Sağlık 23 Haziran 2021 - 17:57:16

Bamya Tohumunun Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Nasıl Ekilir?

Bamya Tohumunun Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Nasıl Ekilir?

Bamya tohumu vücut sağlığı açısından birçok yarara sahip yaz sebzesi olan bamyanın tohumudur.

Bamya Tohumu Nedir? Nerede Yetiştirilir?

Bamya tohumu ebegümeci ailesindendir. Normal şartlarda bamya yaz sebzesidir. Fakat sebze taze, kurutulmuş, dondurulmuş ve yahut da konserve olarak kullanılmaktadır. Bir senelik bamya atmış ila doksan santimetre aralığında boy almaktadır. Çok senelik olan bamyalar ise iki metreye kadar boy almaktadır ve bu sayede ağaççık haline gelir. Yetiştiği müsait bölge Akdeniz etrafıdır. Türkiye'de Kars ve Erzurum gibi dik, soğuk yerler hariç her yerde yetişebilir. Çoğunlukla yetiştiği bölgeler arasında Ege ve Akdeniz bölgesindeki ovalar vardır. Türkiye'de isim olarak tanınan türleri Balıkesir, sultani ve Amasya'dır.

Bamya Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Bamya çiçekleri su ile karıştırılarak ezilir. Bu sayede sıvı elde edilir. Elde edilen sıvının içilmesi ile göğüs bölgesi yumuşamaktadır. Sebzenin tohumu dikkatli bir şekilde kullanıldığı zaman bağırsak ve midenin çalışmasını sağlar. Bu sebeple sindirim sistemine yardım etmektedir. Lif oranı oldukça fazla olan bamya idrarı söktürme ve kabızlığın giderilmesine yardım eder. Mineral açısından yoğun bir içeriğe sahip olan bamyanın halsizliğe karşı etkili olduğu söylenebilir. Göğsü yumuşatma ve çıbanları olgunlaştırma özelliği bulunmaktadır. Bronşit probleminden dolayı tohumunun kahvesi içilmektedir. Bamya tohumu ilk olarak kahve gibi kavrulmakta ve çekilmektedir. Şeker ilave etmeden kahveyi andıran tarzda pişirilerek içilir. Tohumun bronşite karşı ciddi bir etkisinin olduğu ifade edilebilir.

Bamya Tohumu Nasıl Kullanılır? Nasıl Ekilir?

Bamya ilk olarak olgunlaştığı zaman toplanması gerekir. Kartlaşmadan sonra toplamak lezzetin kötü olmasına yol açar. Tercihe göre hem yaş hem de kuru bir şekilde tüketilebilmektedir. Bamyanın çiçekleri oldukça faydalıdır. Çiçeklerin ezilip kaynatılması halinde suyu içildiği zaman göğüs bölgesini rahatlatmaktadır. Besleyici değeri olan bamyanın kalori oranı azdır. Kabızlık problemi olan insanlara fayda sağlayan bamya tohumu şifalı bitkiler arasında bulunmaktadır. Toksinlerin atılmasına yardım eder ve kan şekerini dengeler. Bunun yanın sıra hafızayı güçlendirmektedir. Göz sıhhati için önemlidir. Görme bozukluklarını engellemekte ve kış mevsiminde meydana gelen soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıkların hızlı bir zamanda geçmesine olanak tanımaktadır. Faydalarının yanı sıra yan etkisi de bulunmaktadır. Yan etkilerinden biri hazımsızlık ve mide problemine yol açabilir. Bu yüzden dikkatli tüketmek gerekir.

Bamya Tohumunun Özellikleri Nelerdir?

Diyet listelerinde bu sebzenin sıklıkla yer aldığı gözlemlenebilir. Sindirime yardım eden bir özelliği bulunur. Lif seviyesinin fazlalığından kaynaklı olarak kabızlık sorununu ortadan kaldırır. Akışkan ve sıvı özelliğinin olması çıbanlara sürülmesine neden olur. Çıbana sürülür ve bu sayede çıbanlar olgun hale gelir. Lezzetini çok fazla kişi sevmeyebilir. Fakat bu sebzenin şifa kaynağı olduğunu unutmamak gereklidir. Hem bamya tohumu hem de sebzesi sağlığa faydalıdır. Kişi bamya yemeğini yemeyi tercih etmiyor ise bamya tohumu tüketebilmektedir.

  • bamya tohumunun özellikleri
  • bamya tohumu nasıl kullanılır
Yorumlar
Nur Bektaş Bamya tohumu ne zaman ekilir? Fiyatı ne kadar? Nasıl elde edilir? Tansiyonu yükseltiyor mu acaba? Çok faydalı olduğu için bahçemde yetiştirmeyi düşünüyorum. Hangi ayda ekilir? Bakımını nasıl yapmam gerekiyor? cevapla
yorum yaz
Kulak Kristalleri Neden Oynar? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Düzelir?