Boşaltım, vücutta bulunan fazla su ve suyun içinde eriyen zararlı maddelerin vücut sıvısı, hücre gibi alanlardan uzaklaştırılması olayıdır. Boşaltım sistemi hastalıkları farklı nedenlere bağlı olarak oluşmaktadır.
Boşaltım Sistemi Nedir, Ne Demek?
Vücutta bulunan zararlı maddelerin vücut içinde uzaklaşması için çeşitli sistemler beraber çalışmaktadır. Bahsi geçen sistemlerden biri ise boşaltım sistemidir. Bu sistem boşaltım işlemi gerçekleştirir. Bu sistemin görevlerinden biri kanın PH dengesini sağlamasıdır. Hücrede metabolizmadan kaynaklı olarak meydana gelen artık maddelerin kanın içinde süzülme işlemi ile dışarı atılmasını sağlamaktadır. Vücut sıvısı ve kandaki tuz ve su dengesini sağlayan bu sistem hücreler ile çevre arasındaki uygun ortamın oluşturulmasına yardım eder.
Boşaltım Sistemi Organları ve Görevleri
- Bu organlardan biri böbrektir. Böbrek boşaltımın başladığı yapı olarak tarif edilebilir. Kanın ilk geldiği yer böbreklerdir. Böbreklerden kan süzülmekte, bu şekilde kanda bulunan atık maddeler uzaklaştırılmaktadır. Kanın süzülmesi işleminin sonrasında ise idrar meydana gelir.
- İdrar kesesi ise gelen atıkları hazırlar ve bu alandan dışarı atar.
- Kanda var olan su ve karbondioksiti solunum yolu ile akciğerler dışarı verir.
- Terlemeyi sağlayan deri de önemlidir. Terde çeşitli atık maddeler yer almaktadır.
- Sindirimden sonra kalıntıların dışkı olarak atılmasının sağlayan kalın bağırsaktır. Dışkının içeriğinde safra sıvısı, su ve besin atıkları vardır.
- Kandaki zararlı maddeleri süzme görevini üstlenen ve zararlı olmayanlarını böbreğe yollayan karaciğerdir.
- İdrarın vücutta toplandığı alana idrar borusu denir. Güçlü kaslardan yapılan idrar torbası gerektiği zaman genişlemekte ve idrarı belli bir süreliğine depolamaktadır. İdrar torbasında depolanmış olan idrar üretradan vücudun dışına atılmaktadır.
Boşaltım Sistemi Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
Boşaltım sistemi rahatsızlıklarının genel belirtileri arasında sık idrara çıkma, bitkinlik, ateşin yükselmesi, aşırı terleme, kusma, mide bulantısı, mesane ağrısı, böbrek, idrar esnasında kan gelmesidir. Boşaltım sistemi hastalıkları; böbrek iltihabı, böbrek taşı, böbrek yetmezliği, üremi, albümin, mesane iltihabıdır. Boşaltım sisteminde görev halinde olan organlar işlevini yerine getiremediğinde bu hastalık ortaya çıkar. Böbrek yetmezliği böbreklerin işlevini yerine getirememesine neden olur. Hastalığın kedisini gösterme şekli idrar esnasında kan gelmesidir.
Boşaltım Sistemi Hastalıkları Nasıl Olur?
İdrar yollarının iltihaplanmasından dolayı tıkanması ve bunun sonucunda kanda bulunan atık maddelerin böbrek kanalında kalması ve zaman içinde böbrek taşını oluşturmasıyla meydana gelir. Mesane iltihabı da karın ve ayak bölgelerinin üşütülmesinden kaynaklı olarak oluşur. Mesane alanında bakterilerin üremesi ile kendini göstermektedir. Vücutta basınç düzenleyen albümin bir çeşit proteindir. Bu protein kılcal damarlara madde taşıma görevindedir. Boşaltım sistemi hastalıkları, organları ve görevleri hakkında bilgi edindikten sonra dikkatli olunması gerektiğinin bilincinde olunmalıdır.