Sağlık 18 Ekim 2023 - 12:16:41

Aşılama Nedir? Nasıl Yapılır? Kimlere Yapılır? Aşılama Tedavisi Aşamaları

Aşılama Nedir? Nasıl Yapılır? Kimlere Yapılır? Aşılama Tedavisi Aşamaları

Aşılama; erkeğin sperm hücrelerinin rahme verilmesi ve bu şekilde döllenmenin olmasını sağlayan bir tür üreme yöntemidir.

Aşılama Nedir, Ne Demek?

Gebelik sürecinin başlaması için düzenli olarak korunmasız cinsel ilişki gereklidir. Ancak bu aşamalar sağlıklı bir biçimde gerçekleştirilse dahi bazı durumlarda gebelik gerçekleşmemektedir. Çiftler döllenme problemi yaşıyorlarsa bu konuda aşılama tedavisi uygulanabilir

Genel olarak aşılama spermlerin yumurta hücrelerine ulaşmada zorluk yaşamaları durumunda uygulanan yöntemdir. Bu sorunun çok sayıda sebebi olabilirken en doğru çözümü ise aşılamadır. Bu yöntemde erkekten alınan sperm hücreleri, özel enjektör cihazlar ile birlikte rahim içerisine bırakılır. Bu aşılama işlemi sayesinde sperm hücreleri yumurta hücrelerine ulaşmış olacaktır. Bu yöntem, yapılan araştırmalar dahilinde gebelik ihtimalini %20 artıran bir işlem olarak bilinmektedir.

Aşılama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Düzenli cinsel ilişki olmasına rağmen hamilelik gerçekleşmediği durumlarda aşılama yöntemi uygulanabilmektedir. Bu süreç genel olarak 1 sene olarak belirlenmiştir. 1 senenin daha altında bir süredir deneyen ancak çocuk sahibi olamayan kişilere bu yöntem uygulanmamaktadır.

Aşılama yöntemi son derece ağrısız, acısız ve kolaydır. Erkekten alınan sperm hücrelerinin anne rahmine bırakılması, günümüz teknolojisi ile birlikte çok kolay ve rahat bir işlemdir. doğal bir yöntem olan aşılama için sperm hücreleri laboratuvar ortamında hazırlanmaktadır. Yaklaşık olarak 2 saatlik hazırlık sonrasında spermler ince bir katater ile rahime bırakılır. Bu sırada yumurta henü yeni atılmıştır. Atılan yumurta sperm ile buluşur ve döllenirse gebelik meydana gelir.

Aşılama Yöntemi Kimlere Yapılır?

Aşılama ile üreme yapılırken belirli şartlar da istenmektedir. İlk olarak kadınlarda yumurta hücrelerinin, erkeklerde de sperm hücrelerinin olması gerekir. Eğer bu hücrelerden bir tanesi tamamen bulunmuyorsa bu işlemin gerçekleştirilmesinin de bir anlamı olmamaktadır.

Sperm sayısı hafif düşük olan, sperm hareketlerinde düşüklük varsa, nedeni belli olmayan infertilite söz konusu ise, erken evre endometriozis mevcutsa, kadında yumurtlama problemi varsa, yumurta takibi ile hamilelik sağlanamadıysa ya da sosyal birtakım sebeplerden dolayı gebelik hızlandırılmak isteniyorsa bu durumda aşılama yapılabilir.

Aşılama tedavisinde başarı oranı her deneme için %10-30 arasında değişmektedir. Aşılama sayısı 2-3 olacak şekildedir. Bu denemeler sağlandıktan sonra sonuç alınamadıysa tüp bebek yöntemine geçilmesi tavsiye edilmektedir. Bu doğrultuda işlemin yapılabilmesi için doktorların tamamen onay vermesi ve tetkiklerin yapılması gerekmektedir.

Aşılama Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

Aşılama işlemi için hastanelere başvuruda bulunan kişilere ilk etapta gelişmiş testler uygulanır. Bu testlerin sonuçlarının alınması ve sonrasında doktorun bu sonuçları değerlendirmesi süreci ucu acık bir dönemdir. Tercih edilen hastaneye ya da doktora göre bu süre değişiklik gösterebilmektedir.

Yapılan testler sonrasında eğer çiftler aşılama tedavisi için uygun görülürse kendilerine bir randevu günü ve saati verilir. Bu saatte muayene bölgesinde olan çiftler işlem için hazırlanırken erkeklerden sperm hücrelerinin alınması işlemi ilk olarak yapılmaktadır. Bu işlem gerçekleşirken kadınlar da spermlerin rahim içerisine transferi için hazır hale getirilir. Rahim içerisine spermlerin bırakılmasında kullanılacak olan enjektörler hazır hale geldikten sonra bu enjektörlere erkekten alınan spermler bırakılır. Yalnızca birkaç saniye içerisinde sperm hücreleri rahim içine salınırken bu işlem tamamen acısızdır.

Tüm işlem gerçekleştirildikten sonra kadınların 15-20 dakika dinlenmesi ve ani hareketlerden kaçınması gerekir. Bu sürecin geçmesinden sonra çiftler normal hayatlarına devam edebilirler. Ülkemizde aşılama oranlarına baktığımızda birçok çiftin bu yöntemden yararlandığını görmekteyiz. Sizler de gebelik için doktora başvurarak bu yöntemden destek alabilirsiniz.

  • aşılama
  • aşılama nasıl yapılır
  • aşılama nedir
  • aşılama yöntemi
Yorumlar
Zekiye Aslantaş Aşılamanın 2017 fiyatları hakkında bilgisi olan var mı? Nasıl yapılır nasıl olur yaptıranlar var mı? Çocuk sahibi olmak için aşılama yöntemi yaptırmayı düşünüyoruz eşimle ama çok fazla bilgimiz olmadığı için araştırmaya başladık.. cevapla
Tuğba Demirbaş Aşılama sonrası hamile kalmak için herhangi birşey yapmak gerekir mi? Yapan hastaneleri araştırdım fiyatlar son zamanlarda biraz yükselmiş olsa da yaptırmayı düşünüyoruz. Bu tedavi ile hamile kalanlar sonuçlardan çok memnunlar. cevapla
yorum yaz
Isırgan Çayı Nasıl Yapılır? Isırgan Otu Çayının Tarifi, Faydaları ve Zararları