Diyet 31 Mart 2021 - 17:40:47

Dash Diyeti Ne Demek? Açılımı Nedir? Nasıl Yapılır?

Dash Diyeti Ne Demek? Açılımı Nedir? Nasıl Yapılır?

Dash diyeti; yüksek tansiyonu dengelemek, kalp sağlığını iyileştirmek ve daha sağlıklı beslenmeyi sağlamak amacı ile uygulanan bir beslenme yöntemidir.

Dash Diyeti Ne Demek? Açılımı Nedir?

Kan basıncının düşmesine yardımcı olan bir beslenme programı olarak adlandırılan dash diyeti, kan basıncının dengelenmesini sağlayarak yüksek tansiyonu düzenlemek, kalp ve damar sağlığını korumak ve bunun yanı sıra, düzenli beslenme ile birlikte kilo verme etkisi meydana getirmek gibi etkilere sahip olan bir diyettir. Tuz alımının azalmasına yardımcı olan bu diyet asıl olarak sağlıklı beslenme yöntemidir. Tuz alımı kandaki basıncın artmasına ve bu da tansiyonun yükselmesine neden olmaktadır.

Dash diyetinin açılımı Dietary Approaches to Stop Hypertension'dur. İngilizce bir terim olan bu açıklamanın anlamı hipertansiyonu önlemek için diyet yaklaşımları şeklinde ifade edilmektedir. Tansiyonun en büyük düşmanı olan tuz alımını azaltan bu diyet, potasyum, magnezyum, kalsiyum gibi bileşenlerin alınmasına yöneliktir. Düzenli bir şekilde uygulandığı zaman yaklaşık olarak 2 hafta gibi bir süre içerisinde tansiyon değerlerinde gözle görülen bir düşü yaşanmasını sağlamaktadır. Tansiyonun dengeli olması demek kişinin pek çok hastalığa karşı korunması demektir. Yüksek tansiyon eğer ki kontrol edilmezse vücuda ciddi zararlar verebilmektedir. Dash diyeti sayesinde kanser, çeşitli kalp hastalıkları, felç ve diyabet gibi tehlikeli hastalıkların oluşma riskinde azalma meydana gelmektedir.

Dash Diyeti Nasıl Yapılır?

Yaşam boyu dengeli ve sağlıklı beslenmeyi amaçlayan dash diyetinin ilkeleri, vücuda sodyum alımının azaltılmasını sağlamaktır. Bunu azaltmak için iki yöntemi bulunmaktadır. İlki standart dash diyeti diğeri ile düşük sodyumlu dash diyetidir. Standart dash diyetinde günlük alınması gereken sodyum miktarı 2300 mg ile sınırlandırılmaktadır. Düşük sodyumlu dash diyetinde ise 1500 mg ile sınırlandırılmaktadır.

14 gün gibi bir süre içerisin tansiyonda önemli ölçüde dengeleme meydana getiren dash diyetinde yağsız et, sebze, meyve ve tahılların tüketilmesi önerilmektedir. Besin olarak herhangi bir yasak bulunmamaktadır. Fakat et tüketiminin sınırlandırılması tavsiye edilmektedir. Haftada 1 kez az yağlı et yemek protein alımı için yeterli olmaktadır. Bunun yanı sıra 2 kez balık tüketimi ve bol miktarsa potasyum, magnezyum açısından zengin besinlerin tüketilmesi önerilmektedir. İşlenmiş gıdaların tüketimine izin verilmeyen bu diyet yönteminde, ek ve ilave olarak tuz, şeker tüketimi de önerilmemektedir. Yani domates ya da salatalık gibi besinlere ayrıca tuz atılmaması gerektiği belirtilmektedir. Günlük alınması gereken kalori miktarı 1800 ile 2000 arasında sınırlı tutulmaktadır. Bunların yanı sıra omega-3 ve omega-6 içeren besinlerin yeterli ve düzenli miktarda tüketilmesi de önerilmektedir.

Dash Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Vücutta kan basıncının dengelenmesini sağlayan dash diyeti, genel olarak yüksek tansiyon hastalarının, tansiyonlarını dengelemek için uygulanan bir beslenme programıdır. Düzenli ve sağlıklı beslenmeyi beraberinde getirdiği için hem birtakım hastalıkların engellenmesi hem de kalıcı kilo veriminin sağlanmasına destek olmaktadır. Doymuş yağ, kolesterol ve toplam yağ oranları açısından oldukça düşük değerlere sahip olan bu diyet vücut sağlığını önemli ölçüde faydalı yönde etkilemektedir.

Dash Diyeti Zayıflatır mı? Kilo Verdirir mi?

Genel olarak yüksek tansiyon hastaları için önerilen dash diyeti, kilo verme konusunda da oldukça etkilidir. Bu diyet, lif açısından yüksek besinlerin tüketilmesini önermektedir. Lifli besinlerin metabolizma ve sindirim sistemi üzerinde düzenleyici etki meydana getirdiği için sağlıklı bir şekilde zayıflama sağlanmasına da destek olmaktadır.

  • dash diyeti
  • dash diyeti ne demek
  • dash diyetinin açılımı
  • dash diyetinin faydaları
  • dash diyeti zayıflatır mı
  • dash diyeti nasıl yapılır
  • dash diyetinin ilkeleri
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Mu Varyantı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Türkiye'de Var mı? Hangi Ülkelerde Var?