Sağlık 17 Kasım 2021 - 15:40:49

Çok Uyumanın Zararları ve Nedenleri Nelerdir? Nasıl Engellenir?

Çok Uyumanın Zararları ve Nedenleri Nelerdir? Nasıl Engellenir?

Çok uyumak; hipersomni olarak isimlendirilen aşırı uykuculuk ile nitelendirilen, genel olarak 10 saatin üzerindeki uyku süresi için betimlenen süreç şeklinde tanımlanan bir durumdur. Çok uyumanın zararları merak edilirken nedenleri de araştırılmaktadır. Bu durumu önlemek ve kurtulmak için sizler de tavsiyelerimizi okuyabilirsiniz.

Çok Uyumanın Zararları Nelerdir?

Vücudumuzun dinlenmesi ve kendini yenilemesi için uyku ihtiyacımız olan bir metabolik süreçtir. Her gün yeterli ve düzenli uyumak sağlıklı bir hayat için gereklidir. Az uyumak ne kadar zararlı ise çok uyumak da vücudumuz için o kadar zararlıdır. Uzmanlara göre bir yetişkin günlük hayatta 7-9 saat arasında uyumaktadır. Uyku saati 10 saatin üzerine çıktığı zaman bu aşırı uyku anlamına gelmektedir. Çok uyumanın zararlarına baktığımızda birtakım hastalıkların oluşmasına neden olduğunu görmekteyiz. Çünkü vücudun gün içerisine çok fazla hareketsiz kalması önerilmeyen bir durumdur.

Diyabet çok uyumanın zararları arasında yer alan bir rahatsızlıktır. Yeterli uyumamak ve çok fazla uyumak diyabete neden olmaktadır. Yeterli ve düzenli bir uyku bu konuda önem arz etmektedir. Baş ağrısı çok uyumanın beyine zararları arasında yer alan bir durumdur. Bu durum beyine gereğinden fazla stres yüklenmesi sonucunda meydana gelmektedir. Ayrıca kişide sersemlik gibi durumlar da oluşur. Aşırı uyumanın yan etkilerinden bir diğeri ise sırt bölgesinde ağrı artışının olmasıdır. Gün içerisinde yatakta fazla zaman geçiriyor ve hareket etmiyorsanız bunun sonucunda kaslarınız zayıflar ve ağrı çok fazla olur. Bunlara ek olarak depresyon ve kilo artışı da kaçınılmaz sonuçlar arasında yer almaktadır.

Çok Uyumanın Nedenleri Nelerdir?

Gereğinden fazla uyumak asıl olarak bir tür uyku bozukluğudur. Kişinin uyku apnesi varsa gündüz vakti de uyuklama gibi olgular meydana gelebilmektedir. Bu durumun bir başka nedeni narkolepsidir. Gündüzleri aşırı uyuma isteğinin olması ve kısa süreli uyku ataklarının görülmesi narkolepsi olarak nitelendirilmektedir. Parça parça uyku şeklinde görülebilir ve bu sürede halüsinasyon, rüya görülebilir.

Birtakım rahatsızlıklar çok uyumanın sebepleri olarak nitelendirilirken aynı zamanda psikolojik etkenler de buna dahil olabilmektedir. Kişinin mutsuz olması, depresyonda olması gibi durumlar normalde daha fazla uyku ihtiyacının doğmasına sebebiyet verebilir. Kişinin birkaç gün eksik uyuması üzerine diğer gün normalden fazla uyuması buna dahil değildir. Çok uyumak devamlı tekrarlandığı zaman vücuda zarar vermektedir.

Çok Uyumak Nasıl Engellenir?

Günlük hayatta sık sık uyuma isteğiniz oluşuyorsa birtakım tavsiyeler ile bunu giderebilirsiniz. Az su içmek uyku isteği meydana getirmektedir. Çünkü az su içtiğiniz zaman tansiyonunuz düşer ve bu da vücudun enzimatik reaksiyonunu yavaşlatır. Uyandığınızda 2 bardak su içerek güne başlamanız daha enerjik hissetmenize yardımcı olur. Gün içerisinde çay ve kahve tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu tarz kafein içeren içeceklerin erken saatlerde tüketilmesi önerilmektedir.

Gazlı ve şekerli içecekler kan şekerinde dalgalanmalar meydana getirmektedir. Bunun sonucunda ise kişide uyku isteği meydana gelmektedir. Bu tarz içecekleri sınırlı tüketmeye özen gösteriniz. Sürekli uyuma isteğinden nasıl kurtulurum diye düşünüyorsanız hareketsizlikten kaçınınız. Enerjinizin düşmesini önlemek için günlük hayatta hareket edin. Düzenli kahvaltı yapmaya özen gösterin ve beraberinde kan şekerinin dengede kalmasını sağlayan yiyecekler tüketin.

Sürekli Uyku Hali Nasıl Geçer?

Bulunduğunuz ortamın aydınlatması ve havada olup olmaması uykuyu etkilemektedir. Ortamın havadar olmasını ve aydınlık kalmasını sağlayınız. Böylece çok fazla uyumak gibi durumlar engellenir. Eğer ki devamlı olarak geçmeyen bir uyku hali söz konusu ise uzman bir doktordan destek almayı ihmal etmeyiniz. Bu durum farklı bir hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

  • çok uyumanın zararları
  • çok uyumanın beyine zararları
  • çok uyumanın nedenleri
  • çok uyumanın sebepleri
  • çok uyumak nasıl engellenir
  • sürekli uyuma isteğinden nasıl kurtulurum
  • sürekli uyku hali nasıl geçer
  • çok fazla uyumak
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Göbek Eritme Kürü Nedir? Nasıl Yapılır? Göbek Eriten Kürler Nelerdir?