Sağlık 14 Nisan 2021 - 05:50:29

Boy Uzatma Egzersizleri Nelerdir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalı?

Boy Uzatma Egzersizleri Nelerdir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalı?

Boy uzaması; kemikler arasında yer alan metafiz ve epifiz bölümleri arasındaki büyüme plağına verilen isimdir ve birtakım egzersizler, bitkisel yöntemler ile bu süreç hızlandırılabilir, arttırılabilir. Boy uzatma egzersizleri kemiklerin esnekleşmesi için etkili olan hareketlerdir.

Boy Uzatma Egzersizleri Nelerdir?

Kemiklerin güçlü olması boy uzamasına destek olan en önemli etkenler arasında yer almaktadır. Yapılan doğru egzersizler kemik yapısını olumlu yönde etkiler ve buna bağlı kasların şekillenmesi sağlanır. Tüm bu etkenler boy uzamasından sorumlu olan hormonun aktif konuma geçmesini sağlar. Böylece büyüme hormonu etkin olur, uzama başlar. Genel olarak büyüme belli bir yaşa kadar devam eder. Ergenlik dönemi tamamlandıktan sonra uzama da yavaşlar. Birçok kişi 20 yaşından sonra boy uzar mı diye merak etmektedir. Bununla birlikte çeşitli yöntem arayışları da araştırılmaktadır.

Plak kemik olarak isimlendirilen ve boy uzamasından sorumlu olan bu yapı kondrosit isimli hücrelerin çoğalmasını ve böylece kemik oluşmasını sağlar. Büyüme plağı açık olduğu zaman uzama devam edecektir. Fakat kapalı ise uzama duracaktır. Büyüme plağındaki kapanma 18-21 yaşları arasında gerçekleşir. Erkeklerde uzama daha fazla görülebilmektedir.

Genel olarak boy uzatma egzersizleri kemiklerin güçlenmesini sağlar. Çubukta asılı durma hareketi, kuru zeminde yüzme egzersizi, pelvic shift hareketi, kobra tipi esneme ve pilates, yüzme gibi sporlar boy uzatma konusunda etkili olabilmektedir.

Boy Uzatma Egzersizleri

Boy Uzatma Egzersizleri Ne Zaman Yapılmalı?

PEk çok kişi boyunun kısa olmasından şikayetçidir. Boy uzaması belli bir yaşa kadar gerçekleşmektedir. Genetik faktörler oldukça önemli olurken aynı zamanda beslenme, spor gibi etkenler de boy uzaması için önemlidir. Büyüme ve gelişme kızlarda 16-18 erkeklerde ise 8-20 yaşına kadar devam etmektedir. Bunun sonrasında uzama gerçekleşmesi oldukça zordur. Bunun için ameliyat gibi yöntemler ya da birtakım sporlar uygulanmalıdır. Boyum nasıl uzar diye merak ediyorsanız öncelikle yapmanız gereken şeylerle birlikte yaşınızı da baz almalısınız.

Büyüme çağında uygulanan egzersizler etkili bir sonuç almak için idealdir. Boyu kısa olan çocukların basketbol ya da yüzme gibi sporlara yönlendirilmesi, boy uzaması için faydalı olabilir. Büyüme hormonunun etki olduğu yaşlarda destekleyici egzersizler ve sporlar uygulanmalıdır. İlerleyen yaşlarda uzama ise kemiklerin düzleşmesi, esnekleşmesi ile sağlanabilir. Daha dik durmayı öğrenerek boyunuzun daha uzun olmasını sağlayabilirsiniz. Pilates gibi sporlar bu konuda oldukça etkilidir. Omurların arasında 2-3 cm açıklık meydana gelir ve bu da boyun daha uzun olmasını sağlar. Kasların kuvvetlenmesi, duruşun düzelmesi gibi etkenler önem arz etmektedir.

Boyu Uzatma Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Büyüme çağını tamamladıysanız ya da henüz büyüme çağındaysanız bazı spor ve egzersizler ile boy uzatma sağlayabilirsiniz. 18 yaşından sonra boy uzatmak biraz daha güç bir durum olsa da omurları geliştirerek ve kasları güçlendirerek bunu sağlamak mümkündür. Bu egzersizleri uygulamadan önce boyunuz çok kısa ise bir doktora başvurunuz. Eğer ki büyüme devam ediyorsa önerilen egzersizler ile boyunuzun uzamasını sağlayabilirsiniz.

Boy Uzatma Ameliyatı İşe Yarar mı?

Daha çok cücelik durumlarında uygulanan boy uzatma ameliyatı aynı zamanda büyümeyi etkileyen bazı hastalıklar, kemikleri etkileyen rahatsızlıklar ve hormonal birtakım bozukluklar nedeni ile yapılmaktadır. Ayrıca estetik amaçlı boy uzatma da uygulanabilmektedir. Bu cerrahi yöntem işe yarar sonuçlar vermektedir fakat öncesinde doktor yöntemi ve uygulama biçimini belirlemelidir.

  • 20 yaşından sonra boy uzar mı
  • boy uzatma egzersizleri ne zaman yapılmalı
  • boyum nasıl uzar
  • boy uzatma egzersizleri nasıl yapılır
  • boy uzatma ameliyatı
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Sirkeli Su Zayıflatır mı? Sirkeli Su İçmek Faydalı Mı, Zararlı mı?