Sağlık 31 Mayıs 2021 - 05:50:33

Donuk Omuz Nedir? Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Egzersizleri Nelerdir?

Donuk Omuz Nedir? Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Egzersizleri Nelerdir?

Donuk omuz; omuz bölgesinde geçmek bilmeyen bir ağrı ve tutulma ile kendini gösteren, adeziv kapsül iltihabı ismi ile de tanımlanan bir hastalıktır.

Donuk Omuz Nedir, Ne Demek?

Genel olarak kadınlarda sıkça görülen ve Ortopedik bir rahatsızlık olan donuk omuz sendromu, oldukça ağrılı bir rahatsızlıktır. Kişi kollarını hareket ettiremeyebilir ve uzun süre boyunca kollarını kullanamayabilir. Gün içerisinde omuz bölgesinde sebebini bilmediğiniz ağrılar varsa, yorgun olmasanız bile kollarınızı hareket ettirmede güçlük çekiyorsanız ve kıyafetlerinizi giymekte bile zorluk çekiyorsanız donuk omuz sendromu yaşıyor olabilirsiniz.

Omuz eklem kapsülünün ve eklem sıvısı meydana getiren zarda meydana gelen bozulma, iltihaplanma gibi durumların sonucunda meydana gelen donuk omuz, daha çok kendini tek omuzda gösterirken aynı zamanda iki omuzda da meydana gelebilmektedir. Omuz bölgesinde bu alanı saran bir kılıf bulunmaktadır. Bağlardan meydana gelen bu kılıfın daralması, omuz hareketlerinin kabiliyetini azaltmaktadır. Bu da rahatsızlığın oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bu rahatsızlık yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir. İlk zamanlarda herhangi bir şekilde belirti vermeyen bu rahatsızlık zaman içerisinde sinsice ilerleyebilmektedir.

Donuk Omuz Sendromu

Donuk Omuz Sendromunun Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Genel olarak yavaş yavaş ilerleyen donuk omuz sendromunun belirtilerine baktığımızda asıl olarak birtakım etkiler ile kendini gösterdiğini belirtebiliriz. Dinlenirken bile geçmeyen bir ağrı söz konusu ise ilk belirti olarak tanımlayabiliriz. Bunun yanı sıra gece uykuya dalmayı zorlaştıran bir ağrı söz konusu olabilir. Bu ağrı gün boyu devam edebilir ve hafif değil şiddetli bir şekilde kendini gösterir. Bu ağrılara hareketlerin kısıtlanması problemi eşlik eder. Omuz hareketleri kısıtlanarak kişi günlük hayatta rahat hareket edememeye başlar. Basit günlük hareketleri uygulamada bile zorlanabilir. Kolun belli bir noktadan öteye döndürmek ve kaldırmak neredeyse imkansız bir hal alır. Eğer hareket zorlukları yaşıyorsanız donuk omuz hastalığından şüphelenmeniz gerekebilir. Dişlerinizi fırçalarken, yüzünüzü yıkarken, dolaptan bir şey alırken ağrı hissediyorsanız dikkatli olmanız gerekir.

Donuk Omuz Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Henüz kesin olarak bir neden bağlı olarak gelişmeyen donuk omuz farklı birtakım sonuçlara dayalı olarak ortaya çıkabilmektedir. Omuz bölgesini saran glenohumeral ligamentlerin ve eklem kapsülünün kalınlaşması ve büzüşmesi bu hastalığın oluşmasına neden olmaktadır. Bunun yan sıra omuzun uzun süreli olarak hareketsiz kalması bu duruma sebebiyet verebilir. Kalp hastalıkları, diyabet, parkinson, felç rahatsızlıkları, hipotiroidizm ve hipertiroidizm gibi hastalıklara sahip olan kişilerde görülebilmektedir. Bunun yanında omuzda yırtık, kireçlenme, deforme, iltihap ya da üzerine düşme gibi durumlar varsa da meydana gelebilir. Bunlarla birlikte geçirilen bazı ameliyatlar da donuk omuza sebep olabilir.

Donuk Omuz Tedavisi Nasıl Yapılır? Egzersizleri Nelerdir?

Bu hastalığa sahip kişilerde çözüm olarak öncelikle ilaç ve fizik tedavi uygulanmaktadır. Omuz bölgesindeki ağrıyı yok etmek için öncelikle birtakım ilaçlar verilir ve kişi bu şekilde kendini daha rahat hisseder. Ağrının azalması ile kişilerin omuz bölgesini hareket ettirebilmesi için birtakım fizik tedavileri uygulanır. Eğer ki bu iki tedaviye cevap vermiyorsa bu sefer kapalı ameliyat söz konusu olmaktadır. Bu ameliyatta eklem kapsülü gevşetilmektedir. Cerrahi işlemler sonrasında iyileşmeyi hızlandırmak için fizik tedavisi tekrardan uygulanabilmektedir. Donuk omuz egzersizlerinden bahsedecek olursak da maraka, tırmanma, elle omuz germe ve sarkaç gibi isimler ile adlandırılan hareketler uygulanmaktadır.

  • donuk omuz
  • donuk omuz nedir
  • donuk omuz hastalığı
  • donuk omuz sendromu
  • donuk omuz sendromunun belirtileri
  • donuk omuz hastalığının nedenleri
  • donuk omuz tedavisi
  • donuk omuz egzersizleri
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kulak Kireçlenmesi Neden Olur? Tedavisi Var mı? Ameliyatı Kaç Saat Sürer?