Sağlık 11 Ocak 2022 - 09:07:14

Folik Asit Eksikliği Nedir? Nasıl Belli Olur? Nasıl Giderilir?

Folik Asit Eksikliği Nedir? Nasıl Belli Olur? Nasıl Giderilir?

Folik asit; akciğerlerdeki oksijeni vücuda yaymaya yardımcı olan, kırmızı kan hücrelerinin artmasını sağlayan, hücre yapı taşlarının ve sinir hücrelerinin oluşumunda gelişiminde önemli bir yere sahip olan bileşendir ve eksikliği durumunda birtakım sağlık problemleri baş göstermektedir.

Folik Asit Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

B kompleks vitaminler grubunda yer alan folik asit, genetik şifremizin yapı taşı olan DNA üzerinde etkisi bulunan, sinir sisteminin ve metabolik işlemin oluşmasında önemli rol alan bir vitamin değeridir. Hamilelikte meydana gelen komplikasyonların, kalp hastallıklarının, alzheimer rahatsızlığının, parkinson ve bazı kanser hastalıklarının önlenmesi konusunda oldukça etkilidir.

İnsanların hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam edebilmeleri için düzenli bir biçimde vitamin ve mineral alması gerekir. Bu vitamin ve minerallerin büyük bir çoğunluğu dışarıdan hazır olarak alınırken doğal yollar her zaman en doğru seçim olacaktır. Genel olarak içeriğinde vitamin ve mineral barındıran farklı gıdaların tüketimi, insanlarda gerekli ihtiyacın karşılanması anlamına gelmektedir.

Folik asit insanların günlük ihtiyaçları arasında yer alır. Bazı kaynaklarda B9 vitamini olarak isimlendirilse de en yaygın olarak kullanımı folik asittir. Özellikle hamile bayanlar için çok büyük önem taşırken içeriğinde B9 vitamini olan ürünlerin düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir.

Folik Asit Eksikliği Nedir? Nasıl Belli Olur?

Vücudun ihtiyacı olan folik asitin alınamadığı durumlarda meydana gelen folik asit eksikliği; sağlıklık insanlarda değerinin 2.7-17.0 ng/mL olması durumudur. Folik asit eksikliği belirtilerine bakacak olursak eğer;

  • Kansızlık ve anemi görülebilir.
  • Aşırı yorgunluk ve halsizlik söz konusu olur.
  • Nefes darlığı meydana gelebilir.
  • Depresyon, anksiyete gibi birtakım nörolojik sorunlar oluşur.
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi yaşanabilir.
  • İshal ve kilo kaybı gibi durumlar söz konusu olabilir.
  • Gün içerisinde mide bulantısı ve karın ağrısı meydana gelebilir.
  • Büyüme geriliği ve kas güçsüzlüğü görülür.
  • Yutma ve yutkunma sıkıntısı olabilir.

Olması gereken ideal değerin altında folik asit söz konusu olduğu zaman bu tarz semptomlar kendini göstermektedir. Eğer vücutta folat emilimine engel olan bir rahatsızlık söz konusu ise, folik asit eksikiği görülebilir. Bunun yanı sıra yetersiz beslenme sonrasında da bu durum söz konusu olabilir. Gebelikte folik asit alımı oldukça önemlidir.

Folik Asit Hangi Yiyeceklerde Bulunur?

Folik asit ihtiyacının karşılanmasında en çok faydalanılan besinlerden birisi mercimektir. Bakliyata ailesinin en popüler ürünlerinden birisi olan mercimek, B9 açısından oldukça yüksek bir seviye sunarken günlük ihtiyacı da karşılamaktadır. Bu sebeple de mercimeğin belirli dönemlerde tüketilmesi son derece faydalı olur.

Mercimeğe alternatif olarak en iyi folik asit koyu yapraklı sebzelerde yer almaktadır. Ispanak ve karalahana bu aşamada en yüksek miktarda folik asit bulunduran yeşil sebzeler olarak bilinmektedir. Birçok farklı yemekte ya da salata içerisinde bu malzemeler kullanılabilir.

