Sağlık 27 Mayıs 2021 - 05:50:03

Ekmek Ağacı Nedir? Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Nerede Yetişir?

Ekmek Ağacı Nedir? Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Nerede Yetişir?

Ekmek ağacı; aynı zamanda hayat ağacı olarak bilinen ve Güney Pasifik Okyanusu'nun en önemli ağacı olarak tanımlanan, diğer ağaç türlerinden farklı olarak meyvelerinin dünyada yaşanan açlık sorununa çözüm olabileceği söylenen bir bitki türüdür. Ekmek ağacı Türkiye'de yetişir mi, fidanı tohumu gibi sorular ve konular hakkında bilgi almak için yazımızı okumaya devam ediniz.

Ekmek Ağacı Nedir, Ne Demek?

10'dan fazla çeşitte meyveye sahip olan ekmek ağacı; Güneydoğu Asya ve Pasifik Adalarında bol miktarda bulunmaktadır. Meyveleri hafif oval ve top şeklindedir. Geçmişi çok eski yıllara dayanan bu ağaç dutgiller familyasına aittir. Yaklaşık olarak 3000 yıl önce ekildiği belirtilmektedir. Patatesi andıran meyvelere sahip olan bu ağaç, diğer ağaç türlerine göre farklı özelliklere sahiptir. Meyveler çiğnenerek tüketilebilir. Bunun yanı sıra tıpkı patates gibi kızartılabilir ya da pişirilebilir. Pişirildiğinde ya da kızartıldığında pişmiş ekmek gibi bir koku meydana gelmektedir. Bundan dolayı ekmek meyvesi olarak nitelendirilir. Ekmek ağacının diğer adı besleyici özelliği sayesinde hayat ağacıdır.

Ekmek Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Eski zamanlarda uzun sefere çıkan gemilere yiyecek olarak verilen ekmek meyvesinin besleyiciliği oldukça yüksektir. Kalori değeri yüksek olan bu meyveler oval ya da top şeklindedir. Birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Dış kısmı pütürlüdür ve yeşil bir kabuk bulunmaktadır. İç kısmına baktığımızda ise bol lifli ve nişastalı olduğunu görmekteyiz. Ekmek meyvesi nasıl yenir diye baktığımızda olgun hale gelmiş olanları pişirebilir ya da normal çiğ olarak tüketebilirsiniz. Meyvelerin tadı patates ile muhallebi arasında farklı bir aromadadır. Ekmek meyvesinin faydaları şu şekildedir:

  • Kalp damar sisteminin çalışma şeklini düzeltir ve iyileştirir.
  • İçeriğinde antioksidan etkiler vardır. Bu sayede hücre sağlığını korur ve dış etkenlere karşı koruma meydana getirir.
  • Yüksek kolesterolü dengeler ve kolesterol oranını düşürür.
  • Stresi gidermeye yardımcı olur.
  • Lif açısından oldukça zengindir. Böylece bağırsakların ve diğer sindirim sistemi organlarının verimli çalışmasını sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruma sağlar.

Meyveleri ile besin tedariki sağlama konusunda önemli olan bu ağaçların gövdelerinden kano ya da ev yapılabilmektedir. Kabuklarından ise dokuma yapılır. Ayrıca yaprakları da tüketilebilmektedir. Bu ağaç başlı başına insan yaşamı için önemli katkıları olan bir bitki türüdür.

Ekmek Ağacı Nerede Yetişir?

Anavatanı Hint Okyanusu olarak bilinen ekmek ağacı, tropikal iklimi sevmektedir. Dünya üzerinde Hindistan, Malezya, Antiller ve Endonezya'da yaygın olarak görülmektedir. Ekmek ağacı Türkiye'de nerede yetişir diye baktığımızda Akdeniz Bölgesi'nin uygun olduğunu görmekteyiz. Yağış alan ve sıcak olan iklimin olduğu her yerde yetişebilir.

Ekmek Ağacı Nasıl Yetişir?

Tropikal iklim topraklarında yetişen ekmek ağacı suyu ve sıcaklığı sevmektedir. Bu ağacın yetişebilmesi için su ve sıcaklık doğru oranda sağlanmalıdır. Soğuk havalara karşı dayanıklı değildir. Yıl boyunca sıcaklığın yüksek olması gereklidir. Deniz seviyesinden 700 metre ve daha yüksek yerler bu ağacın yetişmesi için uygundur. Ekmek ağacı Türkiye'de yetişir mi diye soracak olursak Akdeniz Bölgesi uygundur. Fakat kuraklık olursa bol miktarda sulama sağlanmalıdır.

Ekmek Ağacı Meyvesi Fiyatı Ne Kadar?

İnternet üzerinden ekmek ağacı meyvesi satın alabilirsiniz. Uygun fiyatlar bu ağacın fidanı ya da tohumu satılmaktadır. Eğer yetiştirmek için uygun bir ortamınız varsa ağacın fidanını alıp ekebilirsiniz. Yoksa da sadece meyvesinden sipariş verebilirsiniz.

  • ekmek ağacı
  • ekmek ağacı nedir
  • ekmek ağacının diğer adı
  • hayat ağacı
  • ekmek meyvesinin faydaları
  • ekmek meyvesi nasıl yenir
  • ekmek ağacı nerede yetişir
  • ekmek ağacı türkiyede nerede yetişir
  • ekmek ağacı nasıl yetişir
  • ekmek ağacı türkiyede yetişir mi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Göz Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?