Emziren Anneler Adet Olur mu? Emziren Annenin Adet Gecikmesi Kaç Gün Sürer?
Doğum sonrasında adet görme durumu annenin emziriyor olup olmamasına göre değişkenlik göstermektedir. Tamamen hormonal bir durum olan adet görme emziren anneler için biraz daha geç olmaktadır.
Emziren Anneler Adet Olur mu?
Genelde kadınlar doğum yaptıktan belli bir süre sonra adet görmektedirler. Emzirmeyen anneler emziren annelere göre daha erken bir zamanda adet görmektedirler. Emzirmeyen anneler genel olarak doğumdan yaklaşık 4-8 hafta sonrasında yani 2 ay sonrasında adet görmeye başlamaktadır. Emziren anneler için ise bu süre en az 3-4 ay hatta 6 aya kadar uzayabilmektedir. Emzirmeyen annelerde doğumdan çok kısa bir süre sonra kanamalar gözükürken emziren annelerde bu durum biraz daha geç yaşanmaktadır. Bunun nedeni ise vücutta emzirme ile meydana gelen birtakım hormonal süreçlerin yaşanması ile değişikliklerin meydana gelmesidir.
Emziren Anneler Neden Adet Görmez?
Emziren annelerin geç adet görmesinin nedeni prolaktin denilen süt hormonunun vücutta salgılanıyor olmasıdır. Bu hormon yumurta gelişiminin baskılanmasına neden olur. Vücuttaki hormonal düzenin değişmesine neden olur. Bu da adet kanamasının daha geç görülmesine neden olmaktadır. Emziren anneler günde en az 5 defa emzirmektedir. Bebekler çok sık acıkmaktadır ve bu emzirme süreleri yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Bunun sonucunda prolaktin denilen hormon vücutta salgılanarak yumurtalamayı engelleyici etki yaratmaktadır. Bu da annenin adet görmesin engellemektedir. Bebeğin büyüyüp ek besine geçmesiyle birlikte emzirme azalarak bu hormonda azalış seyredilir. Bu da belli bir süreden sonra adetin görülmesini sağlar.
Emziren Anneler Hamile Kalır mı?
Doğum sonrasında tüm anneler belli bir süre adet düzensizliği yaşamaktadır. Özellikle emziren anneler uzun süre adet göremezken emzirmeyen anneler kısa sürede adet görse bile birtakım düzensizlikle meydana gelmektedir. Bu düzensizlikle eğer anneyi rahatsız edecek şekilde ilerliyorsa doktorlarına başvurmaları gerekmektedir. Genel olarak sütün gebelikten koruduğuna dair halk arasında birtakım bilgiler olsa da bu netlik kazanmış ve kesin geçerliliği olan birşey değildir. Emziren anneler emzirme döneminde hamile kalabilirler. Her ne kadar adet görülmese ve yumurtalıklarda bir baskılanma meydana gelse de bu dönemde süt koruyucu bir etki sunmamaktadır. Bu yüzden gebelik testi aralıklarla yapılmalıdır. Bu nedenlerden dolayı anne emzirme dönemi içerisinde vücudundaki bu değişiklikleri takip etmelidir.
Doğumdan Sonra Adet Olmayanlar Ne Zaman Doktora Gitmeli?
Doğumdan sonra adetin düzene girmesi için birkaç adet döneminin geçmesi gerekmektedir. Eğer buna rağmen adette düzensizlik varsa bunun için uzman bir doktora gidilmesi gerekmektedir. Emziren anneler en fazla 6 ay sonra adet görmeye başlamaktadır. Bu süre sonrasında eğer anne adet göremiyorsa ve düzensiz kanamalar yaşıyorsa bunun için mutlaka uzman bir doktora gitmelidir. Emzirme döneminde vajinal kanamalar sıklıkla görülüyorsa uzman bir hekime danışmak faydalı olacaktır. Bu dönem içerisinde sağlığınızı devamlı kontrol altında tutmanız bebeğiniz için de faydalı olacaktır.