Ev içerisinde yaşanan stres ve gerginlik, anne ve baba kavgası, sadece eşlerin kendilerini değil aynı zamanda çocukları da etkilemektedir. Yazımızın detayın anne ve baba kavgası çocuğu nasıl etkiler ve çocuğa etkisi nedir gibi sorulara yanıt bulabilirsiniz.
Anne ve Baba Kavgasının Çocuğa Etkisi Nedir?
Ailer içerisinde anne ve babanın anlaşamaması ve sürekli tartışmaları çocuklar üzerinde birtakım davranışsal bozukluklar meydana getirmektedir. Uzmanların yapmış olduğu açıklamalara göre bu durum çocuklarda başta özgüven eksikliği olmak üzere kaygı bozukluğu ve dikkat eksikliği meydana getirmektedir. Birtakım psikolojik kökenli rahatsızlık meydana gelebilmektedir. Evde anne ve babanın tartışması ve kavga etmesi çocukları doğrudan etkilemektedir.
Yapılan birtakım araştırmalara göre evde yüksek sesli tartışmaların yaşanması, uyku düzeninin bozulması, yoğun stres nedeni ile baş ağrılarının meydana gelmesi ve aynı zamanda çocuklarda huzursuzluk, mutsuzluk gibi birtakım duygular meydana getirmektedir. Çocuklar anne ve babasının ayrılacağı yönünde birtakım korkulara sahip olurlar. Bu durum onları psikolojik olarak derinden etkilemektedir. Çocuk psikolojik olarak şiddet gördüğü zaman kendini güvende hissetmez ve bu fiziksel birtakım semptomlar ile kendini gösterir.
Sürekli olarak tartışan anne ve babaların çocukları kendilerinin sevilmediğini sanabilirler. Ebeveynler tartışmayı sürekli hale getirdiği zaman çocuklarına yeteri kadar ilgi ve sevgi gösteremeyebilirler. Bu durum onların kendini suçlu hissetmesine neden olabilir. Kronik hale gelen mutsuzluk çocukları oldukça derinden sarsar. Sürekli kavga eden anne ve baba çocuklarının ilerleyen yaşlarda mutsuz ve psikolojik sorunlara sahip bir birey olmasına neden olabilir.
Anne ve Baba Kavgası Bebeği Nasıl Etkiler?
Ufak bir bebeğin herhangi bir şey anlamayacağını varsayıp anne ve babanın sürekli olarak tartışma halinde olması ve çocuklarını ihmal etmeleri onların ilerleyen zamanlarda psikolojik birtakım sorunlar yaşamasına neden olur. Bebekler anlaşmazlıkları anlamasa bile ev içerisindeki stresi yoğun bir şekilde hisseder. Bebeklerin önünde kavga etmek onların huzursuz olmasına neden olur. Huzursuz olduklarını ise ağlayarak ve uykuya dalmayarak gösterirler. Çocuklar evdeki kavgaların nedenlerini unutabilir. Fakat bilinçaltı o kadar unutkan değildir. Bilinçaltında travmaya yol açan bu durum psikolojik birtakım sorunlar meydana getirir ve bu ilerleyen yıllarda kendini gösterir. Bebekler kavgayı hisseder mi diye soracak olursanız bu kaçınılmaz bir durumdur.
Aile İçi Şiddetle Büyümek Nelere Yol Açar?
Bir çocuğun sağlıklı bir şekilde büyümesi sadece beslenmesi ile değil aynı zamanda sevgi görmesi ile gerçekleşir. Çocuklara ilgi ve sevgi göstererek büyümesini sağlamak, onların her konuda sağlıklı ve iyi olmasını sağlamak demektir. Aile için şiddet çocuğun gelişiminde birtakım problemlere yol açar. Saldırganlık, davranışsal sorunlar, uyku ve yeme bozuklukları meydana gelebilir. Özellikle çocuğun kendisi şiddet görüyorsa bu onu psikolojik olarak yıldırırken aynı zamanda farklı bir takım hastalıkların oluşmasına da neden olabilir. Dövülen çocuğun psikolojisi, onu tehlikeli davranışlar sergilemeye itebilir.
Aile İçi Şiddetin Önlenmesi İçin Ne Yapılır?
Öncelikle belirtmek gerekir ki aile içi şiddet aile yapısını ve çocukların gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Ailenin korunması ve kadına şiddetin önlenmesi, çocukların daha sağlıklı bir ortamda büyümesi için öncelikle uzman desteği alınmalı ve bu konuda görevli olan yerlere bilgi verilmelidir. Şiddete uğrayan, uğrama tehlikesi bulunan kişiler aile içi şiddete karşı alınabilecek önlemler doğrultusunda devletimizin ilgili kurumlarından destek almalıdır.