Folik Asit İçeren Besinler Nelerdir?

Meyveler arasında portakal, B9 vitamininin tüketimine destek olan ürünler arasında yer alır. İçeriğindeki yoğun C vitaminin yanı sıra insanlar B9 vitamini ihtiyacını da rahatlıkla karşılamış olacaktır. Her ne kadar ülke mutfağımızda portakal çok fazla pişirilerek kullanılmıyor olsa da yemeklerde kullanılan portakalın içeriğindeki B9 vitamini miktarında bir azalma olmayacaktır.

Ülkemizde çoğu kişinin tüketmeyi sevdiği ayçiçeği de B9 vitamini tüketiminde son derece doğru bir tercih olacaktır. Folik asit takviyesi için kuşkonmaz, kuru fasulye, brokoli, bamya, pancar, karnabahar gibi besinlerden de destek alınabilir.

Folik Asit Eksikliğinde Neler Olur?

Folik asit eksikliğinde aşırı yorgunluk, kansızlık ve bunama rahatsızlıkları çok sık görülürken bu durumlarda hemen kişilerin B9 vitamini kaynaklarına yönelmeleri ya da ilaçlar ile folik asidi vücutlarına almaları gerekir.

Hamile kadınlar için folik asit kullanımı çok daha ayrıntılı ve özel bir konudur. Genel olarak uzmanlar, hamile kadınların henüz hamile kalmadan önce dahi folik asit kullanımına başlamasını önermektedir. Bu sebeple son dönemde çoğu kadın, çocuk sahibi olmaya karar verdiği an kullanımına da başlamaktadır. Hamilelik süresince de bu kullanım devam ederken bu sayede hamileliğin çok rahat geçmesi ve buna ek olarak bebeklerin en iyi şekilde gelişmesi sağlanacaktır. Bebeklerin omurgasının en iyi şekilde oluşmasında ve beyin hasarlarının önlenmesinde çok önemli bir yer tutmaktadır.

Folik Asit Eksikiği Nasıl Giderilir?

Genel anlamda folik asit eksikliği tedavisi için günlük alınan folat miktarının artırılması gerekmektedir. Folik asit eksikiği yaşayanlar bu besin değerinin yüksek olduğu gıdaları tüketmelidir. Folat içeren besinlerden destek almak faydalı olmaktadır.

Uzman bir doktor kontrolünde folik asit hapı da içebilirsiniz. Bu hapların kullanımına doktorun karar vermesi gerekmektedir. Eğer vücudunuzda nedenini bilmediğiniz halsizlik ya da farklı belirtiler söz konusu ise vücudunuzda folat eksikliği olabilir. Bu tarz durumlarda en yakın sağlık kuruluşundan destek alınız.

  • folik asit
  • folik asit eksikliği
  • folik asit eksikliği nedir
  • folik asit eksikliği nasıl giderilir
Yorumlar
Reyhan Ertürk Folik asit kullananlar var mı? Hamilelik döneminde özellikle kullanmak gerekiyormuş sanırım. Doktor bana da önerdi fakat zararı olur mu bilmiyorum. Ne kadar süre boyunca kullanmak gerekiyor? Fiyatı nedir? cevapla
Kamile Tokgöz Folik asit eksikliğine iyi gelen besinleri tüketmek değerlerin yükselmesini sağlar sanırım. Belirtilerini gördüğümde doktora gittim doktor çok fazla değil ama eksiklik var bunu yiyeceklerle tamamlayama çalışalım öncelikle dedi. Beslenme düzeni verdi şuan onu uyguluyorum. Eğer ki normal değerlere gelmezse o zaman ilaca başlayacağım. cevapla
yorum yaz
Şelengo Meyvesi Nedir? Diğer Adı Nedir? Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?