Bağırsak Enfeksiyonu Nedir? Neden Olur? Bulaşıcı mı? Belirtileri ve Tedavisi
Bağırsak enfeksiyonu; halk arasında ishal olarak da bilinen, kusma ve karın ağrısı gibi semptomlar ile kendini gösteren, hemen her yaşta meydana gelebilen bir rahatsızlıktır.
Bağırsak Enfeksiyonu Nedir? Neden Olur?
Günlük oldukça zorlaştıran bağırsak enfeksiyonu; vücutta sıvı kaybının oluşmasına neden olabilen, bakteri ya da virüs gibi mikrobiyolojik parazitlerin neden olduğu bir rahatsızlıktır. Ayrıca besin zehirlenmesi sonrasında da görülebilir. Bağırsak florasında meydana gelen birtakım değişimler, sindirim faaliyetlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bunun sonrasında ise ishal meydana gelir.
Bağırsak enfeksiyonu sulu dışkılama meydana getiren bir hastalık türüdür ve vücutta sıvı kaybı ile birlikte halsizlik yaratır.
Bağırsak enfeksiyonu, enfeksiyon meydana getiren ajanların vücuda girmesi ve bağışıklık sistemine karşı baskın gelerek savunma sistemini güçsüzleştirmesi ile meydana gelmektedir. Hijyenik olmayan koşullarda hazırlanmış olan yiyeceklerin tüketilmesi, uygunsuz koşullarda bekletilmiş olan içecekler, kirli sular, tuvalet kullanımı ya da bebek bezi değiştirdikten sonra ellerin yıkanmaması gibi durumlardan kaynaklanabilir.
Genel olarak bağırsak enfeksiyonu viral enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Bu tarz bir rahatsızlıkta antibiyotik kullanmak hastalığın ilerlemesi konusunda olumsuz etkiler meydana getirmektedir. Bağırsak florasındaki yararlı bakterilerin ölmesine neden olan antibiyotikler, hastalığın daha da ciddi boyutlara ulaşmasına neden olabilir.
Bağırsak Enfeksiyonu Bulaşıcı mı? Nasıl Bulaşır?
Bir tür enfeksiyon kaynaklı olan bağırsak enfeksiyonu, bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığa neden olan bakteri ya da virüs, hasta kişilerden diğer kişilere bulaşabilmektedir. Hijyenin ev ortamına göre daha az olduğu yerlerde bulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Enfekte olmuş kişilerden diğer kişilere kolay bir şekilde bulaşabilmektedir.
Eğer bağırsak enfeksiyonu nasıl bulaşır diye bakacak olursak; enfekte olmuş gıdaların tüketilmesi ya da virüs ile direkt olarak temasa geçilmesi enfeksiyonun vücuda girmesine ve bağırsak florasına ulaşmasına neden olabilir. Hasta kişinin istirahat etmesi, kullandığı tuvaletin diğer kişiler tarafından kullanılmaması bulaşın önlenmesi için etkilidir.
Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Oldukça yaygın görülen bir rahatsızlık olan bağırsak enfeksiyonu belirtileri şöyledir:
- Ani bir şekilde başlayan sulu ishal
- Mide bulantısı ve kusma
- Karın ağrısı ve karında krampların oluşması
- Ateş ve baş ağrısı
- Yorgunluk ve halsizlik
- Sıvı kaybı sonrasında gelişen ağız ve cilt kuruluğu
- Aşırı susama ve mide ağrısı
- Tansiyon düşüklüğü
- Bacaklarda ağrı
Genel olarak yukarıdaki belirtiler kişiden kişiye değişmektedir. Semptomlar 1 haftadan fazla sürerse eğer ve geçmeyen bağırsak sendromu söz konusu ise farklı bir hastalık meydana gelmiş olabilir ve mutlaka doktora gidilmelidir.
Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır? Nasıl Geçer?
Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda meydana gelebilen bağırsak enfeksiyonu tedavisi bol istirahat, bol sıvı alımı ve bağırsaklar için faydalı olan besinlerin tüketilmesi ile giderilmektedir. Vücutta meydana gelebilecek olan dehidrasyonun önlenmesi için günde yaklaşık olarak 2-2,5 litrelik su tüketilmelidir. Lif değeri düşük, sıvı oranı yüksek olan yiyeceklere ağırlık verilmelidir.
Yağlı yiyeceklerin daha az tüketilmesi gerekir. Bağırsak enfeksiyonuna ne iyi gelir diye baktığımızda probiyotik içeriğe sahip olan yoğurtların, ayran, kefir gibi besinlerin tüketilmesi gerekir. Haşlanmış patates ve pirinç tüketimi de iyi gelecektir. Eğer ateş varsa doktorun önereceği ilaçlar kullanılabilir. Eğer ateş çok yüksekse, inatçı baş ağrısı varsa, sürekli kusma söz konusu ise hastalığın kendiliğinden geçmesini beklemeden doktora gidilmelidir.