Sağlık 18 Ocak 2021 - 03:59:25

Akromegali Hastalığı Nedir? Tanısı, Belirtileri, Bulguları

Akromegali Hastalığı Nedir? Tanısı, Belirtileri, Bulguları

İnsanlarda büyüme hormonunun aşırı salgılanması ile gerçekleşen kronik rahatsızlığa akromegali ismi verilmektedir.

Akromegali Nedir, Ne Demek?

İnsanların doğumundan ölümüne kadar geçen süreçte sürekli olarak vücudu farklı hormonları üretir ve bu şekilde insanlar hayatlarına devam ederler. Büyüme hormonu, insanların yaşantılarında çok önemli bir yere sahip olurken hücrelerin yenilenmesinde ve gelişimini en doğru biçimde gerçekleşmesinde etkilidir. Gözlerin arka kısmında yer alan hipofiz bezlerinden salgılanan büyüme hormonunun gereğinden çok daha fazla salgılanması durumunda akromegali hastalığı oluşmaktadır. Bu fazla üretimi zararlı olmayan bir tümör sebep olurken bu durumda insanların el, ayak ve yüzlerinde farklılıklar meydana gelebilmektedir.

Akromegali Nedenleri Nelerdir? Neden Olur?

Bu rahatsızlığa, hormonun salgılandığı bez olan hipofiz bezindeki bir tümör sebep olmaktadır. Genelde bu tümör, 1 cm. çapından biraz daha büyük olur ancak kötü huylu değildir. Bunun dışında vücuda çok büyük zararlar vermez ve yalnızca bu hormonun gereğinden daha fazla salgılanmasına sebep olur. Bu hormonun çok fazla salgılanmasından hem kemikler, hem eklemler hem de bağ dokusu etkilenir ve bunun sonrasında vücutta belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bu tümörün oluşması belirli bir sürece ihtiyaç duyarken bu sürecin erken teşhis edilmesi ile birlikte tümör vücuttan uzaklaştırılabilir. Tümörün sonradan fark edilmesi durumunda da ameliyat ile alınması mümkün olabilir. Uzman cerrahlar için çok zor olmayan ameliyatlardır.

Akromegali Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Bu rahatsızlığın vücut üzerinde birçok farklı belirtisi yer alırken bu belirtiler genel olarak büyüme hormonu etkisiyle ortaya çıkmaktadır. İlk olarak el ve ayaklarda orantısız bir büyüme söz konusu olmaktadır. Bu rahatsızlığın en net belirtisi olarak bu gösterilebilir. Sürekli olarak terleme ve baş ağrısı gibi şikayetler de bunun ardından gelen belirtilerdir. Ancak bu belirtiler birçok farklı hastalık için geçerli olabildiğinden büyüme durumları ile birleştiğinde akromegali belirtileri olarak kabul edilir. Eklemlerde ağrılar da sürekli olmaya başladığında kişilerin belirti olarak kabul ettiği bir durum olacaktır. Ayak ve ellerdeki büyümeler, eklemlerin çok zorlanmasına sebep olurken akşam saatlerine doğru eklemlerin yorulmasıyla ağrılar başlayacaktır.

Akromegalinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu rahatsızlığın tedavisi ameliyattır ve hipofiz bezinin bulunduğu bölgedeki tümörün operasyon ile alınmasını kapsamaktadır. Bu işlem çok uzun sürmezken ameliyat sonrasında hastaların birkaç gün yoğun bakımda kalması gerekmektedir. Bu süreye doktorlar karar verirken süre içerisinde her zaman hasta izlenmekte ve tetkikleri yapılmaktadır. Ameliyat, hastalığın kesin tedavisi olurken %80 oranında tekrarlanma durumu görülmemektedir. Ancak tekrar ortaya çıkması gibi bir durum söz konusu olursa ikinci bir ameliyatın yapılması da çok büyük sorunlar doğurmamaktadır. Günlük yaşantılarında akromegali rahatsızlığının belirtilerini vücudunda görmeye başlayan kişilerin hemen doktorlarına giderek muayene olmaları ve doğru adımlar atarak bu hastalık var ise tedavisine en kısa sürede başlanmalıdır.

  • akromegali
  • akromegali nedir
  • akromegali hastalığı
  • akromegali belirtileri
  • akromegali nedenleri
Yorumlar
Taner Selçuk Akromegali ameliyatı ne kadar sürer? Ameliyat sonrası süreç nasıl işliyor? Bu hastalığın oluşma nedeni nedir? bu hastalığın tedavisi için ameliyat olmak şart mı? Başka çözüm yolları var mı? Bulguları nelerdir? cevapla
Ayşe İnce Akromegali hastalarının yorumlarını okudum ve birşeyi çok merak ettim. Akromegali hastaları ne kadar yaşar? Bu hastalığın ünlülerde de görüldüğünü duymuştum. Bu hastalığın kesin bir tedavi yöntemi var mı yok mu öğrenmek istiyorum. cevapla
yorum yaz
Yemek Yedikten Sonra Uyku ve Halsizlik Hali Neden Olur?