Çölyak diyeti; gluten içeren her türlü besinden uzak durmak anlamına gelen ve hastalığın belirtilerinin giderilmesi, tedavisinin gerçekleştirilmesi aşmasında da önemli olan bir beslenme şeklidir.
Çölyak Diyeti Nedir, Ne Demek?
Genetik ve beslenme şekline bağlı olarak meydana gelen çölyak hastalığı günümüzde pek çok kişide görülebilmektedir. Genel olarak sindirim değil; anemi, yorgunluk ve depresyon gibi belirtileri ile kendini gösteren çölyak, beslenme düzeninde birtakım farklılıklar meydana getiren bir rahatsızlıktır. Çölyak diyeti ise hem bu hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmak hem de hastalığın tedavi edilmesini sağlamak için önemli olan bir süreçtir.
Çölyak diyetinde hastanın tüketmemesi gereken gıdalar belirtilmektedir. Bu diyet sayesinde bağırsak mukozasına zarar veren durumlar ortadan kaldırılmaktadır. Gluten bu tür rahatsızlık bulunan kişilerin vücudunda bağışıklık sistemi tarafından bir tehdit olarak algılanmaktadır. Gluteni bir tehdit gibi gören bağışıklık sistemi saldırı meydana getirir. Bu da bağırsak duvarının zarar görmesine ve besinlerin sindiriminde sorun yaşanmasına neden olur. Besin eksikliğinin oluşmasına neden olan bu durum ilerleyen süreçte pek çok rahatsızlığı beraberinde getirebilmektedir. Çölyak diyeti ile glutene karşı duyarlı olan kişilerin daha sağlıklı beslenmesi sağlanmaktadır. Böylece hastalığı belirtilerinin nüksetmesi önlenmektedir.
Çölyak Diyeti Nasıl Yapılır? Nasıl Uygulanır?
Arpa, buğday, yulaf ve çavdar gibi içeren yiyeceklerin tümünden uzak durulması gerektiğini belirten çölyak diyeti, aynı zaman bu hastalığın bir tedavi seçeneğidir. Kişi ömür boyu bu şekilde glutensiz beslenirse sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilir. Mısır, patates, pirinç ve soya unu zararlı olmayan gıdalar arasında yer almaktadır. Aynı zamanda meyve, et ve sebzelerde gluten içermeyen besinler arasında yer alır ve tüketilebilir.
Çölyak diyetinde tüketilmesi gereken gıdalardan bazıları; nişasta, pirinç, pirinç unu, kara buğday, mısır unu ile yapılmış ekmekler, gluten içermeyen un ile yapılmış ekmekler, patates unu, keten bitkisi, muz, şeftali, armut, soğan, mantar, havuç, karnabahar, brokoli, turp, baklagiller, kırmızı et, kanatlı et, deniz ürünleri, süt, tereyağı, çay, kahve, su, yoğurt, süzme peynir, soyalı gıdalar, yeşil fasulye ve darı gibi yiyecekler tüketilebilmektedir. Tüketilmemesi gerekenler ise; kepek, malt, buğday, çavdar, yulaf, un ile kızartılmış balık, sosis, ekmek eklenmiş köfte, kıyma içeren yemekler, bira, arpa ve malt içeren içecekler, bulgurlu yemekler, buğday unlu tatlılar, tahıllı yoğurtlar ve arpadır. Ayrıca bunlarla elde edilmiş hiçbir besinin de yenmemesi gerekir. Çölyak diyeti normal bir diyetten çok farklıdır ve devamlı olarak sürdürülmelidir.
Çölyak Diyeti Bozulursa Ne Olur?
Çölyak hastalığı, beslenme şeklinin değiştirilmesi ile tedavi edilen bir rahatsızlıktır. Çölyak diyeti ile hastalığın semptomlarının azalmasını sağlayabilirsiniz. Eğer diyeti bozarsanız hastalığın belirtilerini tekrar yaşayabilir, ince bağırsakta oluşan iltihaplanma sonucunda farklı durumların oluşmasına neden olabilirsiniz.
Çölyak Diyeti Ne İşe Yarar?
Pek çok kişinin muzdarip olduğu çölyak hastalığının iyileşmesi için özel bir beslenme programı uygulanmalıdır. Bu diyeti uygulamadan önce doktorunuzdan bilgi alınız. Doktor tanıyı koyduktan sonra tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken gıdalar hakkında bilgilendirme yapacaktır. Çölyak diyeti sayesinde kısa süre içerisinde belirtilerin giderilmesini sağlayabilir ve kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.