Sağlık 21 Temmuz 2021 - 11:40:35

Verem Nedir? Bulaşıcı mı? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Var mı?

Verem Nedir? Bulaşıcı mı? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Var mı?

Tıbbi ismi tüberküloz olan verem, hava yolu ile insandan insana bulaşma özelliği olan bir akciğer hastalığıdır. Mycobacterium Tuberculosis bakterisinden kaynaklanan verem tedavi edilebilir ve aşısı da bulunmaktadır.

Verem Nedir? Verem Hastaları Ne Kadar Yaşar?

Bir tür akciğer rahatsızlığı olan verem, Mycobacterium Tuberculosis isimli bakterinin solunum yollarından akciğere ulaşması sonrasında akciğerde yaygın bir iltihap oluşmasına sebep olması ile meydana gelen bir hastalıktır. Bu virüs kişilerin nefes alıp vermesi, öksürmesi ya ya hapşırması ile kişiden kişiye bulaşabilmektedir. Fark etmeden ilerleyen ve dünyada hala pek çok kişinin ölmesine neden olabilen verem, ince hastalık adıyla da bilinmektedir. Genel olarak virüs vücuda girdikten sonra kişinin bağışıklığının en düşük olduğu anı kollamaktadır. Kolay iyileşebilen bir hastalık olmayan verem nedeniyle ölümlerin yaklaşık olarak %95'i gelişmemiş ülkelerde görülmektedir. Virüsün enfekte olduğu kişide ortaya çıkması yaklaşık olarak hayatı boyunca %10-15 civarındadır. Genel olarak yetişkin bireyleri etkilese de tüm yaş grupları risk altındadır. Vereme yakalanmış ve başka bir rahatsızlığı olmayan yaklaşık olarak %45'i hayatını kaybedebilmektedir.

Verem Bulaşıcı mıdır? Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Genel olarak verem Mycobacterium Tuberculosis isimli bakterinin insan vücuduna enfekte olması ile bulaşmaktadır. Solunum yolu ile bulaşan bir enfeksiyon hastalığı olan tüberküloz, aynı zamanda kişinin kullandığı havlu, bıçak, çatal ya da yiyeceklerle de bulaşmaktadır. Hasta kişini normal bir şekilde öksürdüğünde ya da hapşırdığında ortaya yayılan damlacıkların solunum yolu diğer kişiye bulaşması mümkündür. Fakat bakteriye maruz kalan herkeste hastalık meydana gelmez. Verem belirtileri ne zaman ortaya çıkar diye baktığımızda bu hastalık hemen oluşmayabilir. Virüse maruz kalınmasının ardından uzun süren öksürük gibi semptomlar söz konusu ise hastalık oluşmuş olabilir.

Verem Belirtileri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?

Tüberküloze neden olan virüs ile enfekte olan hasta aylar boyunca hiçbir belirti olmaksızın yaşamına devame debilir. Bu süreçte genel olarak bağışıklık sistemi virüsle savaşır ve hastalığın gelişmesine engel olur. Fakat bağışıklık baskılandığı zaman bakteri aktif hale gelebilir. Verem nasıl teşhis edilir diye baktığımızda şu belirtiler önemlidir;

  • 2 haftadan fazla süren öksürük şikayeti
  • Yüksek ateş ve gece terlemelerinin olması
  • Şiddetli göğüs ağrısının görülmesi
  • İştahsızlık ve hızlı kilo kaybının olması
  • Yorgunluk ve beraberinde halsizlik oluşması
  • Hastalık şiddetlendiği zaman kanlı balgamı meydana gelmesi

Bu tarz semptomlar söz konusu ise en yakın sağlık kuruluşundan destek alınmalıdır. Hastalık iyileştiği zaman tekrarlayabilir. Verem tekrarlama belirtileri de tekrar aynı şekilde olmaktadır.

Verem Hastalığının Tedavisi Var mı?

Hastalığın henüz başlangıç evresinde verem ilaçları yüksek oranda başarı sağlamaktadır. Etkili tedavisi için sunulan 4 farklı ilaç vardır. Bunları her biri genelde başarılı sonuç vermektedir. İlaç tedavisi en az 6 ay sürmektedir. Fakat bu bazı faktörlere göre değişebilir. Kesin ve etkili bir tedavi için belirtilerin tam olarak belirlenmesi ve erken teşhisin koyulması gerekir. Hastalığın derhal kontrol altına alınması iyileşme için önemlidir.

  • verem
  • verem nedir
  • verem hastaları ne kadar yaşar
  • verem bulaşı mı
  • verem belirtileri
  • verem nasıl teşhis edilir
  • verem tekrarlama belirtileri
  • verem hastalığının tedavisi
  • verem ilaçları
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kaş Ne Sıklıkla Alınmalı?