Erotomani; platonik aşk ya da karşılıksız aşk olarak bilinen halk arasında eros hastalığı olarak da isimlendirilen, kişinin birini kendine aşık olduğuna inandığı bir tür takıntı ve sarılı bozukluktur. Sistemli be sürekli sanrılar ile kendini göstere bu rahatsızlıkta kişinin aşık olduğunu sandığı kişi genel olarak bir ünlü ya da yüksek statü sahibi kişilerdir. Bununla birlikte diğer insanlar ya da tanıdıkları da olabilmektedir.
Erotomani Hastalığı Nedir, Ne Demek?
Karşılıksız aşk sonrasında ortaya çıkan bir rahatsızlık olan erotomani hastalığı; sanrılı olarak gerçekleşen, kadınlarda erkeklere oranla daha fazla ortaya çıkan psikolojik bir rahatsızlıktır. Sanrı; gerçekten olmayan şeyleri görmek ya da işitmek olarak kabul edilen, herhangi bir gerçekliğe dayanmayan, hasta olan kişinin yaşamış olduğu sosyokültür ile uyumlu olmayan, tersi ispat edilse bile inanmadığı, kişinin her anlamda işlevselliğini olumsuz yönde etkileyen bir düşünce ve inanış olarak nitelendirilmektedir.
Erotomani, kişinin biri tarafından çok sevildiğini ve sevdiğine inanması, çeşitli birtakım sebeplerden dolayı aşığı olan kişinin bunu belli etmeyip uzak kalmak zorunda olduğunu düşünmesidir. Kendisi sevildiğine oldukça inanır ve aşığının duygularını sadece ima ettiğini düşünür. Ona açılması için fırsatlar tanıma eğilimine yönelir.
Platonik aşk hastalığı olarak ifade edilebilen erotomani, paronoid bir durumdur. Daha çok utangaç, bağımlı ya da cinsel açıdan deneyimi bulunmayan kadınlarda görülmektedir. Kişinin takıntı haline getirmiş olduğu nesne hayali, ölmüş biri ya da daha önce hiç tanışmadığı bir kişi olabilir. Genel olarak bu kişiler gizli hayranlarından mesaj geldiğini düşünür, fakat bunun herhangi bir kanıtı yoktur. Ani bir şekilde başlayan bu psikolojik rahatsızlık, kronik olarak devam etmektedir.
Erotomani Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Bir hastalık olarak nitelendirilen erotomani belirtilerine baktığımızda hasta olan kişinin, birinin ona aşık olduğunu düşünmesi ve bu konuda kesin, değişmez bir takıntıya sahip olması bulunmaktadır. Örneğin; bir haber spikerinin ona aşık olduğunu ve kendisi ile iletişime geçmesi için televizyonda haberleri sunarken ona gizli bir kod kullandığını düşünür. Kişi onu kendisinden daha fazla sevdiğini düşünerek bununla övünür. Aşık olduğu sanılan kişinin bu durumu reddetmesi bile onu bu düşünceden vazgeçirmez. Erotomani yani aşk hastalığı belirtilerini şu şekilde maddelememiz mümkündür:
- Karşı cinsle ilgili birtakım hayaller kurmak ve o kurulan hayalleri sanki gerçekte yaşar gibi hissetmek
- Yüksek statü sahibi kişilerin kendini sevdiğini düşünmek
- Yüksek statü sahibi kişi ile yaşanmamış bir durumu sanki yaşamış gibi anlatmak ve aynı zamanda bunu hissetmek
- Hasta olan kişini ilgi duyduğu kişinin kendisine aşık olduğunu sanması
- Yaşanmamış olan olayları sanki yaşanmış gibi anlatmak ve buna inanmak, gerçekleri yok saymak
- Aşık olunan kişi ile birtakım iletişim ve temas kurma çabaları, bu kişileri sürekli olarak takip etmek
- Hasta olan kişinin ilgi duyduğu kişiyi devamlı taciz etmesi ayrıca bu kişinin ona aşık olduğunu düşünmesi
Erotomani hastası olan kişi, aşık olduğu kişi ile romantik bir aşk yaşadığını iddia etmektedir. İlişkisi olmadığını asla kabul etmemektedir. Kendisi ile aşığının arasına girdiğini düşünen kişilere şiddet gösterebilir. Hastalık kadınlarda daha çok görülmesine rağmeni erkek vakalarda taciz ve tehdit gibi takıntılı davranışların daha fazla olduğu belirtilmektedir.
Erotomani Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Genel olarak bu rahatsızlığın temelinde birtakım alışkanlıklar ve psikolojik bozukluklar bulunmaktadır. Alkol bağımlılığı, bipolar bozukluk, kişilik bozukluğu, birtakım takıntılar, Ruh sağlığında bozukluk olması, şizofreni, antisosyal kişilik özellikleri ve kontrolsüz bir şekilde antidepresan kullanımı erotomani hastalığı sebepleri arasında gösterilmektedir. ayrıca genetik etkenler de sebep olabilir. Hastalığın görüldüğü kişiler genel olarak mesleki hayatlarında başarısız ve sosyal çevrelerinde yalnız hisseden kişilerdir.
Erotomani Tedavisi Nasıl Yapılır? Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Herkesi kendine aşık sanma hastalığı tedavisi ortaya çıkış nedeni ile birlikte oluşturulmaktadır. Tedavi sürecinde ilaç kullanımı ile iyileşme etkisi daha da etkili hale getirilmektedir. Eğer ki bu durumun altında yatan başka bir hastalık varsa bunun tedavisinin gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır. Erotomani tedavi edilmezse zaman içerisinde daha da gelişir ve şizofreni ya da paranoya rahatsızlıkları oluşabilir. Bu hastalığın tedavisi vardır. Sanrısal bir bozukluk olduğundan sor olabilir ama etkili sonuçlar elde edilebilir.