Diş çürümesi, diş eti iltihaplanması ve benzeri durumlardan kaynaklı olarak meydana gelen zonklama tarzındaki ağrılara diş ağrısı denir.
Diş Ağrısı Nasıl Olur?
Genel itibari ile gece saatlerinde meydana gelen nabız atışına benzeyen zonklama türündeki ağrılar diş ağrısı olarak tanımlanır. Bu ağrıların pulpa kaynaklı olduğu söylenmektedir. Birçok farklı nedeni vardır. Diş minesi aşındığında, çürümeler gerçekleştiğinde ya da diş eti iltihaplanmaları olduğu zaman ağrılar meydana gelmektedir. Bir sürü insanın yaşadığı bu ağrılar kişilerin şikayet ettiği problemlerden biridir. Toplum içerisinde ilk meydana gelen basit ağrılarda hekime gitmek ertelenmektedir. Fakat gece dayanılamayacak düzeyde meydana gelen şiddetli ağrıların oluşması ile hekime gidilmektedir. Bu tip ağrılarda birçok insan bilinçsiz bir şekilde ağrı kesici kullanmaktadır. Bu şekildeki yanlış ilaç kullanımları ve diş hekime gitmeyi ertelemek son derece yanlış tutumlar arasında yer almaktadır.
Diş Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
- Ağrıların meydana gelme sebebinin en önemlisi çürüklerdir. İnsanların yüzde doksan yedisinde çürükler görülebilir. Çürüklerin meydana gelmesi ağız hijyeninin iyi bir şekilde yapılmamasından kaynaklanmadır. Ağız içinde bulunan bakteriler şekerli gıdalar yüzünde asit oluşturmaktadır. Bu durum ise dişin koruyucu tabakasının zayıflamasına neden olduğu için çürükler meydana gelmektedir.
- Diş abselerinin olması diş ağrısına yol açar, Zonklama şeklinde olan ağrılar kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir. Süreç içerisinde ağrılar dayanılmaz hale gelmektedir. Abse şeklindeki iltihaplanmalar şişlik olarak ortaya çıkabilir. Soğuk ve sıcak durumu hassasiyeti arttırmaktadır.
- Dişeti hastalıklarının olması, diş minesinde görülen aşınmalar, gömülü dişlerin varlığı şeklindeki etkenler ağrılara yol açmaktadır.
Diş Ağrısı İçin Ne Yapılmalı?
- Diş hekiminin tavsiye ettiği ağrı kesici kullanılabilir. Doktor tarafından onay gören ağrı kesici belli bir süre içinde ağrıyı kesmektedir.
- Gece meydana gelen ağrılarda, yatmak ağrıları arttırdığı için yastığın yükseltilmesi gerekir.
- Ağrının olduğu bölgeye soğuk kompres uygulanabilir. Bunun yanı sıra soğuk suyla ağzı çalkalamak var olan ağrıları azaltmaktadır. Bahsedilen faaliyetin tam ters işlemi de yapılabilir. Ağrıyan yere sıcak kompres uygulanabilir ve ağız sıcak suyla çalkalanır.
- Dişler fırçalanabilir. Fırçalama işlemi çürüğün olduğu bölgeye sıkışmış olabilir bu bölgede ağrıyı şiddetlendiren besinler fırça yardımı ile uzaklaştırılır. Dişler diş ipi ile temizlenir ve fırçalanır. Bu işlemler ağrıyı azaltan faaliyetler arasında bulunur.
Diş Ağrısı Nasıl Geçer? Ağrıyı Ne Keser?
İltihaplanmalar yüzünden meydana gelen ağrılarda soğuk kompres yapılması tavsiye edilmektedir. Tuzlu suyla gargara yapmak ağrıları bir nevi uyuşturmaktadır. Bunun yanı sıra sirke suyunun da uyuşturma özelliği bulunur. Ayrıca dezenfektan özelliği bulunmaktadır. Diş ağrısının olduğu bölgeye ağrı kesici ya da alkol, kolonya gibi maddeler koyulmamalıdır. Bu işlemin yerine karanfil yağının faydalı olduğu söylenmektedir. Meydana gelen diş ağrısının geçmesi için zaman kaybetmeden diş hekimine muayene olmak gerekir. Diş hekiminin önerdiği ağrı kesiciler kullanılmalı ve uyguladığı tedaviyi ertelenmeden takip etmek gerekir.