Çilek lekesi; yaz aylarının gelmesi birlikte tüketilmeye başlanan çileğin kıyafete, halıya, koltuğa bulaşması söz konusu olmaktadır. Çilek lekesi nasıl çıkar merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam ediniz.
Koltuktan Çilek Lekesi Nasıl Çıkar?
Çocuklarından elinden düşen ya da çileği yerken aniden damlayan çilek lekesi nasıl çıkar diye baktığımızda buradaki ilk detay lekenin meydana geldiği koltuğun kumaşıdır. Çilek lekesini çıkarırken koltuğun kumaşına ve rengine zarar vermemek gerekir. Eğer koltuğun kumaşı ipek ya da yünlü ise su ile birlikte amonyak kullanımı sağlanmalıdır. Eğer kumaşı farklı ise bu karışım etki etmeyebilir. Kumaş eğer keten ya da pamuklu ise sadece su ile silmek yeterli olacaktır. Böyle kumaşlarda su ile leke çıkana kadar silmek gerekir. Aksi bir durumda lekeler kalıcı hale gelebilir.
Çilek Lekesi Kıyafetten Nasıl Çıkar?
Eğer üzerinizdeki kıyafete çilek lekesi bulaştıysa birtakım yöntemler uygulayabilirsiniz. Bunlar şöyledir:
Alkol ve bulaşık deterjanı: Beyaz sirke, sıvı bulaşık deterjanı, sürtme alkol ve oksijenli çamaşır suyu ile bir karışım hazırlayarak çilek lekesinin çıkmasını sağlayabilirsiniz. Ilık suyun içerisine 1,5 tatlı kaşığı bulaşık deterjanı ve 1 yemek kaşığı sirke koyunuz. Hazırlamış olduğunuz karışımız lekenin bulunduğu kumaşın üzerine dökünüz. Yaklaşık olarak 15 dakika bekletiniz. Daha sonra durulama işlemi sağlayınız. Beyaz renkli kıyafetlerde durulama sonrasında az miktarda çilek lekesi kalabilir. O zaman çamaşır suyunu kullanabilirsiniz. Eğer renkli kıyafetlerde kalırsa, sürtme alkolü sünger yardımı ile lekenin üzerine uygulayınız. Bu şekilde lekeler kısa sürede çıkmaktadır.
Su, sabun ve limon suyu: Renkli ve sentetik kumaşlardaki çilek lekesini çıkartmak için, lekenin bulunduğu bölgeyi öncelikle sabunlu su ile ovalayınız. Daha sonra limon suyunu sıcak su ile karıştırınız. Hazırlanan karışımı lekeleri bölgelere uygulayıp, bekletiniz. Kısa süre içerisine tüm sorunlar giderilmektedir.
Pamuklu ya da keten kumaşlardan çilek lekesini çıkarmak için kaynatma işlemi uygulamak gerekir. Bu şekilde lekeler hızlıca çıkmaktadır. Daha zor kumaşlarda amonyak kullanımı önemlidir. Amonyak lekenin üzerine konularak birkaç dakika bekletilir. Daha sonra soğuk su yardımı ile lekenin tamamı durulanarak kurulanır.
Halıdan Çilek Lekesi Nasıl Çıkar?
Halınızın üzerine çilek lekesi bulaştıysa eğer şu iki yöntemden destek alabilirsiniz:
1. Yöntem: % 3 hidrojen peroksit, deterjan, ıslak vakum süpürgesi, bıçak ve çamaşır deterjanı malzemeleri ile lekenin giderilmesini sağlayabilirsiniz. Bıçak yardımı ile halının üzerindeki leke hafif bir şekilde kazınır. Kağıt havlu ile suyun fazlalığı alınır. Daha sonra ıslak vakumlu süpürge ile nemli bölge biraz daha çekilir. Daha sonra çamaşır deterjanı dökülür. Bu şekilde birkaç dakika bekletilir. Böylece lekenin bir kısmının çıkması sağlanır. Durulanmış halının üzerine % 3 hidrojen peroksit dökülür. 1 saat kadar bekletilir. Kağıt havlı ile halının üzerindeki fazla su alınır.
2. Yöntem: Bulaşık deterjanı, çamaşır deterjanı ve limon suyu malzemeleri ile karışım hazırlayarak kısa sürede lekeyi giderebilirsiniz. 1 litre suyun içerisinde bu 3 malzemeyi ekleyiniz. Daha sonra temiz bir bez ile halı üzerindeki lekeyi silmeye başlayınız. Leke çıkana kadar buna devam ediniz. Sonrasında su ile durulama yapınız.
Halılarınıza zarar vermeden bu iki yöntem ile temizleyebilirsiniz. Çilek lekesini gidermek için etkili uygulamalar sayesinde temizleme işlemi sağlayabilirsiniz.
Çilek Lekesi Nasıl Geçer?
Eğer çilek lekesi tazeyse vakit kaybetmeden müdahale ederseniz kısa süre içerisinde temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Ilık su ile lekeyi arıtmak faydalı olur. Sıvı çamaşır deterjanları, leke çıkarıcılar da etkilidir. -Çilek lekesi çıkar mı diye düşünmek yerine etkili yöntemleri uygulamak yeterlidir.