Sağlık 29 Mayıs 2021 - 11:25:03

Ramazanda Kabızlık Problemi Nasıl Giderilir? Tedavisi İçin Ne Yapılır?

Ramazanda Kabızlık Problemi Nasıl Giderilir? Tedavisi İçin Ne Yapılır?

Ramazan ayında birçok insanın yaşadığı kabızlık problemini gidermek için uzmanlar tarafından tavsiye edilen çeşitli uygulamalardır.

Ramazanda Kabızlık Problemi Nasıl Geçer?

Uzmanlar bu problemin meydana gelmemesi için insanları uyarmaktadır. Uzmanların uyarılarını dikkatle dinlemek ve tavsiye ettiği önerilere uymak gerekir. Problemin oluşmaması için çeşitli yollar mevcuttur. Ramazan yaz mevsimine denk geldiği zaman aç kalma süresi uzamakta bu yüzden insanlar süreç içerisinde zorlanmaktadır. İftar ve sahur vakti arasındaki zaman diliminin uzun olmasından dolayı vücut uzun saatler aç kalmakta ve besin alamamaktadır. Hal böyle olunca ramzanda kabızlık gibi çeşitli problemler devreye girmektedir.

Ramazanda Kabızlık Olmaması İçin Ne Yapmalı?

Kabızlık sorununun yaşanmaması için iftar vaktinden iki saat sonra meyve tüketilmesi uzmanların sunduğu tavsiyelerden biridir. Gün içinde vücut en az iki litre suya ihtiyaç duyar. Ramazan ayında gündüz karşılanamayan iki litre suyun iftar vakti ile sahur vakti arasında tüketilmesi gerekmektedir. Fakat suya bir anda yüklenmek de doğru bir yöntem değildir. Olması gereken yavaş bir şekilde iki litre suyun tüketilmesidir. Gün içinde yorgun düşen vücudun canlı hale gelebilmesi için meyve ve sebze tüketmek gerekir. İftar vaktinde ağır yağ içeren kızartma şeklindeki yemeklerin yenmemesi bu gıdaların yerine hafif yiyeceklerin tüketilmesi uzman önerileri arasında bulunur. Yemekten önce çorba içmek sindirim problemini gidermektedir. Ayrıca çorba sıvı bir gıda olduğu için hem tokluk hissi verir hem de sindirilmesi kolay bir besindir.

Ramazanda Kabızlık Nasıl Giderilir?

İftarda oruç açıldıktan sonra ilk olarak çorba içilmesi tavsiye edilir. Çorbanın içilmesinden 30 dakika sonra ana yemeğe geçilmesi gerekir. Büyük porsiyonlarda yer alan yemekleri tüketmek bu soruna yol açtığı için küçük porsiyon seçeneklerini tercih etmek önemlidir. Göz açlığından dolayı bir anda midenin doldurulması sakıncalı bir durumdur. İftar vakti tüketilen besinlerin hızlı bir şekilde mideye alınmaması, yavaş ve iyi bir şekilde çiğnenmesi gerekmektedir. Tüketilen besinlerin aşırı yaylı, tuzlu ve şekerli olması kilo almaya yol açar. İftar yapıldıktan iki saat sonra hafif tempoda yürüyüş yapmak sindirim sistemini rahatlatan bir aktivite olduğu için kabızlık meydana gelmez.

Kabız Olmamak İçin Sahurda Ne Yemeliyiz?

Sahur vaktinde tercih edilen besinlerin hafif ve hazmedilebilir olması önerilir. Sindirimi zor olan besinlerin sahur vakti tüketilmesi ramazanda kabızlık problemine yol açar. Sahurda tavsiye edilen besinler arasında tam tahıllı ekmek çeşitleri, bir adet muz, yumurta, salatalık, peynir, domates, yeşil sebzeler, zeytin, kuru meyveler, bitki çayları vardır. Sahurda erken acıkma hissi veren, mideyi yoran gıdalar tüketilmemelidir. Tüketilmesi önerilmeyen gıdalar kızartma, yoğun tuzlu ve baharatlı yiyecekler, hamur işi, tatlılar gösterilebilir. Bol oranda lif ve protein içeren yiyecekler tokluk hissi verdiği için bu tür besinlerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Ramazan'da kabızlık probleminin giderilmesi için uzmanların önerdiği tavsiyelere uyulması gerekmektedir.

  • ramazanda kabızlık
  • ramazanda kabızlık problemi
  • kabızlık problemi
Yorumlar
Fatma Canbolat Ramazanda kabızlık problemi nasıl giderilir? Ne yapmak gerekir? Ramazana girdiğimizden beri oruç tutuyorum ve bu sorunu yaşıyorum. Gerçekten çok rahatsız edici bir durum. Bunu nasıl tedavi edebilirim? Nasıl geçer? cevapla
yorum yaz
Uykuya Dalma Problemi Neden Olur? Uykuya Dalma Yöntemleri Nelerdir?