Sağlık 23 Haziran 2021 - 19:05:47

Disgrafi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Disgrafi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Disgrafi; yazma güçlüğü çeken çocuklar için tanımlanan ve yazım bozukluğu olarak açıklanan bir durumdur. Genel olarak bu durum disleksiye eşlik etmektedir.

Disgrafi Nedir? Nasıl Olur?

Yazım güçlüğü olarak tanımlayabileceğimiz disgrafi; tamamen beyinle bağlantılı bir durumdur. Uzun süre fark edilemeyen bu durum çocuğu okula başlaması ile ortaya çıkar. Bu durumu yaşayan çocuklarda öncelikli olarak ilgi eksikliği veya yazma ve okumadaki zayıflıktan dolayı tembellik gibi algılar meydana gelebilir. Genel olarak bu tarz durumlar psikologlar tarafından teşhis edilir. Çocukta bu tarz bir durum söz konusu ise psikolojik destek almak erken tanıyı kolaylaştırır. Bu da durumun düzeltilmesi, daha ileri bir seviyeye ulaşmaması için gereklidir.

Farklı çeşitleri bulunan disgrafi, 5 kategori altında incelenmektedir. Bunlardan ilki görsel ve uzamsal güçlüklerdir. Bu kategoride şekillerin ayırt edilmesinde ve harflerin arasında boşluk koymada zorluk yaşanır. Harfleri soldan sağa düz bir satıra yazmada güçlük yaşanır. Harita okumada, çizme ve boyamada oldukça zorlanır. Ayrıca bir metin yazarken çok fazla zaman harcanır. Diğer bir kategori ise ince-motor güçlükleridir. Yap-boz parçalarını birleştirmek, ayakkabı bağlamak, kalem tutmak gibi eylemler ile birlikte çocuğun makas kullanımı da oldukça zordur. Bir diğer kategori dil güçlükleridir. Bu kategoride çocuk fikirlerini söylemekte güçlük yaşar ve aynı zamanda konuşurken düşünme gibi bir yetisi olmaz. Dördüncü kategori heceleme ve el yazısı ile ilgili güçlükler yaşanmasıdır. Çocuk yazarken heceleme yapamaz, yazmaya ilgisi azalır, kendi yazdığını okuyamaz ve harflerin büyüklüğünü küçüklüğü kavrama konusunda zorlanır. Son kategori ise gramer güçlükleridir. Noktalama işaretlerini doğru kullanmazlar ve virgülü çok kullanırlar. Cümlenin yapısına dair sorunlar yaşarlar.

Yazma Güçlüğü Nedir?

Disgrafinin Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Pek çok çocukta meydana gelebilecek bir durum olan disgrafinin belirtileri için ilk sayılabilecek durum çocuğun yanlış kalem tutmasıdır. Bunun yanı sıra yazı yazarken kol, bilek ve vücudu farklı pozisyona sokarlar. Yazı yazma sırasında çok fazla hata yaparlar ve çok silgi kullanırlar. Bazı harfler diğerlerinden daha küçük ya da büyük yazılabilir. Yani büyük olması gereken harf küçük, küçük olması gereken harf büyük olabilir. Kelimelerin arasında boşluk kullanımda birtakım yanlışlıklar oluşabilir. Bir boşluğun çok fazla diğerinin çok küçük olması gibi durumlar söz konusu olabilir.

Disgrafi problemi yaşayan çocuklar başka bir yerden bakıp yazı yazarken sık sık oraya bakarlar. Düşüncelerini kağıda dökme konusunda oldukça zorlanırlar ve düşündükleri kelimeden farklı bir kelime yazabilirler. Yazı yazarken kol ya da bileklerinde ağrı meydana gelir. Yazı yazma sırasında harfleri ters yazabilirler ve son olarak yazım sırasında kelimelerin içerisinde bazı harfleri çıkartabilirler.

Disgrafi Nasıl Tedavi Edilir?

Disgrafi tedavisi; günümüzde uygulanan birtakım terapi yöntemleri ile %100 oranında gerçekleştirilebilmektedir. Fakat bu rahatsızlıkta önemli olan erkenden teşhis edilmesidir. Eğer ki çocuğunuzun heceleme ve yazı yazma kabiliyetinde aksaklık söz konusu ise mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Eğer ki disgrafi tanısı koyulmuşsa her gün 15 dakika yazı çalışması yapılmalıdır. Bu durumu daha eğlenceli bir hale gelmesini de sağlayabilirsiniz. Bilgisayardan yazı yazma, tahtaya yazı yazma, parmakla havaya yazı yazma gibi etkinlikler gerçekleştirilebilir.

Yazma Güçlüğü Çeken Öğrenciler İçin Ne Yapılabilir?

Bu durum çocukların okul çağına başlaması ile kendini göstermektedir. Bu durumda hem ebeveynlere hem de öğretmene görev düşmektedir. Bunun için psikologlardan destek alınması gerekir ve aynı zamanda gerekli etkinlikler ile durumun giderilmesi sağlanabilir. Disgrafi belirtileri gösteren çocuğun daha rahat olmasını sağlamak için birtakım düzenlemeler yapılabilir.

  • disgrafi
  • disgrafi nedir
  • disgrafinin belirtileri
  • disgrafi problemi
  • disgrafi nasıl tedavi edilir
  • disgrafi tedavisi
  • disgrafi tanısı
  • yazma güçlüğü
  • yazma güçlüğü çeken öğrenciler
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Vücuttaki Parazitler Nasıl Anlaşılır? Nasıl Oluşur? Nasıl Temizlenir?