile kafa derisinin eski haline dönmesi sağlanabilir.

Tüm bunların yanı sıra doğal bir yöntem olarak saçkıran sarımsak ile tedavi edilebilmektedir. Rahatsızlığın oluştuğu bölgeye düzenli olarak sarımsak sürülmesi, burada tekrardan saç çıkmasını sağlayabilir. 1-2 diş sarımsağı ezip, zeytinyağı ile birleştirerek dökülmenin olduğu bölgeye sürüp, bandaj ile kapatınız. Bu yöntem kesin sonuç vermemekle birlikte bazı hastalarda işe yaramaktadır.

  • saçkıran
  • saçkıran hastalığı
  • saçkıran hastalığı tedavisi
  • saçkıran hastalığı nedir
Yorumlar
Sinem Tavukçuoğlu Saçkıran hastalığı için sarımsak iyi geliyor diyorlar. Uygulasam işe yarar mı? Hiç denediniz mi? cevapla
Gizem Berber Saç kıran hastalığın sebep olan mantar nasıl oluşur? Bu rahatsızlığın geçmesi için ne yapmak gerekiyor? Bitkisel tedavisi var mıdır? Ya da bulaşıcı mıdır? Hastalığın tedavisi nasıl yapılır? Hangi bölüme gitmek gerekiyor? cevapla
yorum yaz
Swap İzi Nedir, Ne Demek? Nasıl Alınır? Kaç Gün Kalır? Swap Testi Neden Yapılır?