Sağlık 23 Aralık 2020 - 06:50:28

Çiğ Börek Tarifleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Çiğ Börek Tarifleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Çiğ börek; kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konularak yağda kızartılmasıyla hazırlanan börektir. Çibörek adıyla da bilinmektedir.

Çiğ Börek Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Çiğ börek Eskişehir ilinde Şikorekman ismiyle tanınmaktadır. Pek çok farklı isimlerle de anılmaktadır. Bunlar; şırbörek, çiberek, çuberek, şuberek şeklindedir. Böreğin isminde yer alan çiğ kelimesi pişmemiş anlamına gelmemektedir. Adını nereden aldığı konusunda iki farklı görüş bulunmaktadır. Birincisi; Şırbörek olarak anılma sebebi, pişirme anında kızgın yağdan çıkan sese verilen isimden dolayıdır. İkincisiyse "çı-çi" kelimesinin kıpçak lehçesinde lezzetli, böreğin de "içerisinde et bulunan hamur parçaları" anlamına gelmesidir. Yani isminden anlaşıldığı gibi böreğin içerisinde pişmeyen bir malzeme yoktur. Tam tersi olarak kıyma çiğ şekilde kızgın yağa konularak iyice pişmesi sağlanmaktadır. Tercih durumuna göre böreğin kıymalı, peynirli, mantarlı ve patatesli çeşitleri de bulunmaktadır.

Çiğ Börek Tarifi Nedir? Nasıl Yapılır?

Çiğ börek tarifi için gerekli malzemeler şunlardır; 4 buçuk su bardağı un, tuz ve su malzemeleri hamuru için kullanılmaktadır. İç harcı için; 350 gram orta yağlı kıyma, yarım rendelenmiş soğan, tuz, su ve karabiber gerekmektedir. Hamuru hazırlanırken un, tuz ve su karıştırılarak uygun kıvama gelene kadar iyice yoğrulmalıdır. İç harcının hazırlanma aşamasında da çekilmiş kıymanın içerisine yarım soğan rendelenmekte olup, tuz ve karabiber eklenerek yoğurmaya devam etmek gerekmektedir. Pişirmeye hazırlamak için hamurlar küçük parçalara ayrılarak açılır. Açılan hamurların içerisine kıyması konulur. İç harcı konulduktan sonra hamur katlanarak kenarları kesilir. Kesilme sebebi de kenarlarının daha iyi yapışması içindir. Kızgın yağda alt üst edilerek kızartılır ve sunuma hazır hale gelmiş olur.

Çiğ Böreğin Hamuru Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Nelerdir?

Lezzetli bir çibörek hazırlayabilmek için dikkat edilmesi ve uygulanması gereken belli püf noktalar bulunmaktadır. Börek hamurunun lezzetli olabilmesi için sert olması gerekmektedir. Bu sertlik de hamur hazırlarken, un yavaş yavaş eklenildiğinde elde edilir. Kıymanın hamur içinde her yere dağılması için kuru olmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Börek kızgın yağda kızartılacağı için tüm parçalar hazırlandıktan sonra kızartılmalıdır. Bir yandan hamurun içini doldurup diğer yandan kızartma işlemine başlamak böreğin orantısız kızarmasına neden olmaktadır. Kızgın yağda kızartılan böreğin yanmaması için sürekli olarak ön ve arka çevrilerek kızartılması gerekmektedir.

Çiğ Börek Nerenin Meşhur Yemeğidir? Fiyatı Nedir?

Çibörek, Eskişehir ilinin meşhur böreğidir. Börek yemek isteyip et sevmeyenler için alternatif olarak patatesli, peynirli ve mantarlı tarifleri de bulunmaktadır. İç harcını kendi sevdiğiniz malzeme seçenekleriyle de zenginleştirmeniz mümkündür. Hamur hazırlayacak kadar vakti olmayanlar çiböreği hazır yufka ile de hazırlayabilmektedir. 1 adet çibörek yaklaşık olarak 264 kaloriye denk gelmektedir. İç harcına göre kalori değeri de değişmektedir. Çiğ börek fiyatı iç harcının kıymalı, peynirli, patatesli olması durumuna göre değişiklik göstermektedir.

  • çiğ börek
  • çiğ börek nedir
  • çiğ börek tarifi
  • çiğ böreğin hamuru
  • çiğ börek fiyatı
Yorumlar
Songül Turan Çiğ börek Eskişehir'de birçok yerde yapılıyor. İlk gittiğimde çok beğenmiştim ve baya yemiştim. Tadı gerçekten lezzetli. zaten o şehre ait bir yiyecek. İstanbul'da oradakiler gibi yapan yer var mı tam bilmiyorum. Denemek gerek aslında. cevapla
yorum yaz
Dut Pekmezinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Fiyatı Ne Kadar?