Sağlık 03 Haziran 2021 - 21:51:37

Demir Eksikliği Hangi Besinlerle Giderilir?

Demir Eksikliği Hangi Besinlerle Giderilir?

Doğada bulunan çeşitli besinlerin tüketilmesi aracılığı ile demir eksikliğinin giderilmesine denir.

Demir Hangi Besinlerde Bulunur?

Vücudun ihtiyaç duyduğu minerale demir denir. Hemoglobin ismindeki proteinin yapı taşı olarak tanımlanır. Kan aracılığı ile vücuda oksijen taşımaktadır. Kasların oksijeni kullanması ve depolama görevine destek olmaktadır. Çeşitli enzim ve proteinin meydana gelmesinde kullanılmaktadır. Demir içeren meyve türleri domates, çilek, kuru kayısı, incir, üzüm ve karpuzdur. Demir barındıran hayvansal besinler arasında yumurta, karaciğer, yumurta, tavuk ciğeri, tavuk eti, hindi eti, dana eti, midye, karides, deniztarağı, yengeç, balık, koyun etidir. Demir barındıran bitkisel besin türleri arasında ise kakao, ıspanak, karalahana, brokoli, pirinç, mercimek, arpa, baklagiller, yulaf, ay çekirdeği, bezelye, tam buğday mamulleri, fındık, soya fasulyesi, bitter çikolata, yer fıstığı, badem, Antep fıstığı, kabak çekirdeği ve tofu vardır.

Günlük Demir İhtiyacı Ne Kadardır?

Yetişkin erkekler için sekiz miligram, elli yaşından az yetişkin kadınlar içinse on sekiz miligramdır. Kadınların elli yaşından sonra demir ihtiyacı azalmaktadır. Zaman içerisinde günlük sekiz miligrama düşmektedir. Gebelerin gün içindeki demir ihtiyacı yirmi yedi miligramdır. Emziren kişilerde bu oran dokuz miligrama çıkar. Bitkisel besinler aracılığı ile alınan demir vücut tarafından emildiği zaman verimsizdir. Bu yüzden vejetaryenlerin bahsi geçen oranlardan iki daha fazla tüketmeleri gerekir. Vücut tarafından alınan demirinin kaliteli olması için demir barındıran besin türleri ile C vitamini barındıran besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. Demirin ihtiyaç üzerinde alınması halinde vücutta depolanmaktadır. Fakat gün içinde kırk beş miligramdan daha yoğun demir alınması önerilmemektedir.

Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Demirin vücutta depolanması bilinen bir durumdur. Vücut depolanan demiri eksiklikler halinde kullanmaktadır. Fakat uzun süren eksikliklerin olması ise çeşitli problemlerle kişiyi karşı karşıya bırakır. Halsizlikler, baş ağrısı, nefes darlıklarının oluşması, hızlı yorulmalar, kilo kayıpları, baş dönmeleri meydana gelmektedir. Bu problemlerin oluşmaması için beslenme sürecine dikkat etmek gerekirse doktor onayında ek olarak demir takviyesi almak önerilmektedir.

Demir Eksikliği İçin Ne Yemeli?

Yonca filizi, elma, incir, pancar, patates, ıspanak, domates, soya fasulyesi, armut, elma ve badem bolca tüketilmelidir. Vücuttaki demir düzeyini arttırmak için bahsi geçen besinlerin günlük olacak şekilde beş ila yedi adet tüketilmelidir. Pişirme ile alınan besin demir oranını yüzde elli oranında azaltmaktadır. Bu yüzden bazı besinlerin çiğ tüketilmesi daha faydalıdır. Ispanağı pişirmek yerine salatasını yaparak tüketmek bütün demir oranını almayı sağlar. Demir eksikliği yaratan etkenlerden kaçınmak gerekir. Alkol, siyah çay ve kahve gibi içeceklerin yoğun oranda tüketilmesi sakıncalıdır. Bu tür içeceklerden ziyade bitkisel çaylardan yardım alınabilir. Süt demir emilimini azaltan besinler arasında yer aldığı için çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. Demir eksikliğini gideren veya oluşmasını engelleyen besinlerden yarar sağlamak gerekmektedir.

  • demir eksikliği
  • demir ihtiyacı
  • demir takviyesi
Yorumlar
Ece kızılkaya Demir eksikliği anemisi için ne yemeli? Neden olur? Nasıl giderilir? Çok fazla hasizim ve devamlı uykum var. Doktor demir eksikliğim olduğunu söyledi vitamin verdi ama ben daha çok bitkisel şeylerle bunu gidermek istiyorum. cevapla
yorum yaz
Göbek Mantarı Nasıl Pişirilir? Nasıl Servis Edilir?