Bağırsak Kurdu Nedir? Nasıl Olur? Nasıl Düşürülür? Belirtileri, Tedavisi ve Zararları
Sık rastlanan sağlık sorunlarından biri olan bağırsak kurdu birçok soruna yol açar bakterilerden biridir.
Bağırsak Kurdu Nedir? Nasıl Olur?
İnsanları ciddi olarak olumsuz etkileyen bağırsak kurdu çeşitli yollar ile bulaşabilmektedir. Kirli su, toprak, pişmiş et, musluk, enfekte hayvan, parazit yumurtalarının yansıdığı çarşaf, bulaşmış sebze, hava gibi etkenlerden bulaşmaktadır. Bağırsak kurtlarının türleri arasında kamçı kurdu, kıl kurtları, cüce tenya, askaris, çengelli solucan vardır. Enfeksiyonlar bağırsak parazitlerini oluşturmaktadır. Bu enfeksiyonların çoğu belirti göstermemektedir. Rahatsızlığın tanısı ise genel olarak dışkı inceleme yolu ile konulmaktadır. Parazitlerin belirtileri birbirinden farklı etkene göre değişkenlik gösterebilmektedir. Belirtiler parazit miktarı, türü ve yerleştiği organa göre değişmektedir. Fakat genel olarak gece saatlerinde anüste kaşıntı, kusma, karın ağrısı, kansızlık, ishal, beslenme bozukluğu, yastığın salyayla ıslanması, uyku esnasında ağız bölgesinden anormal derecede salya gelmesi belirtiler arasında gösterilebilmektedir.
Bağırsak Kurdu Nasıl Bulaşır?
İp şeklinde olan yuvarlak solucanlar silindirik ve uzun parazitler olarak tanımlanır. Boy ölçüleri ise minimum birkaç mm'den maksimum bir metreye kadar değişebilmektedir. Yuvarlak solucana bağlı olan enfeksiyon türleri genel olarak herhangi bir belirti vermemektedir. Çok sayıda alındığı zaman zihinsel gelişimde azalma, beslenme bozukluğu, fiziksel gelişimin azalması, anemi gibi problemlere yol açabilir. Bağırsak paraziti enfeksiyonunun coğrafik olarak dağılım durumu temizlik ve sosyoekonomik alışkanlıklar ile yakından ilişkilidir.
Bağırsak Kurdu Nasıl Düşürülür? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Enfeksiyonun bir defa dahi eve girmesi diğer aile bireylerine bulaşmasına neden olur. Bu yüzden kullanılan ilaç grubunun önemi fark etmeksizin bütün ailenin tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu sebepler arasında ilk durum gelişen larvaların yetişkinlere nazaran antihelmintik ilaçlara olan duyarlılığının az olmasıdır. İkincisi ise etraftakilerin yumurtalarla yoğun olarak kirlenmesi, tekrardan infeksiyonun fazlaca görülmesidir. Üçüncü durum ise infekte çocukların tırnak altı ve parmaklarında olma ihtimalidir. Sonuncu durumda ailedeki diğer kişilerin belirtilerinin olmamasına rağmen genellikle infekte olmaları, etrafın kirlenmesi, tekrardan enfeksiyona sağlanan olanaktır.
Bağırsak Kurdu İçin Ne Yapmalı?
Kişinin kişisel temizliğini ihmal etmeden sık bir şekilde duş alması gerekir. Uyunan veya vakit geçirilen odanın iyi bir şekilde ve sık sık havalandırılması önemlidir. Tırnaklar kısa bir şekilde kesilmeli ve el bakımı ihmal edilmemelidir. Ayrıca yemeklerden önce ve sonra elleri yıkamak gereklidir. Bunun yanı sıra tuvaletten sonra ve dışarıdan gelindiği zaman eller iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Nevresimler, iç çamaşırlar, pijama, yatak takımlarının yüksek derecede yıkanması önemlidir. Aile bireylerinin hepsi eş zamanlı olarak tedavi edilmelidir. Bağırsak kurdu ile ilgili alınması gereken önlemler arasında tedavinin iki ila üç hafta sonra yenilenmesi bulunmaktadır.