Sağlık 15 Nisan 2021 - 06:25:33

Uyku Apnesi Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer? Sebepleri, Belirtileri, Tedavisi

Uyku Apnesi Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer? Sebepleri, Belirtileri, Tedavisi

Uyku gün içerisindeki yorulan vücudun dinlenmesi için gereklidir. Uyku apnesi horlama ve uyku esnasında solunumun durması olarak bilinmektedir.

Uyku Apnesi Nedir, Ne Demek?

Uyku yeterli miktarda olmadığında kişi gün içerisinde kendini yorgun hissedebilmektedir. Bunun yanı sıra dikkat dağınıklığı da olabilmektedir. Kaliteli uyku uyuyabilmek için kişinin öncelikle beslenme alışkanlıklarının düzenli olması gerekmektedir. Uyku esnasında horlamanın olması ve horlama ile beraber kişinin soluk alıp verirken zorlandığı görülmektedir. Solunum rahat olmadığında bir süre sonra beyne uyarı giderek kişinin gürültülü bir şekilde nefes alıp vermesine neden olabilmektedir. Bunun sonucunda uyku apnesi meydana gelir.

Uyku Apnesi Nedenleri Nelerdir?

Yetişkinlerde ve çocuklarda görülebilen uyku apnesi genel olarak küçük yaşlarda da görülebilmektedir. Bademciklerin büyük olması ve geniz etinin varlığı uyku apnesine neden olan en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Boğaz kaslarının darlığı da uyku apnesine neden olabilmektedir. Bu kaslar uyku sırasında soluk borusunu tıkayabilmektedir. Buna bağlı olarak çok fazla gürültülü nefes alıp verildiği gibi horlama devamlı hale gelebilmektedir.

Uyku Apnesinin Belirtileri Nelerdir? Nasıl Ortaya Çıkar?

Uykuda duran solunum uyku apnesinin en belirgin özelliğinden biridir. Bunun yanı sıra kişinin gürültülü horlayarak uyuması da uyku apnesi belirtisi olarak bilinmektedir. Ağız kuruluğu, sık sık idrara kalkma, uyku sırasındaki huzursuzluk ve reflü bu sorunun olduğunu gösteren durumlardır. Bu durumdan dolayı kişinin kaliteli uyku uyuyamaması dikkat dağınıklığı, unutkanlık ve baş ağrısı da yapabilmektedir. Uykuda solunumun durması ve sonrasında tekrar kişinin huzursuz bir şekilde uyanması da kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir.

Uyku Apnesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uyku apnesine neden olan en önemli faktör kilodur. Obezite testinin yapılarak kişinin bu durumu tespit edilmelidir. Obbezite hastalığı olan kişilerde bu rahatsızlığın olmasının genel olarak fazla kilodan dolayı vücudun yeterli şekilde çalışmamasıdır. Uyku apnesi tedavisinde en çok tercih edilen yöntem pozitif hava basıncıdır. Kişinin hava alma yolunun sürekli açık olabilmesi pozitif hava basıncı kişiye uyku esnasında verilebilmektedir. Cihazın maskesi sayesinde kişi uyku esnasında nefes alıp verirken hava basıncı ile beraber horlama şikayetleri de en aza indirilmiş olur. Bazı durumlarda bu durumun psikolojik nedenleri de araştırmalıdır. Kişinin stresli yaşamından dolayı meydana gelen bu durum psikoloji servisi tarafından incelenmeye alınabilir.

Uyku Apnesi Nelere Yol Açar?

Uyku apnesi sürekli hale geldiğinde ve tedavi edilmediğinde kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Gün içinde dikkat dağınıklığından kaynaklı sorunlar yaşanabilmektedir. Özellikle kişinin yeterli uyku uyumaması ve sürekli olarak gece uyanması kaliteli uyku uymasına engel olmaktadır. Uykusuz kalan birinin gün içerisindeki dikkat dağınıklığı ve unutkanlığı yüzünden hayati sorunlar yaşaması kaçınılmaz olabilmektedir. Uyku apnesi sorununun daha erken zamanlarda tedavi altına alınması ilerleyen günlerde kişinin daha hızlı bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olur. Bunun dışında ilerleyen durumlarda tedavi daha uzun sürebilmektedir.

  • uyku apnesi
  • uyku apnesi nedir
  • uyku apnesi neden olur
  • uyku apnesinin belirtileri
  • uyku apnesi tedavisi
Yorumlar
Özgül Bıçak Arkadaşlar uyku apnesi maskesi kullananlar var mı? Tedavisi için bu maskeyi kullanmak etkili sonuçlar almaya yardımcı olur mu? Bu rahatsızlığın tedavisini yapan hastaneler nelerdir? Testinin fiyatı ne kadar? cevapla
yorum yaz
Aşure Nasıl Yapılır? Aşure Hangi Ayda Yapılır? Aşure Tarifi ve Malzemeleri