Yaşam 19 Kasım 2024 - 16:28:15

Akdeniz Meyve Sineği Nedir? Nasıl Mücadele Edilir?

Akdeniz Meyve Sineği Nedir? Nasıl Mücadele Edilir?

Vücut rengi sarıya dönük kahverengiye sahip olan Akdeniz meyve sineği, bacaksız bir canlı türüdür.

Akdeniz Meyve Sineği Nedir?

Canlının kanatları geniştir ve üzerinde hem siyah hem de kahverengi şeritler bulunmaktadır. Larvası beyaz olan akdeniz meyve sineği kış mevsimini ağaç, toprak gibi alanların üzerindeki turunç meyvelerinin içerisinde geçirmektedir. Yaz mevsiminin başında ve ilkbaharın sonunda çıkan erginler beslenme sürecinden sonra olgun meyve kabuklarının alt kısmına yumurtalarını bırakmaktadır. Yumurtalar açıldığı zaman içinde çıkan larvaların beslenmesi meyvenin etli kısımları ile gerçekleşmektedir. Olgunlaştığında ise kendini toprağa atmakta ve toprağın iki ila üç santimetre derinliğinde pupa olmaktadırlar. Yumurtlamanın gerçekleşmesi için sıcaklık on altı derecenin üzerinde olmalıdır. Ergin tahmini olarak doğal şartlarda otuz ila elli gün yaşar. Ege bölgesinde bir senede dört ila beş döl veren canlı Akdeniz bölgesinde yedi ila sekiz döl vermektedir.

Akdeniz Meyve Sineğinin Zararları Nelerdir?

Akdeniz meyve sineği zararı larvası aracılığı ile yapılmaktadır. Larvalar meyvenin etki kısımları ile belenmektedir. Bu bölgelerde çöküntü, yumuşama oluşturmaktadır. Zararlı aracılığıyla yumurta bırakılmış olan meyve hasattan önce dökülmektedir. Hasatta önce dökülen vuruklu ismindeki meyveler genel itibari ile erken zamanda sararma gösterir. Turunçgil türlerindeki zarar ülke ekonomisi açısından önem teşkil etmektedir. Bahsi geçen meyvelerin bulaşık ya da vuruklu olması ihracat yapılmasını önler. Bu şekilde ürün yurt dışına çıkarılamaz. Sene içinde meydana gelen zarar Ege bölgesinde yüzde beş ila seksen oranında değişir.

Akdeniz Meyvesi Sineği Hangi Meyvelere Zarar Verir?

Türkiye'de Akdeniz meyve sineğinin konakladığı yerler kayısı, şeftali, nar, ayva, avokado, incir, elma, Trabzon hurmasıdır. Limonun kabuk kısımlarında eterik yağlar olduğu için canlının yumurtaları açılamaz ve herhangi bir zarar oluşmaz. Mücadele etmek için turunçgil alanlarında bulunan nar, incir, şeftali, Trabzon hurması dikilmemesi kültürel bir önlemdir. Hasat sürecinden sonra ağacın üst kısımlarında bulunan meyve zararlıya konukçuluk ettiği için hasattan sonraki zaman diliminde ağacın üzerindeki meyvelerin hepsinin toplanması gerekir. Ayrıca toplama işlemi yapılan meyvelerin uygun bir biçimde ortadan kaldırılmaları önemlidir. Ağacın alt kısımlarına düşen meyvelerin toplanarak, yok edilmesi mücadele yöntemlerinden biridir.

Akdeniz Sineği ile Nasıl Mücadele Edilir?

Erkenci türlerden biri olan satsuma mandarinlerin olgunlaşmasından önce tuzak asılması önerilir. Bu işlem Eylül ayının başı ve Ağustos ayının sonunda Turunçgil bahçelerine de yapılmalıdır. Sineğin varlığı tespit edildikten sonra meyvelerde dipten sararmalar başlamış ise ve sıcaklık on altı derecenin üzerindeyse vakit kaybetmeden ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamadan sonra hala sinek görülmeye devam ediyorsa yedi ila on gün aralığında hasadın yapılmasına on gün kala ilaçlama sürekli olarak yapılır. Akdeniz meyve sineği ile mücadele etmek için günlük ortalama sıcaklığın on altı derecenin altına düşmesi ile ilaçlama yapılması gerekmemektedir.

  • akdeniz meyve sineği
  • akdeniz meyve sineği nedir
  • akdeniz meyve sineği nasıl mücadele edilir
Yorumlar
Seda Öztorun Akdeniz meyve sineği kimyasal mücadele nasıl yapılır? Bu sinekler için tuzaklar var diye duydum. Fiyatları ne kadar bilen var mı? Nerede satılır? Nereden alabilirim? Meyvelere çok geliyor ve engellemek istiyorum. cevapla
yorum yaz
Bölgesel Zayıflamak ve İncelmek İçin Ne Yapmalı?