Bazı yerlerde Hint inciri olarak bilinen dikenli incir Akdeniz ve Ege'de yetişen meyve çeşitlerinden biridir.
Dikenli İncir Nerede Yetişir?
Dünya genelinde yetiştiği yer Afrika, Güney Amerika Türkiye'de ise Akdeniz ve Ege bölgesidir. Kurak bölgelerde sıklıkla yetişen bu incirin yüksek sıcaklığı sevdiğini söylemek mümkündür. Özel bakım süreci olmadığı gibi sulamaya da ihtiyacı olmadan yol kenarında kendi başına gelişebilmektedir. Kaktüs türü olduğundan dolayı susuzluğa dayanabilen bir yapısı vardır. Dikenli incir meyvelerinin bir sürü çekirdekten meydana geldiği söylenebilir.
Dikenli İncirin Özellikleri Nelerdir?
Dış kısımları sarı, turuncu ve kırmızı renklerdedir. Beş ila on santimetre uzunluğunda olan dikenler ile kaplıdır. Dolayısı ile toplanma esnasında özen gösterilmesi gerekmektedir. Dikenlerin cildin üst kısmına temas etmesiyle acı ve kaşıntı hali ortaya çıkar. Yüz gram incirin kırk bir kalorisi, 0.5 gram yağı, on mg karbonhidrat ve 07. Gram protein oranı vardır.
Dikenli İncir Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Dikenli incir içerisinde çinko, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir vardır. Bunun dışında K, A, E, C ve B6 vitaminlerinin olduğu söylenir. Ayrıca riboflavin, niyasin ve tiamin maddeleri fazladır. Su oranı fazla olduğu için cildi iyi bir şekilde nemlendirmektedir. Cilt kuruduğu zaman cildin ihtiyaç duyduğu nemi verir. Cilt nemlendiği zaman parlak, sağlıklı görünür. Meyvesi kadar yaprakları da cilt için önemlidir. Ciltte oluşan lekelenme ve çiller bu yapraklar sayesinde giderilebilmektedir.
Dikenli İncir Nasıl Kullanılır? Tarifi Nedir?
Leke ve çilin giderilebilmesi için yapraklar kaynatılır ve ılık sıcaklık seviyesine geldiğinde tonik ve losyon olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda sedef ve egzama rahatsızlıkları üzerindeki etkisi de fazladır. Yaşlanma, sarkma ve kırışma belirtilerini içinde bulundurduğu C vitamini sayesinde yok etmektedir. Kişiyi uzun süre tok tutar. Yapısında lif olması bu özelliğin var olduğu anlamına gelir. Diyet yapılan dönemlerde dikenli incirin bu özelliğinden fayda sağlanması mantıklı olabilir. Az kalori oranına sahiptir. Kilo verilmek istenen zamanlarda tatlı krizi olduğu zaman bu meyveyi tüketebilirsiniz. Kalorisinin az olması kilo almayı engellemektedir. Bedene yüksek oranda zarar veren ödemi vücuttan atmaktadır. İçinde K vitamini bulunur. Karbonhidrat oranının fazla olması dolayısı ile spor yapanlara fazla enerji vermektedir. Spor yaparken enerji daha uzun zamanlar vücutta kalır.
Dikenli İncir Nasıl Soyulur?
Dikenli inciri toplamak için kalın kumaşta bir eldiven giyilmesi gerekir. Toplanan incirin dış kısımlarında birçok diken olduğu için dikenlerin bıçak ile temizlenmesi gerekir. Ortadan ikiye ayrılan incirin kabukları serttir. Bu yüzden soyması zorlu olabilir. Dikkat edildiği sürece herhangi bir problem ortaya çıkmaz. Yaz mevsiminde ferahlatma etkisi sunan bu meyve soyulma işleminden sonra dolapta bekletilmelidir. Dikenli incir içinde bulunan çekirdekler ile birlikte tüketilmektedir. Kabuğu soyulmadan meyvesi yenilmez. Taze olarak tüketilmesinin yanında meyve suyu şeklinde de tüketilebilmektedir.