Sağlık 26 Ağustos 2024 - 14:47:53

Bağırsak Parazitleri Kilo Yapar mı? Bağırsak Kurdu Kilo Vermeyi Engeller mi?

Bağırsak Parazitleri Kilo Yapar mı? Bağırsak Kurdu Kilo Vermeyi Engeller mi?

Son zamanlarda en çok merak edilen sorulardan biri bağırsak kurdunun yani bağırsak parazitlerinin kilo yapıp yapmadığıdır.

Bağırsak Parazitleri Kilo Yapar mı?

Sindirim sisteminde oldukça önemli bir yere sahip olan bağırsaklar anüs ve midenin arasında bulunmaktadır. Bu organ 2'ye ayrılmakta ve ince, kalın bağırsak şeklinde isimlendirilmektedir. Besinlerin emilim görevinden ince bağırsak sorumludur. Sindirim atıklarını boşaltan ise kalınbağırsaktır. Bağırsakların sağlıklı ve verimli bir şekilde çalışması önemlidir. Kilo almanın asıl nedeni karbonhidrat, yağ ve protein tüketimlerinin dengesizliğidir. Hepsinin birbirlerine dengeli olarak tüketilmeleri gerekir. Mikroorganizmaların sayısı ve dengesizliğinin kontrolsüz bir şekilde kilo almaya, zayıflayamamaya neden olduğu söylenmektedir.

Bağırsak Parazitleri Kilo Yapar mı? Kilo Vermeyi Engeller mi?

Yüz trilyon hücrenin insan vücudunda yer aldığı ifade edilmektedir. Bu hücrelerin on katı oranında yararlı bakterilerin var olduğu söylenmektedir. Bebek dünyaya geldikten üç gün sonra bağırsak içerisindeki bakteriler meydana gelmeye başlamıştır. Yapılan araştırmalara göre bağırsak problemi olan kişilerde sağlıklı olan bağırsak bakterilerinin artması için destek ürünleri verilmektedir. Bu araştırmada ürünlerin açlık hormonlarında yaşanan düşüş, doygunluk hormonlarındaki artışla direkt olarak ilişkili olduğu belirtilmiştir. İdeal kiloda olan ya da kilolu olan kişilerin bağırsaklarında bulunan yararlı bakterilerin artmasına yönelik yapılan çalışmalar insülin- doygunluğu, tokluk şekeri-açlığı iyileştirmek için faydalı olmuştur.

Bağırsak Paraziti İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

  • Bebeklere hazırlanan mamadan önce ellerin mutlaka yıkanması gerekir. Temiz olan suların kaynatılarak kullanılması önerilmektedir. Yaşı biraz daha büyük olan çocukların el temizliğine özen gösterilmesi gerekir. Dikkat edilmediği taktirde okul şeklindeki kalabalık alanlardan bulaşma olasılığı bulunur.
  • Çocukların yemek öncesi ve sonrası, tuvalet sonrası, sokaktan gelindiği zaman ellerinin yıkanıp yıkanmadığı kontrol edilmelidir. El yıkama alışkanlığı olmayan çocuklara bu alışkanlıkların kazandırılması gerekir. Parazitlerin yumurtası tırnakların arasında bulunabilmektedir. Bu yüzden tırnak temizliği ve kesimine dikkat edilmelidir.
  • Tüketilen suyun temiz olması gerekir. Kabuklu olarak tüketilen meyve, sebzelerin iyi bir şekilde yıkanması önerilir.
  • Az pişmiş, çiğ et gibi besinlerin tüketilmesi bağırsak şeritlerinin bulaşmasına yol açar. Etlerin veteriner kontrolünde kesilmesi ve tam pişmiş olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Bağırsak Kurdu Nasıl Bulaşır?

Bağırsak kurdu yumurtaları yatak çarşafı, iç çamaşırı gibi eşyalarda bulunabilmektedir. Çamaşırlar yüksek bir ısı oranında yıkanmalıdır. Kıl yumurtalarının olduğu bir örtünün silkelenmesi yumurtaların havaya saçılmasına neden olur. Havaya saçılan yumurtalar ise solunum yolu ile alınmakta ve bulaşmaktadır. Özellikle çocukların olduğu ana okulu, okul gibi yerler düzenli olarak havalandırılmalıdır. Oyuncak, kapı kolu, tuvalet, yemek alanları, kreş gibi yerlerin temizliği ihmal edilmemeli ve özenli bir şekilde yapılmalıdır. Suların düzenli olarak dezenfekte edilmemesi halinde giardiya ismindeki salgınlar meydana gelmektedir. Suyun rutin olarak klorlanması ise giardiya kistlerinin ölümüne yol açmayabilir. Bu durumdan dolayı yüzey suyunun kullanıldığı alanlarda süzme, çöktürme görevlerinin yerine getirilmesi önemlidir.

  • bağırsak parazitleri kilo yapar mı
Yorumlar
Merve Söke Bağırsak parazitleri vücutta kiloya neden olur mu? Son zamanlarda kilo almaya başladım ve kabızlıkta yaşıyorum. Bunun nedeni bağırsak kurtları olabilir mi? Bunların belirtileri tam olarak nelerdir? Nasıl düşürülür? cevapla
Emsal Parazit ishal ve sancı yapar mı bn sürekli ishal oluyorum sümüklü ishal karın ağrısı da var
yorum yaz
Telomer Nedir? Ne İşe Yarar? Telomer Kısalması Nasıl Önlenir? Tedavisi Nasıl Yapılır?