Sağlık 08 Kasım 2021 - 17:21:00

Yüksek Tansiyon Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Düşürülür?

Yüksek Tansiyon Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Düşürülür?

Yüksek tansiyon kan basıncının normalden fazla olması sonucunda ortaya çıkan, tıp dilinde hipertansiyon olarak bilinen, ülkemizde birçok kişide görülen be birçok hastalığa ve rahatsızlığa neden olan bir rahatsızlıktır.

Yüksek Tansiyon Nedir, Ne Demek?

Kalpten pompalanan kanın damarlarda meydana getirdiği basınç tansiyon olarak isimlendirilmektedir. Kanın damarlara attığı kanın basıncı sistolik olarak ifade edilir ve büyük tansiyonu gösterir. Kanın damarlara attığı kanın basıncı ise diastoliktir ve küçük tansiyonu gösterir.

Kan damarlarındaki basınç arttığı zaman yüksek tansiyon olarak isimlendirilmektedir. Kan basıncının normal değerleri 120mmHg- 80 mmHg arasındadır. Eğer bu değerlerin üzerinde seyrederse hipertansiyon durumundan bahsedilmektedir.

Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?

Yüksek tansiyon normalde 180/110 mmHg gibi çok yüksek bir seviyeye ulaşmazsa belirti oluşturmaz. Belirtileri baş dönmesi, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanaması ve düzensiz kalp atışı içerir. Tansiyonun yükselmesi normalde herhangi bir belirti vermediğinden, kan basıncınızı düzenli olarak kontrol etmeniz önemlidir. Bunun nedeni, yüksek basıncın farkına varmadan önce vücudunuza zarar verebileceğidir.

Genel olarak yüksek tansiyon değerlerinin en yaygın göstergesi; baş ağrısı ve dönmesi, kalp krizi, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanaması ve düzensiz kalp atışıdır. Bu rahatsızlığı teşhis etmek için tansiyon ölçümü; sistolik (büyük tansiyon, normal = 120 mm Hg), diastolik (küçük kan basıncı, normal = 85 mm Hg) olarak yapılır. Tanısı için bu değerlerden bir tanesi yüksek olması gerekmektedir.

Yüksek tansiyon genellikle hemen giderilmesi gereken belirtilere veya problemlere neden olmaz. Ancak felç gibi ciddi problemlere nadiren neden olması ve risk oluşturması bakımından tansiyonun dengede tutulması gerekir.

Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür?

Birtakım belirtiler ile kendini gösteren ve müdahale edilmediğinde ciddi sonuçlara neden olan yüksek tansiyonu düşürmek için evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vardır. Doğal tansiyon düşürücü olarak;

  • Başınızı suyla yıkayın, soğuk su vücudun rahatlamasına yardımcı olmak için sinirleri uyaracaktır. Suyun çok sıcak ya da soğuk olmaması gerekir. Ilık su idealdir.
  • Kan basıncını düşürmek için en yaygın yöntem limon tüketimidir. Yarım limon suyunu içebilir ya da suya sıkarak tüketebilirsiniz.
  • Nar ve nar suyu kan basıncını düşürür ve tansiyonu dengeler.
  • Tuzsuz yoğurt ya da ayran tüketilebilir.
  • Greyfurt suyu da limon ile aynı etkiyi göstererek daha düşük kan basıncına yardımcı olur. Ancak ilaç kullanıyorsanız, greyfurt suyu düzenli olarak alınan ilaçlarla etkileşime girebilir ve ciddi yan etkilere neden olabilir.

Eğer yüksek tansiyon belirtileri yaşıyorsanız ve bu yöntemler ile kontrol altında alamıyorsanız mutlaka en yakın sağlık kuruluşundan destek almalısınız.

Tansiyon Düşüren Yiyecekler Nelerdir?

Sarımsak, tansiyon düşürüldüğünde en sık belirtilen yiyeceklerden biridir. Kan basıncının dengelenmesini sağlayan sarımsak, tansiyonun düşmesine de yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra tansiyonu en hızlı ne düşürür diye bakacak olursak;

Somon: Kalp sağlığına faydalı omega-3 yağ asitleri barındırması sayesinde iltihabı azaltır ve damarlarda daralma meydana getiren oksipinlerin azalmasını sağlar. Böylece tansiyonu dengeler.

Pazı: Potasyum, kalsiyum ve magnezyum bakımından zengindir. İçeriğindeki bileşenler sayesinde tansiyonu dengeler.

Kabak çekirdeği: Kan damarlarının gevşemesini ve kan basıncının düşürülmesine destek olur.

Fasulye ve mercimek: Lif bakımından zengin olması sayesinde kan basıncını düzenlemektedir.

Antep fıstığı, meyveler, havuç, kereviz, domates, kereviz, bazı otlar ve baharatla tansiyonu düşüren besinler arasında yer almaktadır. Bunların yanı sıra tansiyonu düşüren içeceklerden de destek alınabilir.

Tansiyon Neden Yükselir? Kan Basıncı Neden Artar?

Ciddi sağlık problemlerine neden olan tansiyon yüksekliği aynı zamanda bazı hastalıklar sonrasında da gelişebilmektedir. Genel olarak aşırı tuzlu besinlerin tüketilmesi sonrasında yükselmektedir. ayrıca kafa içi basıncının yüksek olması, aort damarının kalpten çıktığı bölgenin dar olması, böbrek tümörleri, crohn ve cushing hastalığı, şeker hastalığı, kolesterol ya da obezite gibi rahatsızlıklardan dolayı meydana gelebilir.

Genç yaşta tansiyon yükselmesi de sık gözlemlenmektedir. Bu stresle ilgili olabilir. Ayrıca soğuk algınlığı, alkol ve sigara kullanımı da bu durumu tetiklemektedir. Eğer tansiyon yüksekliği belirtileri yaşıyorsanız hangi yaşta olursanız olun doktora danışmalısınız. İhtiyaca göre doktorunuz ilaç kullanımı tavsiye edebilir.

  • yüksek tansiyon
  • yüksek tansiyon nedenleri
  • yüksek tansiyon nasıl düşer
  • yüksek tansiyon neden olur
Yorumlar
Yeter çavuşoğlu Tansiyonun yüksek olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Belirtileri nasıl olur? cevapla
Hülya Çakır tansiyon düşürmek için tuzlu ayran içmek işe yarıyor mu? halk arasında böyle bir bilgi dolaşıyor ama bilimsel olarak gerçekten işe yarayan bir bilgi mi yoksa şehir efsanesi mi? cevapla
Elmas Cebeci Yüksek tansiyona ne iyi gelir ne yemeli? Yüksek tansiyon değerleri kaçtır? Benim tansiyonum devamlı olarak yükseliyor. İlaç kullanmadan kontrol altına almak istiyorum bunun için ne yapabilirim? Doğal yöntemlerle tansiyonu nasıl düşürebilirim?? cevapla
yorum yaz
Zayıflama Programı Nasıl Yapılır?