Sağlık 09 Şubat 2021 - 19:33:08

Bitki Çayları Çeşitleri ve Faydaları

Bitki Çayları Çeşitleri ve Faydaları

Sayısız derecede faydası olan, çeşitli problemler için tercih edilen ve insan sağlığına iyi gelen çay çeşitlerine bitki çayları denir.

Bitki Çayları Nedir? Ne İşe Yarar?

Tadı ve rahatlatıcı etkisi ile meşhur olan bitki çayları insan sağlığına destek olmaktadır. Vücuttaki virüs veya enfeksiyonlarla mücadele etmektedirler. Bunun yanı sıra kişinin rahatlamasını sağlayarak ruh halini sakinleştirmektedir. İnsanlar gergin oldukları zaman genelde bu çayları tüketmektedirler. Uykusuzluk problemini ortadan kaldıran bu çaylar sağlık için güçlü ve faydalı özelliklere sahiptirler. Asırlar öncesi incelendiği zaman birçok çeşitli kültürde var olan insanların vücutta bulunan rahatsızlıkların giderilmesi için bu çayların tüketildiği gözlemlenmektedir. Besinler gibi birçok faydası olan bu çaylar her nesile nizami bir şekilde aktarılmıştır. Fiziksel, ruhsal, zihinsel olarak kişileri iyileştirme özellikleri olduğu için tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Bitki Çaylarının Faydaları Nelerdir?

Faydalı çaylar arasında papatya çayı vardır. Roma zamanından bu yana tercih edilen bitki toplum arasında oldukça fazla kullanılmaktadır. Saçlara ve cilde birden fazla yararı bulunmaktadır. Saçların rengi papatya çayı ile açılabilmektedir. Ayrıca saçların güçlü ve parlak olmasını sağlama özelliği bulunur. Dünya çapında baharat olarak tercih edilen zencefil muazzam bir bitkidir. İnsan sağlığı üzerindeki etkileri saymakla bitmez. Güçlü bir antioksidan olarak bilinir. Halk arasında sanal eczane denilen zencefilin güçlü özellikleri bulunur. Bitkinin içeriğinde sodyum, potasyum, magnezyum, A, C vitamini, çinko, beta kroten ve kalsiyum vardır. Özellikle kış aylarında tercih edilen zencefil çayı çeşitli hastalıkların tedavisinde rahatlıkla kullanılmaktadır.

Nane Çayı Nedir? Ne İşe Yarar?

Nane çayı toplumda en çok kullanılan bitki çaylarından biri olarak tanınmaktadır. Nane popüler bir bitkidir ve sakız, diş macunu gibi sektörlerde sıkça kullanılmaktadır. Nanenin sindirim üzerinde olumlu etkileri olduğu söylenmektedir. Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi kış mevsiminde meydana gelen hastalıklarda nane çayı içilmektedir. İçerisinde A vitamini, B12, C vitamini, kalsiyum, magnezyum, bakır, demir ve potasyum vardır. İnsan vücuduna bu vitamin ve minerallerin etkisi inanılmaz derecede fazladır. Antioksidan zengini olan nane çayı yaşlanma karşıtı özelliğe sahiptir. Ayrıca mentol özelliğinden dolayı ağız kokularının giderilmesi için kullanılmaktadır.

Tarçın Çayı Nedir? Ne İşe Yarar?

Baharat olarak bilinen tarçın egzotik bir bitkidir. İçinde demir, lif, magnezyum, kalsiyum, c vitamini barındıran tarçın mineral ve vitamin açısından zengin bitkiler arasında yer alır. Hazımsızlık sorunlarını hafifletmek için tercih edilir. Özellikle zayıflamak isteyen insanların tercih ettiği çaylardan biri olan tarçının ödem attırma etkisi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra metabolizmayı hızlandırarak hızlı kilo kaybedilmesine olanak tanımaktadır. İçerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde yağ oluşumu engellenmektedir. Şeker ihtiyacını giderme özelliği vardır. Bu özellikten dolayı diyet süreçlerinde tarçının kullanılması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Vücutta biriken ödemi atmaya yardım eder. Metabolizmayı hızlandırdığı için yağ yakımı kısa bir süre içerisinde gerçekleşmektedir. Bitki çaylarının faydalarından yararlanmak için kişi bu çayları aktarlardan satın alabilmektedir.

  • bitki çayları nedir
Yorumlar
Yıldız Tuna Bitki çayları sunumu nasıl yapılmalı? Demleyerek mi içilmeli yoksa kaynatarak mı içmek gerekir? Nasıl hazırlanmalı nasıl demlenmeli? Bu tarz çayların zararları var mı? Günde kaç bardaktan sonrası yan etki yaratır? cevapla
Gülbahar Özcan Bitki çaylarının çeşitleri çok fazla gerçekten. Değişik tatları ve kullanımları bulunuyor. Bu çayların yan etkileri oluyor mu bilmiyorum. Ben ara sıra içiyorum. Hasta olduğum zaman ıhlamur içiyorum ya da regl sancısı için kekik çayı gibi. O yüzden bir yan etki olur mu bilemedim. cevapla
yorum yaz
Lavabo Kokusu Neden Olur? Lavabo Kokusu Nasıl Giderilir?