Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu genel olarak çocuklarda meydana gelen bir hastalık türüdür.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?
Çocuklarda görülen bu problem nadir de olsa yetişkin kişilerde de görülebilmektedir. Çocuklarda görülen bu problemin belirtileri kolay bir şekilde anlaşılamayabilir. Çocukta bu problemin anlaşılması için aile ve öğretmenin çocuğun hayatını iyi bir şekilde gözlemlemesi gerekir. Gözlem teşhis için gerekli olan bir durumdur. Hali hazırda bulunan problem çocuk okula gitmeden ortaya çıkmayabilir. Fakat okuldaki ortam zorlayıcı olduğu için çocuklardaki sorun iyi bir gözlem neticesinde tespit edilebilir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Belirtiler çeşitli durumlarda kendini gösterebilir. İş yeri ya da okul gibi alanlarda meydana gelen dikkatsizlikler, detaylara özen göstermemek, dağınık olmak ve sık hata yapmak belirtiler arasında bulunur. Bunun yanı sıra iş yaparken veya bir şeyle ilgilenirken dışardan gelen bir sesin dikkati dağıtmasından dolayı işin bırakılma hali belirtilerden biridir. Uzun bir zaman gerektiren iş sırasında konsantre olmamak, ödevleri yapmakta zorlanmak gibi etkenler problemin belirtileridir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nasıl Oratay Çıkar?
Hiperaktivite belirtileri olarak aynı şekilde birbirinden farklı durumlar vardır. Oturulan pozisyonda kalmakta zorlanmak, sürekli hareket etmek, amaçsız bir şekilde dolanmak, koşmak, eşyalara tırmanmak, aşırı konuşmak belirtilerdendir. Sessiz oynanması gereken oyunlarda sessiz kalamamak da belirti türüdür. Bu belirtiler kişinin yaş ve gelişim durumuna göre değişebilmektedir. Bebek ve okul öncesi kişilerde hareket etme hali, herhangi bir şey dinleyememe, mobilyaların üstüne atlamak, devamlı hareket etme isteği görülmektedir. Bahsi geçen belirtiler yetişkinlik ve ergenlik çağında kişiye huzursuzluk hissi vermektedir. Hatta sessiz olan bir ortamda kalmak kişiyi zorlayabilir. Dikkat eksikliği sabırsızlık, sıra bekleyememek, uygunsuz bir zamanda konuşma, soru bitmeden cevap vermek, diğer insanların lafını kesme gibi şekillerde ortaya çıkmaktadır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dikkat eksikliğinin derecesi ve hangi yaş aralığında meydana geldiği tedavi sürecini belirleyen etkenlerdendir. Bunun yanı sıra bu problemin hiperaktiviteyle birlikte görülmesi de tedavi sürecini etkilemektedir. Tedavi yöntemlerinden biri ilaç tedavisidir. Bu rahatsızlıklar için doktor muayenesinden sonra hastalık tespit edilerek hekim onayında ilaç tedavisine başlanabilir. Kullanılan ilaçların tedavi programına göre değiştiği ifade edilebilir. İlaçların bazıları kısa dönem, bazıları orta ve uzun dönemde kullanılmaktadır. Uzman hekimin tedavi sürecine karar vermesi için kişiyi birkaç defası görmesi faydalı olabilmektedir. İlaçların birazı üç yaşından büyük olan çocuklar için uygulanmakta diğerleri ise altı yaşından büyük çocuklara tavsiye edilmektedir. Bu sorunun tedavisinde kullanılan ilaçlarla ilgili yapılan araştırmalara göre belirtilerin yüzde seksene varan seviyede rahatsızlığın kontrol altına alındığı ifade edilmiştir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi için kullanılan ilaçların genel anlamda ciddi bir soruna yol açtığı ile alakalı herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat bazı çocukların uyku düzeni bozulabilmekte ve iştah, kilo kaybı gibi etkiler meydana gelebilmektedir.