Deniz Kestanesi Batması Zararlı mı? Nasıl Çıkarılır? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Deniz kestanesi batması, yaz mevsiminde deniz kenarında sıklıkla görülebilen ve çoğu kişinin yaşayabileceği rahatsızlık veren durumdur.
Deniz Kestanesi Batması Nedir?
Tedavisinin kolay olduğunu söylemek mümkün olmasına rağmen bu olay yaşanmadan önce yapılması gereken birkaç adıma dikkat edilmelidir. Öncelikle denize girilecek olan bölgede deniz kestanesi var mı yok mu bakmak gerekir. Bunun için çevrede yaşayan yerli halktan bilgi alınabilir. Kumsal kısımda yürünürken zemin kontrol edilebilir. Çakıl taşlarının olduğu alanda deniz ayakkabısı giyilmelidir. Deniz kestanesinden dolayı batan iğneler her deniz canlısında vardır ve bu canlılar toksit madde içerir. Deniz kestanesi battığı zaman bu maddelerin vücutta olduğu süre içinde vücut geneline toksit yaydığı söylenebilir. Korkulacak kadar tehlikeli bir durum oluşmaz. Ciddi şekilde zehir barındırmayan deniz kestanesindeki iğnelerin vücuttan dikkatli çıkarılması gerekir.
Ayağıma Deniz Kestanesi Battı Ne Yapmalıyım?
Deniz kestanesinde bulunan iğnelerin batması durumunda 2 farklı yöntem yardımı ile bu iğneler çıkarılabilir. Öncelikle deniz kestanesinin batması halinde iğnenin battığı alana dokunulmamalıdır. Ayağa battığı zaman üzerine basmamak gereklidir. Ayağın üzerine basmadan iğnelerin özenle çıkarılması tavsiye edilir. Deniz kestanesi iğnelerinde toksit madde olduğu için iğnelerin olduğu bölge iğnenin dışarı çıkabilmesi amacıyla sıkılmamalıdır. Ayrıca yılan sokmasındaki gibi emme işlemi yapılmaması gerekir.
Deniz Kestanesi İğneleri Nasıl Çıkarılır?
Kişinin yanında cımbız varsa cımbız yardımıyla deniz kestanesi iğneleri kolay bir biçimde çıkarılabilir. Bazı iğneler çok küçük olduğu için cımbızla çıkarılamayabilir. Bunun için iğnenin battığı alanı sabunlu suyla yıkamak önemlidir. Yıkamadan sonra bölgeye sıcak ya da ılık bez sarılabilir. Bu sayede iğnenin toksin özelliği azalır ve rahat bir şekilde doktora gidilir. İğnelerin battığı alandaki gözle görülen iğnelere basınç uygulamaması önerilir. Bu önerilerin göz önünde bulundurulması önemlidir. Cımbız ergonomik bir alet olduğu için bu aletle iğneleri çıkarmak çok kolay hale gelir. İğne batan yer temizlenir ve sonrasında dokunun içinde bulunan, görülen iğneler çıkarılır. Gözün görmediği iğneleri çıkarmak içinse zeytinyağı kullanılabilir. Zeytinyağı birçok alanda kullanıldığı gibi bu amaçla da kullanılabilmekte ve iğnelerin çıkarılma sürecini kısaltmaktadır.
Deniz Kestanesi Batmasına Ne İyi Gelir?
Zeytinyağını kullanarak iğneler çıkartılabilir. Bez zeytinyağı ile ıslatılır ve iğnelerin olduğu yere bu bez sarılır. İğnelerin bazıları bu şekilde dışarı çıkabilir. Deniz kestanesinin batması hali rahatsız etse de tedavi etme şeklini bilmek gerekir. Tedavinin nasıl yapılacağını bilmek kişinin daha rahat olmasını sağlar. Kişi alanı keserek ve yahut da delikler açarak iğneyi çıkarmaya çalışmamalıdır. Bu işlemin yapılması cilde zarar verir ve işlemi zorlaştırır. Deniz kestanesi batması bölgede enfeksiyona neden oldu ise veya o bölgede enfeksiyon varsa zaman kaybetmeden hastaneye gidilmelidir.