Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir? Testi ve Tedavisi
Borderline kişilik bozukluğu; kişilerin düşünce ve davranışlarında istikrarsızlık gözlenmesi olarak nitelendirilen ve öz denetim mekanizmasında sorun olduğu anlamına gelen bir durumdur.
Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?
Psikiyatrik bir rahatsızlık olarak tanımlanan borderline kişilik bozukluğu; kişinin algılama ve düşünce biçiminde, insanlara karşı olan duygularında ve ikili ilişkilerde birtakım problemler yaşaması durumdur. Nevroz ve psikoz olarak isimlendirilen iki psikiyatrik durum arasında sınır olarak kabul edilmesinden dolayı bu ismi alan bu rahatsızlık, çoğunlukla ergenlik ve erişkinlik döneminde ortaya çıkmaktadır.
Kişinin sağlıklı düşünme, davranış ve işleyiş tarzında problemleri olduğu bir tür zihinsel bozukluk olarak da tanımlanan sınırda kişilik bozukluğu, hastanın durumları ve insanları algılamakta zorlanması şeklinde ifade edilmektedir. Hastanın ikili ilişkilerinde, sosyal hayatında, iş yerinde ya da okulda sorunlar yaşamasına neden olur. Bazı hastalar bu rahatsızlığa sahip olduğunun farkında değildir. Bundan dolayı kaşılaştığı sorunlarda ya da zorluklarda karşı tarafı suçlayabilir.
Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Kişilerde ani ruh hali değişimleri ile kendini gösteren sınırda kişilik bozukluğu, hasta olan kişinin sık sık kendini, hayattaki rolünü ve ne amaçla yaşadığını sorgulamasına neden olur. düşünceleri hızlı bir şekilde değin bu kişilerin değer yargıları ve ilgi alanları da aynı şekilde değişebilmektedir. Olayları ve durumları keskin bir düşünce değerlendiren bu kişiler ya çok iyi ya çok kötü olarak bakar ve ortası olmaz. Bir gün çok samimi iken diğer gün düşman gibi davranabilirler. Borderline kişilik bozukluğu belirtilerine baktığımızda ise;
- Aile, sosyal ve arkadaş ortamında hızlı bir şekilde değişen aşk, nefret, sevgi gibi uç duygulara sahip olurlar.
- Benlik duygusunda bozulma ve aşırıya kaçma söz konusu olur.
- Biriyle kısa sürede yakın ilişki kurma ya da daha önce çok yakın olduğu biriyle ilişkisini kesme söz konusudur.
- İntihar düşüncesi ya da girişimi olabilir. Kendine zarar verme eğilimi bulunmaktadır.
- Hızlı ve dikkatsiz bir şekilde araba sürme, kumar gibi alışkanlıklara sahip olma, gereksiz ve aşırı şekilde para harcama, madde kullanma gibi eğilimler vardır. Borderline kişilik bozukluğu cinsellik konusunda abartılara kaçılan bir durumdur.
- Ani bir şekilde gerçekleşen ve yoğun olan ruh halleri mevcuttur.
- Öfke kontrolü oldukça zordur.
- Kendini boşlukta hissetme söz konusudur.
- Başka insanlar hakkında yerli yersiz şüpheli olma ve güven problemi yaşama durumu meydana gelir.
yukarıdaki belirtilerin her biri görülmeyebilmektedir. Hastaların bazılarında semptomların hepsi varken, bazılarında ise tam tersi olarak birkaçı gözlemlenmektedir. Bu belirtilerin sayısı ve şiddeti hastaya göre değişkenlik içermektedir.
Sınırda Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?
Tam olarak hangi nedenlerden kaynaklandığı belli olmayan borderline kişilik bozukluğu, bazı durumlar sonrasında meydana gelebilir. Genetik sebeplerden dolayı kaynaklanabilir. Bunun yanı sıra kültürel, çevresel ve sosyal faktörler de etkili olabilir. Çocukluk döneminde taciz edilme, terk edilme gibi travmalardan kaynaklanabilir. Genel olarak tek bir nedene bağlı olarak değil birkaç faktöre bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kişilerin eğitimini tamamlayamamasına, sürekli iş kaybetmesine, hapse girmesine, çatışmalı ilişkilere ve kötü bir evliliğe sahip olmasına, kendine zarar vermesine neden olabilen bu rahatsızlık mutlaka tedavi edilmelidir. Depresyon, anksiyete, bipolar bozukluk gibi hastalıklara sahip kişilerin yakalanma riski daha yüksektir.
Borderline Kişilik Bozukluğu Testi ve Tedavisi
Bu hastalığın tanısı için uzman doktorlar tarafından birtakım psikolojik testler, muayene, hastanın tıbbi geçmişi, belirti ve bulguların uygulanması gerekir. Borderline kişilik bozukluğu tedavisi için ise psikoterapi uygulanır. Gerekli görülürse eğer buna ilaç tedavisi de eklenebilir. Doktor hastanın güvenliği konusunda tereddütte kalırsa hastaneye yatışını isteyebilir. Bu tedavilerde hastanın normal yaşamına devam etmesi, hastada rahatsızlık hissi meydana getire duygu ve düşüncelerin giderilmesi, dürtüselliğin azaltılması, empati yeteneğinin geliştirilmesi ve hastalığı hakkında bilgi sahibi olması amaçlanır. Tedavi kısa sürede gerçekleşmez. Zaman ve sabır istemektedir. Tedavi sürecinde hastanın yakınlarının destekleyici davranışlarda bulunması gerekir.