Diş çürüklerine en çok sebep olan faktörlerden biri olan diş taşı, dişlerin düzenli bakımı ile ortadan kaldırılabilmektedir. Çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelmiş olan diş taşları evde kolay yöntemler ile de rahatlıkla temizlenebilmektedir.
Diş Taşı Nedir, Ne Demek?
Dişlerin diplerinde meydana gelen kireç kalıntılarının diş etleri ile dişin birleştiği bölgede görünen minik parçalara diş taşı denilmektedir. Diş taşları düzenli aralıklar ile temizlenerek dişlerin üzerinde çirkin görüntünün oluşmasına engel olur. Diş taşları zamanla renk değişimine uğrayabilir. Sarartı ya da kararma gibi görülen bu durum ilerleyen dönemlerde diş sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bu sebeple profesyonel diş temizliği ya da evde önlem alınarak bu sorun ortadan kaldırılabilmektedir.
Diş Taşı Nasıl ve Neden Oluşur?
- Diş taşları genellikle ağız içerisinde biriken bakterilerden kaynaklanmaktadır. Dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanmaması ve bakımının yapılmaması zamanla dişlerde taş oluşumuna sebep olur. Diş taşları temizlendikten sonra genellikle sıcak ve soğuk dişlerde daha çok hissedilir.
- Tükürük yapısı diş taşlarının oluşumunda oldukça etkilidir. Bu sebeple genel olarak diş eti çekilmeleri meydana gelebilmektedir. Bu durum karşısında diş taşları hızlı bir şekilde oluşmaya başlar.
Diş Taşına Ne Sebep Olur?
İçme suları bu durumun oluşumunda etkili olan diğer faktörler arasında yer alır. Kireçli içme suları zamanla ağız içerisinde kirecin hızlı bir şekilde diş plaklarına yerleşmesine sebep olarak diş taşları oluşumunu hızlandırır. Diş eti çekilmeleri sonucunda oluşan boşluklarda diş çürükleri de gözlenebilmektedir. Bu nedenle diş taşlarının temizlenmesi daha doğru bir yöntem olacaktır. Diş taşı ayrıca diş eti iltihaplanmalarına sebep olarak dişlerin sağlığını tehdit etmektedir. Düzenli olarak diş bakımının yapılması gerekir.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Dişlerin genel kontrolü hekim tarafından yapılacak ise her 6 ayda bir dişlerin temizlenmesi tavsiye edilir. Özellikle diş taşları dişin sağlıklı yapısına zarar verebilmektedir. Bu nedenle senede 2 kez olmak şartı ile profesyonel destek alınması diş ve ağız sağlığının uzun süre korunmasına yardımcı olacaktır. Dişlerin bakımının evde yapılması ve diş etlerinin sağlıklı bir şekilde uzun süre durması için mutlaka diş etine uygun fırçalar tercih edilerek temizlenmesi gerekir. Günlük olarak fırçalama işlemi aksatılmadan yapılmalıdır.
Diş Taşı Evde Temizlenir mi? Çözümü Nasıl Yapılır?
Diş taşı için evde uygulanacak yöntemlerin başında karbonat ve ceviz kabuğu suyu gelmektedir. Dişleri fırçalarken bir miktar karbonat kullanmak diş taşlarının oluşumunu engeller. Böylece ağız içinde bakteri oluşumu da engellenmiş olur. Ceviz kabuğu suyu ile dişlerin çalkalanması bakterilerin çoğalmasına engel olur. Bakteriler diş taşlarının meydana gelmesinde çok fazla etken olarak bilinir. Bu yüzden bu bakterilerin ağız içinden temizlenmesi için günlük olarak ceviz kabuğu suyu ile temizleme işlemi yaparak temizlenmesi sağlıklı bir yöntem olacaktır.